• Διεθνής πολιτική

    Φάρατζ: Ο Τζόνσον θα αποτύχει – Το Brexit θα καθυστερήσει και πάλι

    • NewsRoom

    Νάιτζελ Φάρατζ


    Την βεβαιότητά του, ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα καθυστερήσει και πάλι, εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος του Brexit Νάιτζελ Φάρατζ.

    Ο Φάρατζ σε δηλώσεις του υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν θα καταφέρει να περάσει μια συμφωνία από το Κοινοβούλιο, καθώς δηλώνει σίγουρος πως θα απορριφθεί. «Στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει κάτι και ο Μπόρις θα το φέρει στο Κοινοβούλιο πριν από τις 31 Οκτωβρίου και, υποψιάζομαι, δεν θα καταφέρει να το περάσει» υποστηρίζει σε συνέντευξή του ο Φάρατζ στο πρακτορείο ειδήσεων  Reuters.

    «Έτσι δεν θα φύγουμε την 31η Οκτωβρίου και στη συνέχεια θα είμαστε πραγματικά σε αχαρτογράφητα νερά — αν το Κοινοβούλιο θα επιβάλει ένα δεύτερο δημοψήφισμα ή αν θα έχουμε εκλογές, πραγματικά δεν ξέρω», είπε ο 55χρονος πρόεδρος.

    Ο Φάρατζ, ο οποίος θεωρείται από τους υποστηρικτές του ο νονός του Brexit, δήλωσε πως η έξοδος της Βρετανίας, η οποία αναμένεται στις 31 Οκτωβρίου, τίθεται τώρα σε αμφιβολία καθώς η πολιτική ελίτ στο Λονδίνο συνωμοτεί με την ΕΕ για να ‘προδώσει’ το δημοψήφισμα του 2016, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε με ποσοστό 52% έναντι 48% υπέρ της αποχώρησης.

    Ο πρόεδρος του κόμματος του Brexit δήλωσε πως η χώρα έχει εμπλακεί στη μεγαλύτερη αντιπαράθεση από τον Εμφύλιο Πόλεμο στην Αγγλία τον 17ο αιώνα και πως ο Τζόνσον κινδυνεύει να καταστρέψει το Συντηρητικό Κόμμα καθώς προσπαθεί να ξαναζεστάνει την αποτυχημένη συμφωνία εξόδου της προκατόχου του Τερέζα Μέι.

    Ο Φάρατζ ως πρόεδρος του κόμματος της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, άσκησε κριτική στον πρώην πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον  και ήταν από τους κύριους λόγους που ο τότε πρωθυπουργός πήρε την απόφαση να οδηγήσει τη Βρετανία σε δημοψήφισμα για το Brexit.

    Ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Φάρατζ ήταν υποψήφιος επτά φορές για μια έδρα στο βρετανικό Κοινοβούλιο, αλλά έχασε και τις επτά.

    Αποκλεισμένος από το βρετανικό πολιτικό κατεστημένο, αλλά υποστηριζόμενος από ευρωσκεπτικιστές χρηματοοικονομικούς συμβούλους, ο Φάρατζ «πούλησε» ωστόσο το Brexit σε εκατομμύρια ψηφοφόρους στην Αγγλία και την Ουαλία που αισθάνθηκαν παραμελημένοι από τα παραδοσιακά κόμματα, τόσο το Συντηρητικό όσο και το Εργατικό.

    Στο δημοψήφισμα που διεξήχθη το 2016 στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 51,9%, ή 17,4 εκατ. άνθρωποι, ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, ενώ το 48,1%, ή 16,1 εκατομμύρια, ψήφισε υπέρ της παραμονής.

    Το Ηνωμένο Βασίλειο επρόκειτο να αποχωρήσει στις 29 Μαρτίου, αλλά η αποχώρησή του καθυστέρησε επειδή η συμφωνία της Μέι απορρίφθηκε τρεις φορές από το Κοινοβούλιο.

    Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται διχασμένο για το Brexit. O Φάρατζ προτείνει στον Τζόνσον μια εκλογική συμφωνία προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι υποστηρικτές του Brexit θα παραμείνουν στην εξουσία ώστε να υλοποιήσουν το διαζύγιο, αλλά η προσφορά του έχει μέχρι τώρα απορριφθεί. Και αυτό διότι ο Φάρατζ κρίνεται ως ένα άτομο ακατάλληλο να βρίσκεται στην εξουσία, σύμφωνα με δηλώσεις των Συντηρητικών.

    Επίσης οι εχθροί του υποστηρίζουν πως πουλάει το όραμα μιας Βρετανίας όπως δεν ήταν ποτέ σε ανασφαλείς ψηφοφόρους που ανησυχούν λόγω της παγκοσμιοποίησης, όμως οι αντίπαλοί του παραδέχονται ότι η αποτυχία των κυριότερων κομμάτων να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες για τη μετανάστευση του επέτρεψε να κερδίσει ψηφοφόρους.

    Στον Φάρατζ έχει προταθεί να μην αντιπαρατεθεί σε Συντηρητικούς υποψηφίους με αντάλλαγμα να διεκδικήσει χωρίς αντίπαλο 80 έως 90 κοινοβουλευτικές έδρες στην Ουαλία, στα Μίντλαντς και Βορειοανατολικά όπου υπάρχουν ελπίδες ότι το κόμμα του θα κερδίσει το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα.

    «Εξακολουθώ να μην αποκλείω την πιθανότητα κάποιου είδους συμφωνίας, αλλά δεν υπολογίζω σε αυτό», είπε ο Φάρατζ, ο οποίος πρόσθεσε πως, αν το Brexit δεν υλοποιηθεί στις 31 Οκτωβρίου, τότε το κόμμα του, το Κόμμα του Brexit, θα δει τα ποσοστά του να εκτοξεύονται πάνω από το 20%. Σε ερώτηση που του είχε απευθυνθεί σχετικά με το ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα έκανε εάν το κόμμα του αποκτούσε ρυθμιστικό ρόλο στην εξουσία, η απάντηση του Φάρατζ ήταν ένα οριστικό Brexit.

    «Σχέδιο Φόβος 2»

    Ο Φάρατζ, συνεχίζοντας τον αγώνα του, απέρριψε τις ανησυχίες για τον οικονομικό αντίκτυπο ενός Brexit χωρίς συμφωνία ως ένα «Σχέδιο Φόβος 2» το οποίο κατασκεύασαν «οι γραφιάδες του Γουάιτχολ».

    Στο αγγλικό παραθαλάσσιο θέρετρο Σάουθπορτ, ο Φάρατζ έγινε ενθουσιωδώς δεκτός από ένα πλήθος υποστηρικτών που είχε γεμίσει ένα θέατρο 1.600 θέσεων και χειροκροτούσαν όρθιοι. Ορισμένοι από αυτούς φώναξαν «προδότης» όταν κατονόμασε εξέχοντες πολιτικούς και οργανισμούς ΜΜΕ που, όπως είπε, προσπαθούν να αποτρέψουν το Brexit.

    «Είμαστε η βαλβίδα ασφαλείας για τον θυμό που θα εκφραστεί την 1η Νοεμβρίου, αν δεν έχουμε φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Φάρατζ. «Αν δεν υλοποιήσουμε το αποτέλεσμα αυτού του δημοψηφίσματος, αυτή η χώρα δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια.»



    ΣΧΟΛΙΑ