• Top Stories

    Lagarde: “Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα”

    • NewsRoom

    Christine Lagarde. Επικεφαλής ΔΝΤ


    To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεχίζει να διαπραγματεύεται με την Ελλάδα καλή τη πίστει, δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Christine Lagarde, αφήνοντας να εννοηθεί πως είναι πρόθυμη να “αναθερμάνει” το ψυχρό κλίμα των τελευταίων ημερών.

    “Η προσοχή μας παραμένει στραμμένη στην αντιμετώπιση της ελληνικής κατάστασης”, είπε από τη Φρανκφούρτη, λίγο πριν τη συνάντησή της με την Angela Merkel όπου αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στην αποκατάσταση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της Ελλάδας προκειμένου να επιτευχθεί βιωσιμότητα χρέους και στον εξοπλισμό της οικονομίας της με τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα της επιτρέψουν να σταθεί και πάλι στα πόδια της, πρόσθεσε.

    Η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε εξάλλου πως έχει δοθεί μερική ευελιξία στην κυβέρνηση Τσίπρα. “Εάν συμφωνήσουμε σε χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα, τότε απαιτείται πιο γενναία ελάφρυνση χρέους ή παράταση ωρίμανσης, είπε, προσθέτοντας πως το ζήτημα είναι να βγαίνουν τα νούμερα. Το ΔΝΤ δεν πρόκειται να κάμψει τους δικούς του κανόνες για τη βιωσιμότητα χρέους και τις μεταρρυθμίσεις, ξεκαθάρισε.

    Οι δηλώσεις Lagarde έρχονται μετά την ανταλλαγή αυστηρών επιστολών με την ελληνική κυβέρνηση στον απόηχο της διαρροής συνομιλιών αξιωματούχων του ΔΝΤ από το Wikileaks. Στη συνέντευξη, άφησε να εννοηθεί πως είναι πρόθυμη να αφήσει την υπόθεση να ξεθυμάνει.

    “Οι διαπραγματεύσεις έχουν σκαμπανεβάσματα”, είπε. “Είμαστε εκεί για τους ανθρώπους”.

    Ξεχωριστά, η επικεφαλής του ΔΝΤ εξέφρασε την ανησυχία της για την αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη, προειδοποιώντας πως υπάρχει κίνδυνος καθοδικής απόκλισης του outlook για την οικονομία. Η ίδια συμπεριέλαβε το Brexit στους παράγοντες αβεβαιότητας για το 2016.

    Αναφερόμενη στους κινδύνους, ξεχώρισε τις χαμηλότερες τιμές εμπορευμάτων και τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Κίνα, λέγοντας πως η “αναδιάρθρωσή” της θα είναι δύσκολη υπόθεση, αν και η χώρα είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τα τρωτά σημεία της.

    Σύμφωνα με την Lagarde, το concept των χωρών BRIC είναι παρωχημένο, αφού κάθε μία έχει τραβήξει το δικό της δρόμο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/megalo-lathos-tou-stavrou-papastavrou/35677

     



    ΣΧΟΛΙΑ