• Big Story

    Tomsen: Θέλετε πλεόνασμα 3,5%; Πάρτε μέτρα 8,1 δισ. Ευρώ!


    Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Paul Tomsen, εμφανίστηκε να κρατάει ιδιαίτερα σκληρή και άκαμπτη στάση, μιλώντας στη σύνοδο του ΔΝΤ με την Παγκόσμια Τράπεζα στη Washington για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. «Η Ελλάδα πρέπει να πάρει μέτρα 4,5% του GDP (σ.σ. 8,1 δισ. ευρώ)», είπε ο κ. Tomsen και χαρακτήρισε υψηλό το στόχο του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος, ο οποίος υπογραμμίζεται μέσα στο κείμενο του Μνημονίου. Θα μπορέσει το Ταμείο να τον αποδεχτεί μόνο αφού παρθούν δημοσιονομικά μέτρα της τάξεως των 8,1 δισ. Ευρώ, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο να συμβεί.

    «Δεν μπορεί να επιτευχθεί σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Η Ελλάδα έχει υψηλή ανεργία και σε μια χώρα με τόσο υψηλή ανεργία, είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί αυτός ο στόχος», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Tomsen.

    Όσον αφορά το αφορολόγητο, ένα ιδιαίτερα φλέγον ζήτημα για την ελληνική πλευρά, ο κ. Tomsen εμφανίστηκε αμετανόητος δηλώνοντας ότι: «Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελλάδας είναι ότι η φοροδιαφυγή συνεχίζει να αυξάνεται και τα φορολογικά έσοδα μειώνονται. Το αφορολόγητο στην Ελλάδα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, είναι υψηλότερο και από τη Γερμανία, μία οικονομία που αναπτύσσεται. Θα πρέπει να υπάρξει μείωσή του. Θα πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση και αυτό θα γίνει μόνο εάν υπάρξει μείωση του αφορολόγητου».

    Τόνισε επίσης, ότι «η ανακούφιση της Ελλάδας από το χρέος της μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του προγράμματος και όχι απαραίτητα προκαταβολικά. Αυτές οι συζητήσεις μόλις που έχουν ξεκινήσει».

    Η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να γίνει θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους, ενώ σε ερώτηση που του τέθηκε για το αν συγκρίνεται η ελληνική περίπτωση με την κυπριακή, απέφυγε να προβεί σε συγκρίσεις καθώς το πρόγραμμα της Λευκωσίας στηρίχθηκε ιδιωτικά.

    Ταυτόχρονα καταδίκασε τη φοροδιαφυγή στη χώρα μας και υπογράμμισε ότι τα φορολογικά έσοδα συνεχώς μειώνονται. Αυτό αντιβαίνει κάπως με τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα όπου και υποστήριξε τις ελληνικές προσπάθειες οικονομικής προσαρμογής λέγοντας μάλιστα ότι οι ικανότητες της Ελλάδας για προσαρμογή είναι «πέρα από κάθε σύγκριση».

    Χωρίς όμως τις απαραίτητες δομικές δεσμεύσεις, οποιαδήποτε προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής πέφτει στο κενό.

    «Το ΔΝΤ συνεχίζει να στέλνει το ίδιο μήνυμα: η δημοσιονομική προσαρμογή δεν συνοδεύθηκε και από δομικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό ήταν κάτι που μας εξέπληξε. Δεν φαίνεται να έχουμε λάβει τα κατάλληλα μαθήματα από αυτό. Δεν μπορεί να πετύχει η δημοσιονομική προσαρμογή, χωρίς να εφαρμόζονται μεταρρυθμίσεις. Όσο συμβαίνει αυτό, τόσο θα συνεχίζεται η ίδια υπόθεση. Μετά από έξι μήνες θα συζητάμε εκ νέου για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων», είπε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα ο κ. Tomsen δήλωσε ότι «υπάρχουν πολλοί τρόποι που το ΔΝΤ μπορεί να βοηθήσει μια χώρα» και τόνισε ότι η ελληνική πλευρά αλλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να προσπαθήσουν πολύ σκληρά.

    «Εκτιμώ ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Ελλάδα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», είπε και όταν του έγινε ερώτηση σχετικά με τις περιβόητες υποκλοπές της συνομιλίας του με την Delia Velculescu, προτίμησε να μη σχολιάσει το γεγονός.

    Ρωτήθηκε, τέλος, για το πολιτικό σύστημα της χώρας μας και απάντησε σχεδόν αποστομωτικά λέγοντας ότι «Δεν πρόκειται να εκφράσω δημόσια την άποψή μου για την πολιτική ζωή της χώρας σας».

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/tsipras-se-kiriako-iperaspizese-tous-plousious-kiriakos-ekanes-tin-ellada-banana-republic/38702

     



    ΣΧΟΛΙΑ