• Πολιτική

    Υπ. Μετανάστευσης: H OLAF επιβεβαίωσε πως η έκθεση της για την Frontex δεν μιλά για τις ελληνικές Αρχές

    • NewsRoom
    Νότης Μηταράκης, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου

    Νότης Μηταράκης, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου


    «Καλωσορίζουμε για ακόμη μία φορά την πλήρη επιβεβαίωση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία σώζει χιλιάδες ζωές στο Αιγαίο», σχολιάζουν πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την απάντηση της εκπροσώπου τύπου της OLAF ότι η έκθεση σχετικά με τις επαναπροωθήσεις δεν αφορά στην Ελλάδα.

    «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μετά το χάος που παρέλαβε από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την πλήρη δυσφήμιση της χώρας μας με τους 1.500 νεκρούς στις ελληνικές θάλασσες μόνο το 2015, έχει επιτύχει όχι μόνο να ελέγξει το φαινόμενο, αλλά και να δημιουργήσει τις υποδομές προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση», συνεχίζουν οι ίδιες πηγές κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για fake news.

    Τι ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της OLAF

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εκπρόσωπος Τύπου της OLAF, Τζιάνα Καπέλλο, διέψευσε όσους ισχυρίζονταν πως η  Έκθεση του Γραφείου της ΕΕ κατά της Διαφθοράς (OLAF) συνιστά απόδειξη επαναπροωθήσεων στην Ελλάδα.

    Ειδικότερα, στην ερώτησή του, το ΑΠΕ ζητούσε από την OLAF να απαντήσει εάν όντως διερεύνησε περιστατικά επαναπροωθήσεων και διαπίστωσε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ελληνικές Αρχές, με αφορμή τους ισχυρισμούς του περιοδικού Spiegel, μέσω του οποίου διέρρευσε η Έκθεση, αλλά και ορισμένων μελών της Επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι η Έκθεση περιέχει «λεπτομερείς αποδείξεις παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Ελλάδα», όπως ισχυρίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Στη γραπτή της απάντηση, η κα Καπέλλο ευχαριστεί για την ευκαιρία που της δίδεται να ξεκαθαρίσει ορισμένες ερμηνείες που έχουν δοθεί στην Έκθεση του OLAF, υπογραμμίζοντας ότι το Γραφείο διερεύνησε μόνον καταγγελίες αναφορικά με τις εσωτερικές διαδικασίες και τους κανονισμούς του Frontex κατά την εκτέλεση των καθηκόντων στελεχών του. Όπως σημειώνει, ο OLAF ποτέ δεν διερεύνησε ισχυρισμούς περί επαναπροωθήσεων [στην Ελλάδα], καθώς κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στην εντολή του. Ερεύνησε αποκλειστικά τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόσθηκαν οι κανόνες διαχείρισης καταγγελιών εντός του Frontex.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στους κόλπους του OLAF τόσο για τη διαρροή της Έκθεσης, όσο και για την προσπάθεια πολιτικοποίησής της, μέσω διαστρέβλωσης του περιεχομένου και των συμπερασμάτων της.

    Διαβάστε επίσης:

    Επικοινωνία Σοϊγκού-Ακάρ για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών

    Μητσοτάκης: «Άνοδος 16 θέσεων για την Ελλάδα στο επιχειρηματικό περιβάλλον»

    Ρωσία: Η Μόσχα καλεί τον Ολλανδό πρεσβευτή για απόπειρες «στρατολόγησης» Ρώσων



    ΣΧΟΛΙΑ