• Πολιτική

    Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης – Αναβάθμιση έκπληξη του πρώην γενικού γραμματέα

    Νικόλας Γιατρομανωλάκης

    Νικόλας Γιατρομανωλάκης


    Υφυπουργός για τον Σύγχρονο Πολιτισμό πλέον, από Γενικός Γραμματέας στο υπουργείο Πολιτισμού, που ήταν ως τώρα, ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης είναι μια μικρή έκπληξη σ΄αυτόν τον ανασχηματισμό.

    Μια αναβάθμιση δηλαδή, μη αναμενόμενη, δεδομένου, ότι δεν είναι συνήθης αντίστοιχη αρμοδιότητα στο υπουργείο Πολιτισμού (εξαιρουμένης της περίπτωσης του Θάνου Μικρούτσικου που είχε επιφορτισθεί με τον σύγχρονο πολιτισμό επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη). Ούτε ο ίδιος εξάλλου έχει κάποια ιδιαίτερη σχέση με τον πολιτισμό από πλευράς δραστηριοτήτων ή σπουδών, οι οποίες είναι πάντως εξαιρετικές.

    Προερχόμενος από το Ποτάμι, του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος αλλά αποχώρησε το 2016, ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης υπήρξε μία επιλογή του πρωθυπουργού, κατ΄αρχάς, όταν τον όρισε  ως ειδικό Γενικό Γραμματέα για τον Σύγχρονο Πολιτισμό υπό την υπουργό Λίνα Μενδώνη. Έχει γεννηθεί στην Αθήνα το 1975 και είναι γιος του συγγραφέα και ακαδημαϊκού Γιώργη Γιατρομανωλάκη και της επίσης ακαδημαϊκού Ρένας Λεκανίδου.  Έχει κάνει σπουδές  Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με μεταπτυχιακό στην Δημόσια Πολιτική (MPP) από το John F. Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Harvard ενώ έχει λάβει υποτροφίες από το κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, το Πρόγραμμα Κόκκαλη και το Harvard Hellenic Foundation. Επίσης προπτυχιακά, από το ΙΚΥ.

    Μετά την επάνοδο από τις σπουδές του στην Αμερική εργάσθηκε ως διευθυντικό στέλεχος σε ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις όπως η Microsoft, η V+O Communication, η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά καθώς και ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha. Επίσης σε επιστημονικούς και ακαδημαϊκούς φορείς, όπως το Πανεπιστήμιο Harvard και το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), καθώς και ως ανεξάρτητος σύμβουλος στρατηγικής, εταιρικών υποθέσεων και επικοινωνίας. Προηγούμενη θέση του  εξάλλου ήταν στην Διεύθυνση Marketing & Επικοινωνίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

    Στο υπουργείο Πολιτισμού χειρίσθηκε θέματα, όπως του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (με πολλές εμπλοκές) και του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, χωρίς ορατά αποτελέσματα ως αυτή τη στιγμή.

    Πρώτος ανοιχτά gay Γενικός Γραμματέας

    Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης ανήκει στην γκέι κοινότητα, κάτι που δεν έχει κρύψει ο ίδιος, το αντίθετο, όπως και ότι είναι υπερασπιστής  των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ. Όπως έχει αναφέρει μάλιστα σε ανάρτησή του στο Facebook, στο παρελθόν αμφισβητήθηκαν οι επαγγελματικές του ικανότητες, λόγω του ότι είναι γκέι, καταγγέλλοντας έτσι μια προκατάληψη απέναντι σε άτομα αυτής της κατεύθυνσης. Όμως όπως αναφέρει σ΄ αυτήν την ανάρτηση:

    «… Είμαστε στο 2020. Και η χώρα έχει γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας που βάζει στη σελίδα της το rainbow flag και μιλά την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας. Και η χώρα έχει το πρώτο ανοιχτά gay Γενικό Γραμματέα, και άλλους ορατούς (συγκρατήστε και αυτή τη λέξη) ανοιχτά gay ανθρώπους στην ευρύτερη κυβέρνηση. Η ορατότητα είναι σημαντική. Το έχω πει και θα το ξαναπώ. Και για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και για άλλες ομάδες ή μονάδες. Και δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορούν να κάνουν ή που επειδή είναι ΛΟΑΤΚΙ, ή επειδή είναι «εμφανώς» ΛΟΑΤΚΙ θα το κάνουν χειρότερα από κάποιο άλλο άτομο. Κανένα άτομο δεν θα πρέπει να νιώθει ότι είναι αναγκασμένο να κρυφτεί για να πραγματοποιήσει τα όνειρά του και να αγχώνεται αν περνάει για gay ή straight…».

    Επί του προκειμένου ωστόσο είναι γνωστό, ότι λόγω της πανδημίας ο σύγχρονος πολιτισμός και οι άνθρωποί του έχουν υποστεί και υφίστανται ακόμη μεγάλο πλήγμα από την απώλεια της εργασίας τους, αλλά και από την αποκάλυψη όλων των παθογενειών που έχουν συσσωρευθεί επί πολλά χρόνια. Επιπλέον η επαγγελματική πολιτιστική δραστηριότητα εμπίπτει κυρίως στην αρμοδιότητα άλλων υπουργείων. Αν λοιπόν ο σύγχρονος πολιτισμός χρειαζόταν τον υφυπουργό του στο υπουργείο Πολιτισμού, θα κριθεί στο χειροκρότημα…

    Διαβάστε επίσης:

    Κώστας Σκρέκας: Προκλήσεις και ευκαιρίες για το νέο υπουργό Ενέργειας

    Τα ανοικτά μέτωπα του υπουργείου Εργασίας – Νέες προκλήσεις για τον νέο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη

    Γιώργος Κώτσηρας: Ποιος είναι ο νέος υφυπουργός Δικαιοσύνης



    ΣΧΟΛΙΑ