ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Aυστηρότερες ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΝΤ, το οποίο φαίνεται ότι αναλαμβάνει την εποπτεία της εν λόγω μεταρρύθμισης και, μάλιστα, την θέτει ως βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο τρίτο Μνημόνιο. Την ώρα, μάλιστα, που ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, «πανηγυρίζει» ότι έπεισε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την ορθότητα του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που φέρνει η κυβέρνηση, το ΔΝΤ εμφανίζεται να μην δέχεται την αύξηση των εισφορών 1,5% συνολικά και αντιπροτείνει αύξηση έως 1% για εργοδότες και εργαζόμενους.
Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση, οι Θεσμοί εκτιμούν ότι η αύξηση των εισφορών είναι ένα αντιαναπτυξιακό μέτρο, και συνεπώς όχι επιθυμητό, που θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, από εκείνα που θεωρητικά θα επιλύσει.
Οι Θεσμοί έχουν μάλιστα ζητήσει και αναμένουν συμπληρωματικά στοιχεία για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου κάθε άλλο παρά πλήρες και κοστολογημένο μπορεί να θεωρηθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο θεωρεί επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρξει μεταρρύθμιση, χωρίς να περικοπούν και κύριες συντάξεις -κάτι όμως που η κυβέρνηση επιμένει ότι είναι αδιαπραγμάτευτο.
Πηγές των δανειστών ανέφεραν ότι το σχέδιο που έχει δώσει η κυβέρνηση δεν είναι κοστολογημένο, δεν υπάρχουν σε κανένα σημείο νούμερα και δεν εξηγείται πως θα γίνει η κατάργηση του ΕΚΑΣ.
Χαρακτηριστικά, το «Βήμα της Κυριακής» γράφει ότι, ανάμεσα στους Θεσμούς, επικρατεί η σκληρή γραμμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ιδιαιτέρως του Πολ Τόμσεν, ο οποίος φαίνεται πως είναι εκείνος που κινεί τα νήματα και δίνει οδηγίες στην απεσταλμένη του ΔΝΤ στην Αθήνα, Ντέλια Βελκουλέσκου.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών,Wolfgang Schaeuble, αλλά και ο P. Tomsen , θέλουν να κάνουν «αγνώριστο» το ασφαλιστικό, ώστε να αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και τη ρύθμιση του χρέους.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Λεωφορεία: Από μέρα σε μέρα η ανακοίνωση των ονομάτων που θα φοιτήσουν στη Σχολή Οδηγών της ΟΣΥ
- ΔΕΗ: Τα πάνω κάτω στην αγορά φέρνει η κίνηση ματ του Γώργου Στάσση με το μπλε τιμολόγιο
- Γραμμή 1: Θέμα ημερών η εμπορική λειτουργία του πρώτου ανακατασκευασμένου συρμού – Πότε θα παραδοθούν οι υπόλοιποι
- Star Bulk (Πέτρος Παππάς): Όλα τα μυστικά για το dual listing στην Αθήνα, την ΑΜΚ των 100 εκατ. ευρώ και τη σημασία για τους Έλληνες επενδυτές

Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.