• Πολιτική

    Λίνα Μενδώνη:  Έργα 60 εκατομμυρίων ευρώ στο Τατόι – Σώζονται περιβάλλον και μνημεία

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη


    Ξεπερνά τα 60.000.000 ευρώ το συνολικό  έργο που εκτελείται σήμερα από το υπουργείο Πολιτισμού στο Τατόι ώστε να επιτευχθεί η αποκατάστασή του όσον αφορά το τοπίο, τα κτίρια μνημεία που βρίσκονται εντός αυτού και την απόδοση νέων χρήσεων.

    Αυτά ανέφερε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τα έργα που εκτελούνται στο Τατόι κατά τη διάρκεια της κοινής παρουσίασης, που πραγματοποιήθηκε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Θόδωρο Σκυλακάκη στην Εθνική Πινακοθήκη.

    Συγκεκριμένα το υπουργείο Πολιτισμού είναι υπεύθυνο για την αποκατάσταση των κήπων του Ανακτόρου, καθώς και για τις εργασίες στον Ι.Ν. της Αναστάσεως και στο κοιμητήριο του λόφου Παλαιόκαστρο στο κτήμα Τατοΐου ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  έχει την ευθύνη για την υλοποίηση έργων, που αφορούν στην αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος, καθώς και στην αποκατάσταση της βλάστησης και στην ανάδειξη του κοιμητηρίου.

    « Ένα, επί δεκαετίες και μέχρι πρότινος εγκαταλελειμμένο κτήμα, συνολικής έκτασης 42.000 στρεμμάτων», όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού «αποτελούμενο από ιστορικό πυρήνα 1.600 στρεμμάτων και περίπου 1.200 στρέμματα καλλιεργειών προστατεύεται και αναβιώνει ως ένας νέος πόλος πολλαπλών δραστηριοτήτων πολιτισμού, ιστορικής μνήμης, αναψυχής, εκπαίδευσης, περιβαλλοντικής αγωγής και γνώσης».

    Τονίζοντας επίσης, ότι «Κοινός μας στόχος, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είναι να προωθήσουμε την αποκατάσταση και ανάπλαση του κτήματος μέσω, φιλικών προς το περιβάλλον, υποδομών και επεμβάσεων εντός του προστατευόμενου φυσικού τοπίου. Για όλες τις κατηγορίες πολιτών, θα το καταστήσουν και θα το διατηρήσουν ελκυστικό καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Συγχρόνως, θα σέβεται και θα προστατεύει τον ιστορικό του χαρακτήρα και το φυσικό περιβάλλον».

     «Ήδη έχουν αποδώσει καρπούς οι συντονισμένες μας ενέργειες», όπως ανέφερε εξάλλου, ο υπουργός  Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Θόδωρος Σκυλακάκης «ενώ την ίδια ώρα δρομολογούμε μία σειρά σημαντικών, πρόσθετων δράσεων. Έτσι μετά την πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2021 στο δάσος της Πάρνηθας, δηλαδή ​στην ευρύτερη περιοχή του Τατοΐου, έχουμε περάσει πλέον, στη φάση της αναγέννησης και όπου χρειαστεί παρεμβαίνουμε με τεχνητή αναδάσωση, σε επιλεγμένες επιφάνειες. Μεταξύ άλλων, η Δασική Υπηρεσία έχει, ήδη, υλοποιήσει αντιδιαβρωτικά έργα προστασίας του εδάφους, καθώς και συντήρησης του δασικού, οδικού δικτύου».

    Το δασικό οικοσύστημα

    Τέσσερεις  μελέτες και δράσεις εκτελούνται συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή στο Τατόι:

    Η πρώτη, που εκτελείται από την Δασική Υπηρεσία έχει να κάνει με την αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος της καμένης περιοχής, στο πλαίσιο της διαχειριστικής μελέτης Εθνικού Δρυμού-Πάρνηθας 2015-2024. Οι σχετικές ενέργειες έτσι αφορούν σε  αντιδιαβρωτικά έργα προστασίας του εδάφους, έργα συντήρησης δασικού οδικού δικτύου, έργα πρόληψης δασικών πυρκαγιών με δημιουργία στεγασμένων αντιπυρικών ζωνών και απομάκρυνσης υπολειμμάτων υλοτομίας, στην απόληψη ιστάμενης καμένης ξυλείας, ως προϊόν έκτακτης κάρπωσης και σε τεχνητές αναδασώσεις σε κατάλληλα επιλεγμένες επιφάνειες.

    Ειδικά στον πυρήνα του δάσους Τατοΐου  οι εργασίες έπρεπε να επεκταθούν σε μεγαλύτερες επιφάνειες, διότι υπήρχαν πολλά ξερά καμένα ιστάμενα δέντρα και σπασμένα ξερά κατακείμενα, καθώς και πλήθος ξερών κλαδιών (υπολείμματα από παλαιές υλοτομίες), τα οποία κρίθηκαν επικίνδυνα για την ακεραιότητα των ήδη υπαρχουσών κατασκευών, αλλά και των επισκεπτών και έπρεπε να απομακρυνθούν από την επιφάνεια. Επίσης, πολλά δέντρα, τα οποία δεν είχαν καεί ολοσχερώς και ξεράθηκαν μετά τις πρότερες επεμβάσεις που είχαν γίνει, έπρεπε και αυτά να απομακρυνθούν για τους ίδιους λόγους.

    Η βλάστηση

    Η αποκατάσταση της βλάστησης και η ανάδειξη του κοιμητηρίου συνιστούν τον επόμενο στόχο. Κατ’ αρχάς λοιπόν, προτείνεται η νέα διάπλαση της βλάστησης στο χώρο του κοιμητηρίου να έχει τα χαρακτηριστικά ζώνης ανάσχεσης πυρκαγιάς (fuel break). Κι αυτό, λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα του χώρου, που περικλείει τα ιστορικά ακίνητα μνημεία, τα οποία βρίσκονται μέσα στο φυσικό δάσος, για λόγους ανάδειξης και προστασίας της ταυτότητας του χώρου και με δεδομένη την αυξητική τάση των περιστατικών πυρκαγιάς στο μέλλον, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.

    Αλέα με πλατάνια. Φωτορεαλιστική απεικόνιση
    Αλέα με πλατάνια. Φωτορεαλιστική απεικόνιση

    Παράλληλα, πέρα  από τη βλάστηση με χαρακτήρα δάσους, προτείνεται η αποκατάσταση των ιστορικών δενδροστοιχιών κυπαρισσιών στα μονοπάτια του κοιμητηρίου αλλά και των δύο δενδροστοιχιών κυπαρισσιών στις δύο αλέες κυπαρισσιών που οδηγούσαν στο κοιμητήριο και βρίσκονται εκτός του στενού πυρήνα του κοιμητηρίου. Οι δύο αυτές αλέες κυπαρισσιών οδηγούσαν τον επισκέπτη προς το κοιμητήριο και θεωρούνται άρρηκτα συνδεδεμένες με το αφήγημα της ιστορίας του κοιμητηρίου.

    Επίσης συνιστάται η αποκατάσταση και συμπλήρωση των μονοπατιών του κοιμητηρίου, βάσει των τεκμηρίων που βρέθηκαν στο χώρο, σχετικά με τις οδεύσεις και τα υλικά κατασκευής, επέμβαση που αναμένεται να αναδείξει τα ακίνητα μνημεία.

    Ροδώνες. Φωτορεαλιστική απεικόνιση
    Ροδώνες. Φωτορεαλιστική απεικόνιση

    Οι κήποι του ανακτόρου

    Ειδική μελέτη αναφέρεται εξάλλου στην αποκατάσταση των κήπων του Ανακτόρου.  Η ιστορική τεκμηρίωση, το θεσμικό πλαίσιο για τη διατήρηση και αποκατάσταση των ιστορικών κήπων, τα τοπογραφικά χαρακτηριστικά, η χρήση κατάλληλου φυτικού υλικού, προσαρμοσμένου στο μικροκλίμα και ανθεκτικού στη φωτιά, αλλά και η χρήση υλικών με βάση τις αρχές της αναστρεψιμότητας και της βιωσιμότητας, αποτελούν βασικές παραμέτρους του σχεδιασμού της μελέτης αποκατάστασης.

    H θέση των κήπων βρίσκεται νότια του κτηριακού συνόλου του Ανακτόρου και των Μαγειρείων και σε άμεση γειτνίαση με την Πύλη της Λεύκας. Η υψηλότερη στάθμη αφορά στις διαμορφώσεις που συνδέονται άμεσα με το Ανάκτορο. Από τη στάθμη αυτή ξεκινά η διπλή πλατιά μαρμάρινη σκάλα, σε συμμετρική διάταξη, για την πρόσβαση στην κατώτερη στάθμη των Κήπων. Το αμέσως χαμηλότερο επίπεδο που περιλαμβάνει την ελλειψοειδή κρήνη και την κολυμβητική δεξαμενή κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1950. Από τη στάθμη αυτή και κάτω, διαμορφώνεται η κεντρική Αλέα των Κήπων, η οποία έχει σημαντικό ρόλο στη χωρική οργάνωση των Κήπων, ενώ εκατέρωθεν, διαμορφώνονται μονοπάτια διατεταγμένα σε ομόκεντρους κύκλους. Κεντρικά και ανατολικά της Αλέας, ο σχεδιασμός υποστηρίζει την λογική του περιπάτου.

    Φωτορεαλιστική απεικόνιση. Περίπατος-Μικρό  θερμοκήπιο
    Φωτορεαλιστική απεικόνιση. Περίπατος-Μικρό  θερμοκήπιο

    Η περιοχή επέμβασης της μελέτης περιλαμβάνει έκταση 34 στρεμμάτων και περιμέτρου 762 μέτρων. Ο ρόλος των δένδρων είναι πολύ σημαντικός στη σύνθεση του φυτικού υλικού. Φυτεύονται περίπου 450 δένδρα ενώ τα μονοπάτια ακολουθούν τις αρχικές χαράξεις, όπως αυτές εντοπίζονται από τα ίχνη της οριοθέτησής τους. Η δημιουργία υδατοπερατών επιφανειών συμβάλλει στην ανάπτυξη της βιοποικιλότητας διασφαλίζοντας φυσικές συνθήκες στο περιβάλλον, ευνοώντας συγχρόνως την ανάπτυξη τοπικής χλωρίδας και πανίδας.

    Η υλοποίηση του έργου χρηματοδοτείται με 3.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

    Ο ναός και το κοιμητήριο

    Τέλος σημαντικές είναι οι εργασίες στον Ι.Ν. Αναστάσεως και στο Κοιμητήριο του λόφου Παλαιόκαστρο. Το βασιλικό Μαυσωλείο, στο λόφο του Παλαιοκάστρου, στεγάζει τους τάφους των βασιλέων Κωνσταντίνου Α’, Σοφίας και Αλεξάνδρου. Πρόκειται για ένα νεοβυζαντινό κτήριο της περιόδου του μεσοπολέμου.

    Εξωτερική άποψη του Μαυσωλείου
    Εξωτερική άποψη του Μαυσωλείου

    Η ανέγερσή του ξεκίνησε το 1936, αμέσως μετά την παλινόρθωση της μοναρχίας. Η ολοκλήρωσή του ανακόπηκε, λόγω της κήρυξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το μαυσωλείο έχει τη μορφή βυζαντινού σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού και βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με τον νεοβυζαντινό Ναό της Αναστάσεως, έργο του τέλους του 19ου αιώνα, ακολουθώντας την ίδια μορφολογία.

    Τοιχογραφίες Ι.Ν. Αναστάσεως. Πριν και μετά τη συντήρηση
    Τοιχογραφίες Ι.Ν. Αναστάσεως. Πριν και μετά τη συντήρηση

    Στο λόφο Παλαιόκαστρο, υφίσταται από τις αρχές της δεκαετίας του 1880 το κοιμητήριο της βασιλικής οικογένειας, στο οποίο εν συνεχεία ανεγέρθηκε ο Ι.Ν. της Αναστάσεως, έργο του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μεταξά με εικονογράφηση του Κομνημού Καλόθετου. Λίγο πριν από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατασκευάστηκε το Βασιλικό Μαυσωλείο, έργο του αρχιτέκτονα Μανώλη Λαζαρίδη. Η καθ’ ύλην αρμόδια Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ υλοποίησε τις μελέτες και το έργο αποκατάστασης  του διακόσμου του Ναού της Αναστάσεως, και των ταφικών μνημείων, ενώ με χορηγία της ΑΜΚΕ «ΑΙΓΕΑΣ» εκπονήθηκε η μελέτη και υλοποιείται το έργο αποκατάστασης του βασιλικού Μαυσωλείου.

    Τοιχογραφίες Ι.Ν. Αναστάσεως. Πριν και μετά τη συντήρηση
    Τοιχογραφίες Ι.Ν. Αναστάσεως. Πριν και μετά τη συντήρηση

    Η εξέλιξη των έργων

    Όπως ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης εξάλλου, σημαντικές δράσεις διενεργούνται μέσω του Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης – Πρόγραμμα Προστασίας Δασών – Anti NERO II, που αφορά στην αντιπυρική προστασία των δασικών περιοχών. Σ’ αυτό το πλαίσιο συμπεριλαμβάνονται εργασίες ειδικών, δασοτεχνικών έργων για τον καθαρισμό των δασών και δασικών εκτάσεων, καθώς και για τη συντήρηση του δασικού, οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών.

    «Ταυτόχρονα, ειδικά όσον αφορά στο κοιμητήριο του κτήματος Τατοΐου, που αποτελεί μέρος αυτού του ιστορικού τόπου, αποσκοπούμε στην ανασύσταση του φυσικού περιβάλλοντος», είπε ο υπουργός. «Το “νέο Τατόι”, όπως αυτό θα διαμορφωθεί με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνουμε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, θα αποτελέσει έργο “πνοής” για τη χώρα μας, καθώς συνδυάζει την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με την αειφορική διαχείριση του περιβάλλοντος και την ήπια και ποιοτική, τουριστική ανάπτυξη», κατέληξε.

    Τοιχογραφίες Ι.Ν. Αναστάσεως. Πριν και μετά τη συντήρηση
    Τοιχογραφίες Ι.Ν. Αναστάσεως. Πριν και μετά τη συντήρηση

    Να σημειωθεί μάλιστα, ότι η εξέλιξη των έργων αποκατάστασης και ανάπλασης μάλιστα, εξελίσσονται συστηματικά και εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, την τελευταία πενταετία, καθώς εντάσσονται στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό που προωθεί η κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός ενιαίου και πολυθεματικού περιαστικού χώρου πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής που θα αξιοποιεί πλήρως την πολιτιστική και κοινωνική αναπτυξιακή δυναμική του, προς όφελος των πολιτών της Αττικής και της εθνικής οικονομίας, όπως πρόσθεσε η κυρία Μενδώνη.

    Το ιστορικό πλαίσιο          

    Το κτήμα του Τατοΐου, χαρακτηρισμένο ως ιστορικός τόπος, αποτελεί σύνθετο έργο ανθρώπου και φύσης, καθώς είναι συνδεδεμένο με σημαντικά ιστορικά γεγονότα και με την ιστορικότητα και αισθητική του Αττικού τοπίου, καθώς συνθέτει ένα χαρακτηριστικό πυρήνα περιβαλλοντικού, φυσικού, πολιτιστικού και αρχιτεκτονικού συνόλου. Το Κτήμα αγοράστηκε από τον Γεώργιο Α΄ το 1872 και χρησιμοποιήθηκε από την πρώην βασιλική οικογένεια έως το 1967.

    Άποψη ταφικών μνημείων κοιμητηρίου
    Άποψη ταφικών μνημείων κοιμητηρίου

    Σε διάστημα 100 ετών περίπου οικοδομήθηκαν και μετασκευάστηκαν κτήρια σε επιμέρους ενότητες με βάση τη χρήση: Η ανακτορική ενότητα αναπτύσσεται γύρω από το κτήριο της Έπαυλης με κτίσματα και υποδομές για την εξυπηρέτηση της βασιλικής οικογένειας και του προσωπικού. Η διοικητική ενότητα, σε μικρή απόσταση από την Έπαυλη, περιλαμβάνει κτήρια στέγασης των υπηρεσιών διοίκησης και ασφαλείας. Η ενότητα της αγροκτηνοτροφικής παραγωγής περιλαμβάνει τις αντίστοιχες εγκαταστάσεις καθώς και τα οικήματα διαμονής του προσωπικού. Η ταφική ενότητα αποτελούμενη από το Μαυσωλείο, το Ναό της Αναστάσεως και τους τάφους της βασιλικής οικογένειας στην κορυφή του λόφου του Παλαιοκάστρου.

    Βλάβες στον τοιχογραφικό διάκοσμο του Ι.Ν. Αναστάσεως
    Βλάβες στον τοιχογραφικό διάκοσμο του Ι.Ν. Αναστάσεως

    Η χρηματοδότηση

    Για τη χρηματοδότηση του σύνθετου και πολυεπίπεδου έργου της αποκατάστασης του κτήματος Τατοΐου, η Κυβέρνηση αξιοποιεί εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, συνολικού προϋπολογισμού 62.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το ΕΣΠΑ 2014-2020, το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Πολιτισμού.

      Ήδη στο πλαίσιο των επιμέρους εργασιών εκτελούνται 17 εργολαβίες και 9 αυτεπιστασίες από πέντε υπηρεσίες του υουργείου Πολιτισμού με προσωπικό 93 υπαλλήλων του ΥΠΠΟ, που αφορούν σε 37 κτήρια πολιτιστικού χαρακτήρα συνολικού εμβαδού περ. 8.500 τ.μ., χρονικού ορίζοντα ολοκλήρωσης στο τέλος του 2025. Στις εργασίες επιστημονικής τεκμηρίωσης συνδράμουν, επίσης, πολυάριθμοι επιστημονικοί φορείς και ερευνητές. Η ΑΜΚΕ «ΑΙΓΕΑΣ» πέρα των ανωτέρω, ήδη από τα πρώτα στάδια συνέδραμε με τη δημιουργία των αναγκαίων προσωρινών επιτόπιων υποδομών για τη συντήρηση και καταγραφή των κινητών αντικειμένων (containers), ενώ κατόπιν ανέλαβε και τη χρηματοδότηση της μελέτης μετατροπής του παλαιού στάβλου σε μουσείο/εκθεσιακό χώρο των βασιλικών αμαξών.

    Οι παρουσιάσεις  των μελετών πραγματοποιήθηκαν από τη Μαρία Μερτζάνη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων και την αρχιτέκτονα τοπίου και επιστημονική συνεργάτη του Υπουργείου Πολιτισμού Έλλη Παγκάλου.

    Διαβάστε επίσης

    Τατόι: Ροδώνες, κυπαρίσσια και πλατάνια φυτεύονται στους κήπους του ανακτόρου

    Αρχαία, πορσελάνες, βιβλία, αλλά και βραδινές τουαλέτες από το Τατόι. Η παρουσίαση της καταγραφής

    Μαρί Σαντάλ: Το τρισάγιο για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο στη Νέα Υόρκη



    ΣΧΟΛΙΑ