• Business

    Η ΤΡΟΙΚΑ… ξαναχτυπά!

    • NewsRoom
    Citi


    Δύο μέρες πριν την κρίσιμη Δευτέρα που είναι προγραμματισμένα Eurogroup και Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε-Τουρκίας, Ευρώπη-ΔΝΤ τα βρίσκουν και πάλι.

    Όλα δείχνουν λοιπόν, πως Commission-ΔΝΤ τα βρήκαν, κάνοντας μικρά αλλά υποχωρητικά βήματα και έτσι οι δανειστές επιστρέφουν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

    Οι θεσμοί, βέβαια, απαιτούν από την κυβέρνηση ρεαλισμό ως προς τα μέτρα για το δημοσιονομικό κενό και παράλληλα μείωση συντάξεων για να καλυφθεί αυτό του ασφαλιστικού. Εκτιμώντας μάλιστα πως η προσφυγική κρίση δεν πρέπει να καθυστερήσει την υλοποίηση του συνόλου του συμφωνηθέντος προγράμματος καθότι κάτι τέτοιο δεν θα συνέφερε το ελληνικό κράτος.

    Δεν θα έρθουν δηλαδή -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους- κεφάλαια στη χώρα εάν η Ελλάδα δεν αυξήσει την ταχύτητα υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

    Η κυβέρνηση όντας ικανοποιημένη και μόνο από την επιστροφή του Κουαρτέτου, που θα ανακοινωθεί κατά πάσα πιθανότητα στο αυριανό Eurogroup,  δείχνει έτοιμη να σβήσει κόκκινες γραμμές σε δημοσιονομικά ασφαλιστικά και “κόκκινα δάνεια”. Συν τοις άλλοις το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι πλέον πεπεισμένο πως αν η αξιολόγηση γίνει γρήγορα, η ΕΚΤ θα αποδεχτεί τα ελληνικά ομόλογα κάνοντας έτσι φθηνότερο το δανεισμό των τραπεζών.

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, Υπουργός Οικονομικών
    Ευκλείδης Τσακαλώτος, Υπουργός Οικονομικών

    Είναι πιθανόν ακόμα, η αξιολόγηση να γίνει σταδιακά -για το κάθε ζήτημα ξεχωριστά- όπως σταδιακή θα είναι και η εκταμίευση της 2ης δόσης του προγράμματος (5,7 δισ.).

    Η αξιολόγηση είναι γεγονός ότι θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να πάρει μία ανάσα έχοντας στις πλάτες της και το προσφυγικό πρόβλημα. Όμως, ενώ από τη μία πλευρά δίνουν την αίσθηση ότι θα υπάρξει πολιτική σταθερότητα, από την άλλη το ότι η αξιολόγηση κατά πάσα πιθανότητα θα ‘ναι σταδιακή θα αφήσει να υπάρχει ακόμα η οικονομική αβεβαιότητα στην ελληνική κοινωνία.



    ΣΧΟΛΙΑ