• Άρθρα

    Τον τουρισμό και τα μάτια σας…


    Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο όταν καλείσαι να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα από το να το υποτιμήσεις. Να θεωρήσεις ότι μπορεί να το ξεπεράσεις χωρίς να χρειαστεί να καταβάλλεις μεγάλη προσπάθεια. Έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι μια τέτοια στάση έχει καταστροφικά αποτελέσματα.

    Μπορεί να συνέβη κάτι τέτοιο στην περίπτωση του κορονοϊού; Να πιστέψαμε ότι θα την γλυτώσουμε και η οικονομία μας θα παραμείνει αλώβητη από αυτή την λαίλαπα;

    Ας ελπίσουμε πως όχι… Τη στιγμή μάλιστα που παγκόσμιοι οργανισμοί και φορείς έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να προειδοποιήσουν για την τεράστια ζημιά που μπορεί να προκαλέσει ο θανατηφόρος ιός στην παγκόσμια ανάπτυξη. Κάποιοι υπολόγισαν πως θα στοιχίσει πάνω από 1 τρισ. δολάρια.

    Γιατί εάν πράγματι έχουμε υποτιμήσει το πρόβλημα, κινδυνεύουμε να βρεθούμε για άλλη μια φορά να «τρέχουμε για να σώσουμε ότι σώζεται».

    Ήδη, τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια έκαναν την εμφάνισή τους. Η κίνηση σε εμπορικά καταστήματα, χώρους εστίασης και κινηματογράφους αρχίζει να μειώνεται καθώς ο φόβος του ιού απλώνεται πάνω από την χώρα. Για να μην μιλήσουμε για τις αιματηρές απώλειες που καταγράφει το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Παράγοντες της αγοράς ανησυχούν πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί όσο πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα των επιχειρήσεων.

    Η Αμαλιάδα, -η περιοχή απ’ όπου κατάγεται το 9ο κρούσμα, ο 66χρονος συνταξιούχος εκπαιδευτικός- ήταν χθες μια έρημη πόλη λόγω των έκτακτων μέτρων που έλαβε το υπουργείο Υγείας που αφορούσαν στο κλείσιμο δημόσιων χώρων (σχολείων, μουσείων, δημόσιων υπηρεσιών, κα.) στους νομούς της Ηλείας, της Αχαΐας και της Ζακύνθου, ενώ οι λίγοι τολμηροί που κυκλοφόρησαν φορούσαν προστατευτικές μάσκες.

    Το πιο ανησυχητικό απ’ όλα, για όσους παρακολουθούν τα οικονομικά πράγματα, είναι οι επιπτώσεις της επιδημίας στον τουρισμό.

    Την «βαριά βιομηχανία» της χώρας που συνεισφέρει το 18% του ΑΕΠ και στηρίζει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, αλλά έχει και ευρύτερη επίδραση σε πολλούς κλάδους. Εδώ και λίγες μέρες καταγράφονται μαζικές ακυρώσεις τουριστικών πακέτων, αεροπορικών εισιτηρίων και πακέτων κρουαζιέρας.

    Είναι κρίσιμο να αναστραφεί το κύμα ακυρώσεων που παρατηρείται και να διατηρηθεί η δυναμική που απέκτησε ο ελληνικός τουρισμός στη διάρκεια της κρίσης. Πρέπει να επιστρέψει η ηρεμία μέσα στους επόμενους δυο μήνες, ώστε να περιορισθούν στο ελάχιστο οι μέχρι σήμερα συνέπειες.

    Ας ελπίσουμε, οι ενέργειες του υπουργείου Τουρισμού και του κ. Θεοχάρη, ο οποίος βρίσκεται στην Γερμανία για επαφές με τους εκπροσώπους της τουριστικής αγοράς να πιάσουν τόπο.

    Πρέπει να διαφυλαχθεί «ως κόρη οφθαλμού» η ελκυστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος, όταν θα αρχίσει να εκτονώνεται η επιδημία. Και να κερδίσουμε πάση θυσία το στοίχημα και της φετινής σεζόν.

    Διαφορετικά, ο στόχος για ανάπτυξη άνω του 2% τη φετινή χρονιά θα μοιάζει με «όνειρο θερινής νυκτός» ενώ μοιραία θα ανοίξει ξανά η συζήτηση για μέτρα στήριξης…



    ΣΧΟΛΙΑ