• Big Story

    Δραματικές εξελίξεις: Ο Thomsen λέει ότι οι πολιτικοί δεν είναι ικανοί να φέρουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα

    • NewsRoom
    Wall Street Journal

    Paul Tomsen. ΔΝΤ


    Με ένα γραπτό, εσωτερικό σημείωμα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, Poul Thomsen, φέρεται να εισηγήθηκε στην Christine Lagarde την πλήρη αποχώρηση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα.

    Το κυρίαρχο σκεπτικό στην εισήγησή του αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο τα οικονομικά μεγέθη, οι μεταρρυθμίσεις και η βιωσιμότητα του χρέους, αλλά κυρίως το γεγονός ότι καμία ελληνική κυβέρνηση στο μέλλον δεν θα μπορέσει να οδηγήσει τη χώρα στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ εκτιμά η χώρα δε θα μπορέσει να ανακάμψει οικονομικά με τα δεδομένα που έχει θέσει το Ταμείο και τους όρους που ζητούν οι Ευρωπαίοι δανειστές. Μάλιστα, στη γραπτή εισήγησή του ο Poul Thomsen αναφέρει ότι καμία ελληνική κυβέρνηση, τώρα ή στο μέλλον, δεν θα είναι σε θέση να επαναφέρει τη χώρα στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ παραμένουν δυσεπίλυτα κομβικά ζητήματα, όπως η βιωσιμότητα του χρέους, την οποία αρνούνται να αναγνωρίσουν και αντιμετωπίσουν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schäuble και οι συνεργάτες του, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες προχωρούν σε αργό τέμπο.

    Στο εσωτερικό του ΔΝΤ, από την άλλη, όπως αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, έχει ξεσπάσει διαμάχη αναφορικά με τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Ο Πολ Τόμσεν, από τη μία συντάσσεται με τους σκληροπυρηνικούς, που ζητούν την κατά γράμα εφαρμογή των κανονισμών και την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

    Απέναντι και με πιο διαλλακτική άποψη, είναι το μέτωπο, που υποστηρίζει πως πρέπει να βρεθεί μία λύση και έχει τη στήριξη και της αμερικανικής κυβέρνησης. Χαρακτηριστικές είναι δηλώσεις του , όπως αποδείχθηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις του Jack Lew.

    «Ήμασταν σαφείς ότι στην τελευταία συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους της η αναδιάρθρωση έπρεπε να βρίσκεται στο τραπέζι, ότι υπάρχει ένα μη βιώσιμο χρέος, ότι η Ελλάδα έπρεπε να κάνει προόδους στην εφαρμογή του σχεδίου και ακολούθως θα έπρεπε να συνεργαστούν τα διάφορα μέρη για το θέμα της αναδιάρθρωσης. Πάντα θεωρούσα ότι όσο πιο σύντομα τεθεί αυτό το θέμα τόσο το καλύτερο, γιατί η καλύτερη απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος είναι η αναδιάρθρωση του χρέους», δήλωσε ο υποστηρικτής της ελληνικής πλευράς, Jack Lew.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ικανοποίηση από τον SSM για το σχέδιο διάσωσης της Τρ. Αττικής από το Θ. Πανταλάκη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί η Interamerican άλλαξε αφεντικό; Όλο το παρασκήνιο από την αποχώρηση Κώτσαλου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononewsgr-5-doroepitages-apo-attica-sinolikis-axias-1000-evro/80036

    mononews_contest 1 year



    ΣΧΟΛΙΑ