• Business

    Ολλανδοί και Γερμανοί μας εκθέτουν διεθνώς λόγω φοροδιαφυγής

    Βόπκε Χέκστρα. Ολλανδός υπουργός Οικονομικών

    Βόπκε Χέκστρα. Ολλανδός υπουργός Οικονομικών


    Είναι τελικώς ανίκανοι να συλλάβουν την φοροδιαφυγή ακόμα και εάν έχουν όλα τα στοιχεία μπροστά τους!!! Σε υπόθεση που λαμβάνει διεθνείς διαστάσεις εξελίσσεται η η αδυναμία των ελληνικών φορολογικών αρχών να βεβαιώσουν και να εισπράξουν φόρους από τις περίφημες λίστες φοροδιαφυγής, όπως η λίστα Lagard και η λίστα Μπόργιανς.   Προ ημερών σε συνέντευξη του στη Deutsche Welle ο πρώην υπουργός  Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Νόρμπερτ-Βάλτερ Μπόργιανς (Norbert Walter-Borjans) , εξέφρασε την πικρία του για τα ισχνά αποτελέσματα από τους ελέγχους στη λίστα φοροφυγάδων που φέρει το δικό του όνομα. Όπως είπε “τα εισπραχθέντα 16 εκατ. είναι ένας πολύ μικρός αριθμός”.

    Η λίστα Μπόργιανς εστάλη στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2015 έπειτα από πρωτοβουλία του τότε υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει στην αγορά CD από την Ελβετία με ονόματα Γερμανών πιθανών φοροφυγάδων. Από την λίστα αυτή η Ελλάδα έχει εισπράξει μόλις 16 εκατ. ευρώ.

    Μεταξύ των χωρών που έχουν παράσχει τεχνική συνδρομή στην Ελλάδα σε θέματα φορολογίας είναι η Ολλανδία, με τους εμπειρογνώμονες της χώρας να έχουν βοηθήσει και στα ζητήματα της λίστας Λαγκάρντ.

    Η ολλανδική Βουλή

    Έτσι ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Βόπκε Χούκστρα αναμένεται να ενημερώσει στις 18 Απριλίου την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της χώρας του για την πρόοδο της Ελλάδας στην αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ και γενικότερα για το τι έχει πετύχει η ελληνική φορολογική διοίκηση μέσα από τη συνεργασία με τις ολλανδικές φορολογικές αρχές.

    Η συζήτηση στο ολλανδικό κοινοβούλιο μόνον θετική δεν μπορεί να είναι για την Ελλάδα. Παρά την τεχνική βοήθεια που έχει λάβει η ελληνική φορολογική διοίκηση την τελευταία εξαετία, τα αποτελέσματα από τους ελέγχους των λιστών φοροδιαφυγής είναι ισχνά.

    Είναι ενδεικτικό πως στη λίστα Λαγκάρντ περιλαμβάνονταν 2.062 ονόματα με συνολικές καταθέσεις 2 δισ. ευρώ περίπου. Από τις υποθέσεις που έχουν εξεταστεί έως σήμερα η φοροδιαφυγή που έχει βεβαιωθεί ανέρχεται σε περίπου 325 εκατ. ευρώ και συνολικά οι φόροι που έχουν εισπραχθεί είναι μόλις 45,3 εκατ. ευρώ!

    Η λίστα Μπόργιανς περιλαμβάνει 10 χιλιάδες περίπου δεδομένα επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων με καταθέσεις ύψους 6,5 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί 333 υποθέσεις και έχουν ολοκληρωθεί 135. Τα ποσά φόρων που βεβαιώθηκαν από τους ελέγχους ήταν 115 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν εισπραχθεί μόλις 16,8 εκατ. ευρώ.

    Βόπκε Χούκστρα. Ολλανδός υπουργός Οικονομικών (δεύτερος από δεξιά)



    ΣΧΟΛΙΑ