• Πολιτική

    Δημήτρης Μαύρος: Ο δημοσκόπος που βλέπει τις «ψαλίδες να κλείνουν» – Πώς ο επικριτής του Αλέξη Τσίπρα μεταλλάχθηκε στον «πιο έμπιστο σύμβουλο του προέδρου»;

    Δημήτρης Μαύρος,

    Δημήτρης Μαύρος,


    Το βράδυ της Δευτέρας, σε έναν από τους εμβληματικούς χώρους της Αθήνας, τη Λυρική Σκηνή του Κέντρου Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», κορυφαίοι παράγοντες της αγοράς παραβρέθηκαν στην εκδήλωση της «Tempo Greece-OMD» με αφορμή την επέτειο των 30χρόνων της  διαφημιστικής εταιρείας.

    Προσκεκλημένοι από το χώρο της διαφήμισης, των ΜΜΕ, επιχειρηματίες, και δημοσκόποι, άκουσαν τον CEO κ. Νίκο Σύμπουρα και τον CFO κ. Σάββα Νικολάου να αποκαλύπτουν ότι «ο ηγέτης του σήμερα, δεν αρκεί να είναι καταρτισμένος και αποτελεσματικός».

    Ο ηγέτης πρέπει σήμερα περισσότερο από ποτέ, «να αποπνέει εμπιστοσύνη, όντας πάντα αληθινός και ειλικρινής, να έχει το χάρισμα της ενσυναίσθησης, όχι ως ένα ρητορικό ζητούμενο, αλλά ως στάση ζωής». Αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν ανάγκη από τους επικεφαλής τους «όχι µόνο οι επιχειρήσεις, αλλά και οι κοινωνίες και οι χώρες». Χαρακτηριστικά που «πηγάζουν» από την αλήθεια του καθένα, στα οποία «δεν είναι εύκολο κάποιος να εκπαιδευτεί», όπως τονίστηκε.

    Αυτά τα πολύ χρήσιμα αποστάγματα εμπειρίας και γνώσης είχε την ευκαιρία να τα ακούσει και ο παριστάμενος κ. Δημήτρης Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της MRB, ο οποίος εδώ και λίγους μήνες προσφέρει παράλληλα, τα δικά του αποστάγματα εμπειρίας και γνώσης  στον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα. Σε σημείο μάλιστα, που παράγοντες της Κουμουνδούρου να χαρακτηρίζουν τον «Mister MRB» ως τον άνθρωπο «που εμπιστεύεται πιο πολύ απ’ όλους ο πρόεδρος».

    Σίγουρα, οι …αλήθειες περί αληθείας, αντήχησαν στους υψηλούς τοίχους της αιθούσης. Αλλά και στον περίβλεπτο και περιτριγυρισμένο από «διψασμένους» να ακούσουν τον δημοσκοπικό λόγο της αληθείας κ. Μαύρο, ο οποίος, σε μια απαιτητική προσπάθεια να συνδυάσει το «καπέλο» του αντικειμενικού επιστήμονα με αυτό του πολιτικού συμβούλου, σύμφωνα με παριστάμενους που απόλαυσαν τις «αποκαλύψεις» του, διατείνονταν ότι «η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε», προφανώς αναφερόμενος στα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που διενεργεί ο ίδιος, μετά από το δυστύχημα στα Τέμπη.

    Και λέμε που διενεργεί ο ίδιος διότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που μέλλει να επιβεβαιωθεί- όπως και οι εκτιμήσεις Μαύρου- στις μετρήσεις της κοινής γνώμης που ξεκίνησαν μετά την τραγωδία και βρίσκονται σε εξέλιξη, ενόψει της δημοσίευσής τους τις επόμενες ώρες, όντως προκύπτει μείωση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος, αλλά όχι τέτοια που να δείχνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ισοφαρίζει» τη ΝΔ, κλείνοντας τη διαφορά των 6-8 μονάδων, που ανάλογα με τη μέτρηση, καταγράφονταν έως και προσφάτως.

    Μάλιστα, κάποιοι συνάδελφοι του κ. Μαύρου κάνουν λόγο ακόμα και για μείωση (μικρότερη από αυτή της Κυβέρνησης) των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, και αυτός, εμφανίζεται ως «θύμα» της αντισυστημικής ψήφου, βάσει του πρωτόγνωρου θυμού των πολιτών που προκάλεσε η εθνική καταστροφή.

    Ο κ. Μαύρος, σε καμία περίπτωση, θέλουμε να πιστεύουμε, δεν «ζήλεψε» τις επιδόσεις των προκατόχων του στο δημοσκοπικό επιτελείο Τσίπρα, που οδήγησαν στους «βερναρδάκιους πειραματισμούς- αυθαιρεσίες», που έφεραν πρώτο (κάποιες φορές με διαφορά) τον ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές, συγχέοντας το «κέφι» στην Κουμουνδούρου με την πραγματικότητα. Επομένως, βάσει της λογικής, ή «κάτι ξέρει» ή κινδυνεύει να εκτεθεί ανεπανόρθωτα.

    Στην κατεύθυνση αυτή, πολιτικοί αναλυτές υπενθυμίζουν ότι ο έγκριτος δημοσκόπος, μόλις πριν από ένα μήνα, μιλώντας μάλιστα «Στο Κόκκινο», σημείωνε ότι «η αδιευκρίνιστη ψήφος δείχνει το θυμό της κοινωνίας». Τονίζοντας ωστόσο, αναφερόμενος στις πιθανότητες ο ΣΥΡΙΖΑ να «γεμίσει το «κρακ», ότι «μαγικά δεν γίνονται». Και πως, «ενδεχομένως η ψαλίδα να κλείσει, αλλά και αυτό υπό προϋποθέσεις». Με βασικότερη την πρόκληση για την αξιωματική αντιπολίτευση, να μην περιορίζεται στο να περιγράφει τις επιδόσεις της κυβέρνησης, αλλά «να περιγράψει πως θα κυβερνήσει εκείνη», με «νέα πρόσωπα που θα έχουν τεχνοκρατική επάρκεια».

    Για να ισχυρίζεται ο κ. Μαύρος, σύμφωνα με παριστάμενους στην εκδήλωση (με συμβολικό τίτλο «Better decisions, faster»), ότι «η ψαλίδα έκλεισε», ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, καταφανώς, εκτιμά ότι η καταστροφή στα Τέμπη, συνετέλεσε στο να γίνει …το μαγικό, όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε.

    Ότι ο θρήνος και ο οργή θα αποτελέσει τον καταλύτη που θα υπερκεράσει την αδυναμία της αντιπολίτευσης να περιγράψει πως θα κυβερνήσει, όπως αυτή καταγράφονταν στο σύνολο των προηγούμενων δημοσκοπήσεων αλλά και από τον ίδιο τον κ. Μαύρο στο ραδιοφωνικό «φιλικό» περιβάλλον.

    Ότι οι θάνατοι και οι (διαχρονικές) κυβερνητικές ευθύνες μπορούν να καλύψουν την πιστοποιημένη πολιτική ανικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει ότι αποστασιοποιείται από πολιτικές τύπου Πολάκη- Σπίρτζη και πως διαθέτει νέα πρόσωπα, που θα κυβερνήσουν με τεχνοκρατική επάρκεια.

    Και, σε κάθε περίπτωση, ότι, ακόμα κι αν αυτό συντελείται πρόσκαιρα, λόγω του καταλυτικού χτυπήματος στο θυμικό των πολιτών, που προκάλεσε η τραγωδία, σε αντίθεση με την πλειονότητα της κοινωνίας, ο κ. Μαύρος φαίνεται να πιστεύει ότι ξαφνικά, μέσα σε ένα μήνα που παρήλθε από τις προηγούμενες δηλώσεις του, ο ΣΥΡΙΖΑ, κατέστη «αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική δύναμη».

    Το πράγμα περιπλέκεται ελαφρώς, καθώς, μόλις τον Σεπτέμβριο του 2022, ο έγκριτος κ. Μαύρος, υποστήριζε δημοσίως (Πρώτο Πρόγραμμα ΕΡΑ) ότι «έρχεται ο καιρός που θα δούμε σύντομα αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν εννοώ ότι θα καθαιρεθεί ο Τσίπρας, αλλά ότι έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου που ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ξεκολλήσει από εκεί που είναι κολλημένος. Ένας τρόπος υπάρχει και εκεί χρειάζεται ηγέτης. Θα μπορούσε να σημαίνει ότι δημιουργεί κάτι άλλο, άλλο κόμμα. Πράγμα το οποίο πολλοί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται ότι θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ παλιά, ακόμα και την εποχή του 2012».

    «Αν στις επόμενες εκλογές ξαναηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, τι θα γίνει; Μήπως ηγέτης αυτού του νέου κόμματος θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας;» διερωτήθη, τότε, ο διευθύνων σύμβουλος της MRB, υποστηρίζοντας ότι σε μια τέτοια εξέλιξη το νέο αυτό κόμμα θα είχε πολύ πιο κεντρώα λογική  «απελευθερωμένο από ενοχικές αριστερές συμφύσεις».

    (Αν ο κ. Μαύρος επιμένει στις απόψεις αυτές, θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε τι πιστεύουν οι «σύντροφοι» στους υπόλοιπους ορόφους των κεντρικών της Πλατείας Ελευθερίας 1, αλλά και στη Βουλή)

    Η δημοσκοπική-πολιτική εξίσωση γίνεται ακόμα πιο δυσεπίλυτη εκ του γεγονότος ότι τον «μακρινό» Ιούνιο του 2022, ο ίδιος έμπιστος πια συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διατείνονταν ότι η πολιτική υπεροχή Μητσοτάκη και το δημοσκοπικό «κόλλημα» Τσίπρα, ακόμα και τόσα χρόνια μετά τις κάλπες του 2019, οφείλεται  στο γεγονός ότι «αφ΄ ενός ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να πείσει ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την οικονομία σε σχέση με την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφ’ ετέρου το τραύμα που προκάλεσε η κυβερνητική του πολιτική, στο σώμα της μεσαίας τάξης δεν έχει κλείσει ακόμα και τον ακολουθεί. Η μεσαία τάξη δεν εμπιστεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ».

    Ανάλογες εκτιμήσεις με τις οποίες ο κορυφαίος επιστήμονας εξηγούσε «γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει», γιατί «ο Τσίπρας δεν έχει βρει τη λέξη ίζημα που θα κινητοποιήσει τους πολίτες», υπάρχουν δεκάδες.

    Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι τι προκάλεσε αυτή την απόλυτη μεταστροφή, τόσο του κ. Μαύρου- που δεν ενδιαφέρει και κανέναν ή ελάχιστους- όσο και του εκλογικού σώματος- εφόσον ισχύουν οι εκτιμήσεις του κ. Μαύρου.

    Κι αν αυτό είναι οι δεκάδες νεκροί, τι συμπεράσματα πρέπει να εξαχθούν και τι κίνδυνοι ενυπάρχουν για τον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως δε για τη χώρα;.

    Το βέβαιον είναι ότι οι προβλέψεις του κ. Μαύρου δεν πέφτουν πάντα «μέσα», όπως αποδεικνύουν και τα εταιρικά αποτελέσματα της ΜΡΒ, που το 2021, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της, η καθαρή θέση της εταιρείας ήταν αρνητική κατά 2,5 εκατ. ευρώ, μετά και τα αρνητικά αποτελέσματα της χρήσης, που μεταφράζονται σε ζημιές 180 χιλ. ευρώ.

    Με τον ορκωτό λογιστή, παρά τη βελτιωμένη εικόνα του 2022, να κάνει λόγο για επισφαλείς και σε καθυστέρηση απαιτήσεις 1,3 εκατ. ευρώ, για τις οποίες δεν έχει σχηματιστεί πρόβλεψη. Και τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας να υπερβαίνουν το σύνολο του ενεργητικού κατά 1,4 εκατ. ευρώ, γεγονός που «υποδηλώνει αβεβαιότητα ως προς τη δυνατότητα της εταιρείας να συνεχίσει απρόσκοπτα τη δραστηριότητά της».

     Διαβάστε επίσης

    Ρουσόπουλος: Οι απόψεις μου δεν τελούν υπό την έγκριση τρίτων

    Καραμανλής: Η δήλωση Ρουσόπουλου για την υποψηφιότητα του Κ. Αχ. Καραμανλή εκφράζει μόνον τον ίδιo

    Συνάντηση Μητσοτάκη με τους αξιωματούχους της ευρωπαϊκής αποστολής για τους σιδηρόδρομους



    ΣΧΟΛΙΑ