• Ενέργεια

    Κώστας Σκρέκας: Προκλήσεις και ευκαιρίες για το νέο υπουργό Ενέργειας

    Κώστας Σκρέκας: Η ΔΕΗ κρατά σταθερές τις τιμές - Έρχονται αυξήσεις ρεύματος

    Κώστας Σκρέκας: Η ΔΕΗ κρατά σταθερές τις τιμές – Έρχονται αυξήσεις ρεύματος


    Τη χρονιά των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων και της υλοποίησης των μεγάλων ενεργειακών έργων που μπήκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης  αναλαμβάνει υπουργός Ενέργειας ο Κώστας Σκρέκας.

    Το υπουργείο Ενέργειας εξάλλου, δεν είναι πλέον καυτή πατάτα, αλλά αντίθετα ένα υπουργείο με σημαντικές επενδυτικές προοπτικές.

    Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης, της κυβέρνησης Σαμαρά, και Τομεάρχης ενέργειας και Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας, ήταν ο αναμενόμενος υπουργός ενέργειας της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

    Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης το εμπιστεύτηκε τον Ιούνιο του 2019, στον Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος με την καλή ομάδα του κατάφερε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και αναδείχθηκε στον πιο πετυχημένο υπουργό της κυβέρνησης, προχωρώντας πολύ γρήγορα, όλες τις εκκρεμότητες χρόνων του υπουργείου, και λύνοντας προβλήματα που έμοιαζαν άλυτα.

    Η ΔΕΗ ανασύνταξε τις δυνάμεις της και από μεγάλο πρόβλημα έγινε η μεγαλύτερη επιτυχία, η ΛΑΡΚΟ προχωρά σε ιδιωτικοποίηση, τα ΝΟΜΕ έφυγαν και ήρθε το target model όπως η χώρα ήταν υποχρεωμένη να κάνει και το σύνθετο project της απολιγνιτοποίησης και της πράσινης μετάβασης μπήκε στα σκαριά.

    Το 2021 όμως δεν λείπουν οι προκλήσεις για το νέο υπουργό. Το target model ξεκίνησε να λειτουργεί όμως με προβλήματα που η ΡΑΕ έχει αναλάβει να λύσει και ως τότε δεν θα λείπουν οι κόντρες στην αγορά ενέργειας. Τα έργα στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν κατατεθεί αλλά το σημαντικό είναι να προχωρήσουν γρήγορα για να μη χαθούν πόροι και η ευκαιρία επενδύσεων και ανάπτυξης. Και η απολιγνιτοποίηση ολοκληρώθηκε σε αρχικό σχεδιασμό, όμως ο τρόπος που θα υλοποιηθεί είναι καθοριστικός.

    Το υπουργείο Ενέργειας αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τον Κώστα Σκρέκα. Τώρα που πέρασε ο πρώτο δύσκολος χρόνος και έχει ανοίξει ο δρόμος για μια πληθώρα ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων, πρέπει να εξασφαλίσει ότι πράγματι ο κλάδος Ενέργειας θα αποτελέσει τη κινητήριο δύναμη για την οικονομία, προσελκύοντας μεγάλες και σημαντικές επενδύσεις.

    Ποιος είναι ο Κώστας Σκρέκας

    Ο Κώστας Σκρέκας κατάγεται από τη Μεγάρχη Τρικάλων. Είναι παντρεμένος με την Ειρήνη Καραγκούνη και είναι πατέρας δύο παιδιών, της Αλεξάνδρας και της Σοφίας.

    Αποφοίτησε από το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τη διετία 1997-1999 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως Έφεδρος Αξιωματικός του Μηχανικού με διάκριση. Το 2000 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Διαχείριση Έργων (MSc in Construction Management, στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών) στο Πανεπιστήμιο του Birmingham της Αγγλίας.

    Μιλάει Αγγλικά, και Γαλλικά.

    Συνέγραψε εργασίες όπως «Ανάκτηση – Ανακύκλωση Πλαστικών Απορριμμάτων» και «The Use of Value Management Methodology for the Development of a Business Plan» καθώς και άρθρα που έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικές και διεθνείς οικονομικές ιστοσελίδες και περιοδικά. Συμμετείχε σε δεκάδες διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στις θεματικές ενότητες: Negotiations, Strategic Management, Global Marketing Management.

    Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών ετών εκπροσώπησε τους φοιτητές ως μέλος της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ως μέλος της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ. Το 1994 εξελέγη Πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ.

    Από το 2000 εργάστηκε στον κλάδο των καταναλωτικών προϊόντων (FMCG’S) σε διευθυντικές θέσεις, ενώ υπήρξε συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος για 12 χρόνια σε εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στον εν λόγω χώρο.

    Το 2012 έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα στις εκλογές της 6ης Μαΐου και εξελέγη Βουλευτής του Νομού Τρικάλων με τη Νέα Δημοκρατία. Επανεξελέγη Βουλευτής στις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

    Την 25η Ιανουαρίου του 2015 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Π.Ε. Τρικάλων και επανεξελέγη στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015.

    Στη Βουλή των Ελλήνων έχει συμμετάσχει στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας και στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος.

    Διετέλεσε Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας από τον Οκτώβριο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015.

    Την 7η Ιουλίου του 2019 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Π.Ε. Τρικάλων και ορίστηκε Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπττυξης και Τροφίμων στη νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Επικεφαλής της ομάδας εργασίας για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης Αγροπεριβαλλοντικών Υποδομών (Ε.Σ.Α.Α.Υ.)

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ