• Πολιτική

    Διάβημα Ελλάδας στη Σερβία: Η Αθήνα ζητά εξηγήσεις για το φορτίο του Antonov

    • NewsRoom
    Νίκος Δένδιας. υπουργός Εξωτερικών

    Νίκος Δένδιας. υπουργός Εξωτερικών


    Εξηγήσεις για το επικίνδυνο φορτίο που μετέφερε το αεροσκάφος Antonov που κατέπεσε κοντά στην Καβάλα, το βράδυ του Σαββάτου, ζητά η Αθήνα από το Βελιγράδι.

    Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, διάβημα αναφορικά με την ανάγκη πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς από τη σερβική για τη φύση του φορτίου του αεροσκάφους Antonov που κατέπεσε πλησίον της Καβάλας, θα πραγματοποιήσει άμεσα ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι.

    Υπενθυμίζεται ότι διευκρινίσεις για την πτώση του αεροσκάφους έδωσε, το πρωί της Κυριακής, ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς.

    Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου είπε ότι το μεταγωγικό Antonov μετέφερε 11,5 τόνους στρατιωτικό υλικό και ο τελικός προορισμός του ήταν το Μπανγκλαντές.

    Το αεροσκάφος φόρτωσε το στρατιωτικό υλικό στο αεροδρόμιο «Μεγας Κωνσταντίνος» της πόλης Νις και απογειώθηκε στις 20:40 (21:40 ώρα Ελλάδας) για την Ντάχα του Μπαγκλαντές με ενδιάμεσους σταθμούς το Αμαν και το Ριάντ, ανέφερε ο Στεφάνοβιτς.

    Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας δήλωσε επίσης ότι το φορτίο του αεροσκάφους αποτελούνταν από εκπαιδευτικά βλήματα όλμων που εξήγαγε σερβική ιδιωτική εταιρία και αγοραστής ήταν το υπουργείο Άμυνας του Μπανγκλαντές.

    Ο Νέμποισα Στεφάνοβιτς διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία εξαγωγής των πυρομαχικών ήταν νόμιμη και είχε την έγκριση του σερβικού υπουργείου Άμυνας.

    Το αεροσκάφος ανήκε σε ουκρανική εταιρία αερομεταφορών ανέφερε, επίσης, ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας.

    Ολονύχτιες έρευνες

    Αφού υπήρξε διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχουν επικίνδυνα τοξικά υλικά, ξεκίνησαν από χθες το απόγευμα και συνεχίστηκαν στη διάρκεια όλης της νύχτας έρευνες γύρω από το σημείο που κατέπεσε το αεροσκάφος.

    Στη διάρκεια της νύχτας το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς συνέχισε με τον εντοπισμό και τη σήμανση πυρομαχικών που έχουν διασκορπιστεί από τα συντρίμμια του αεροσκάφους.

    Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει συγκέντρωση και απομάκρυνση ή επί τόπου εξουδετέρωσή τους, κάτι που θα κριθεί από το κλιμάκιο.

    Για τον λόγο αυτό κρίθηκε αναγκαίο να παραμένει σε ισχύ μέχρι νεωτέρας η απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών στις αγροτικές περιοχές των Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Σαρηγιάννης για πτώση Antonov: Προσοχή το επόμενο διάστημα για τοξικές ουσίες στην περιοχή



    ΣΧΟΛΙΑ