Πολιτική

Schäuble τα βάζει τώρα με την Commission: Επιτέλους εφαρμόστε τις συνθήκες

Σόιμπλε

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε


Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schäuble, για άλλη μία φορά έκανε αυστηρή κριτική απέναντι σε όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο στόχαστρο του Schäuble αυτή τη φορά μπήκε η Ευρωπαϊκή επιτροπή η οποία δεν επιβάλλει -ως έπρεπε- κυρώσεις σε χώρες που έχουν ελλείμματα όπως προβλέπει η συνθήκη του Maastricht.

«Υπεύθυνη είναι η Commission και πρέπει, διάβολε, επιτέλους να εφαρμόσει τις συνθήκες», δήλωσε χθες βράδυ στο Βερολίνο σε συζήτηση στρόγγυλής τραπέζης, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Jean Asselborn.

Ολοφάνερα επικριτικός, λοιπόν, απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την «ελαστικότητά» της σε σχέση με την εφαρμογή των συνθηκών εμφανίστηκε χθες βράδυ στο Βερολίνο ο Wolfgang Schäuble, τονίζοντας ότι θα πρέπει οι χώρες μέλη της να εφαρμόζουν ό,τι έχει συμφωνηθεί.

Wolfgang Schäuble, υπουργός Οικονομικών Γερμανίας
Wolfgang Schäuble, υπουργός Οικονομικών Γερμανίας

Αλληλεγγύη μπορεί να υπάρξει μόνον όταν όλοι τηρούν τους κανόνες. Εάν ξανά και ξανά δεν τηρείται ό,τι έχει συμφωνηθεί, «δεν δημιουργείται η βάση για εμπιστοσύνη, αλλά καλλιεργείται ο ευρωσκεπτικισμός». Και οι κανόνες προβλέπουν μεταξύ άλλων ότι δεν επιτρέπεται μια χώρα να έχει έλλειμμα πάνω από το 60% του ΑΕΠ.

Αναφερόμενος στο βρετανικό δημοψήφισμα ο Schäuble δήλωσε ότι είναι θέμα της Μ. Βρετανίας πώς θα χειριστεί το αποτέλεσμα, «είναι δική της υπόθεση. Έντιμο θα ήταν όμως να αποφασίσει σε εύλογο χρόνο».

Απέκλεισε δε την έναρξη διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση πριν κατατεθεί επισήμως το σχετικό αίτημα. «Η Ευρώπη πρέπει να πάρει τον εαυτό της στα σοβαρά. Φυσικά και θα κάνουμε τα πάντα ώστε η πολιτική και οικονομική ζημιά από αυτήν την απόφαση να μην γίνει ακόμα μεγαλύτερη». Από την βρετανική απόφαση δεν πρέπει να να προκύψει ντόμινο.

Jean Asselborn, υπουργός εξωτερικών Λουξεμβούργου
Jean Asselborn, υπουργός εξωτερικών Λουξεμβούργου

Ενώ ο Jean Asselborn είπε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Οι Βρετανοί ήταν την Παρασκευή διστακτικοί, αλλά εν τω μεταξύ διαπίστωσαν ότι δεν είναι προ το συμφέρον τους να χάσουν χρόνο.

Πάντως, ο Schäuble εξήγησε το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ως αντίδραση στη διαδικασία αλλαγών στη ζωή των ανθρώπων. Χαρακτηριστικά, δήλωσε πως »όταν αλλάζουν όλα γρήγορα, τότε αναζητούμε ενστικτωδώς στήριγμα και ασφάλεια σε αυτό με το οποίο είμαστε εξοικειωμένοι, στη χώρα και την περιοχή στην οποία ζούμε. Πρέπει τώρα να «συνδέσουμε σωστά » τον εθνικό δεσμό με την ευρωπαϊκή συμμετοχή, χωρίς να έρχονται σε αντίθεση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

http://www.mononews.gr/giati-30-promitheftes-theloun-na-ptochefsoun-ton-marinopoulo-legontas-oti-echi-terastia-akiniti-periousia/57438

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

http://www.mononews.gr/pii-theloun-ti-lisi-atlantik-ke-ston-marinopoulo/57420


ΣΧΟΛΙΑ