• Άρθρα

    Το τολμηρό αλλά θεσμικό στοίχημα Μητσοτάκη

    Αντώνης Κεφαλάς

    Αντώνης Κεφαλάς


    Είχε πολλά χρόνια η χώρα να δει στο τιμόνι της έναν πραγματικά θεσμικό παίκτη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε αυτό το στίγμα από την αρχή της πρωθυπουργίας του και παραμένει πιστός στην γραμμή του.

    Στη συνέντευξη του στην ΔΕΘ πρόσφερε στην ελληνική κοινωνία την επιλογή που είναι πεπεισμένος πως ανταποκρίνεται στην πολιτική της ωριμότητα: αυτά κάναμε στην τριετία που πέρασε, αυτά υποσχόμεθα για τους επόμενους μήνες – και γνωρίζετε πως ότι λέμε το κάνουμε—αποφασίστε, λοιπόν, αν θέλετε να συνεχίσουμε ως κυβερνήτες αυτής της χώρας ή όχι.

    Αρνούμενος κατηγορηματικά να αλλάξει τον εκλογικό νόμο λίγο πριν τις εκλογές για χάρη ενός πιθανού και μάλιστα μικρού κομματικού οφέλους, ο πρωθυπουργός κατέθεσε για μία ακόμη φορά και μάλιστα επίσημα τα θεσμικά διαπιστευτήρια του. Δεν απέφυγε, δε, την πρόκληση προς τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας του δημόσια πως αν πιστεύει πράγματι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, τότε να συναινέσει στην άμεση αλλαγή της απλής αναλογικής ώστε να αποφύγει η χώρα την περιπέτεια της έστω προσωρινής ακυβερνησίας.

    Ταυτόχρονα, δεν δίστασε να θέσει και τους πολίτες προ των ευθυνών τους. Με ειλικρίνεια παραδέχτηκε ότι η εκλογική αριθμητική μπορεί να βγάλει την Ν.Δ. πρώτο κόμμα, αλλά όλα τα άλλα κόμματα μαζί να μπορούν να έχουν την πλειοψηφία την Βουλή. Δεν το είπε, απλά μίλησε για πολιτική τερατογένεση, αλλά μόνο η πλέον νοσηρή φαντασία μπορεί να δει αποτελεσματική κυβέρνηση συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΜεΡΑ25 και ΚΚΕ – για την Ελληνική Λύση κατά μία έννοια προεξοφλείται η μη είσοδος της στο Κοινοβούλιο ή ότι δεν θα συμπράξει ποτέ με το ΚΚΕ.

    Ξεκάθαρος ήταν ο πρωθυπουργός στο θέμα των παρακολουθήσεων. Παραδέχτηκε την έλλειψη επαρκών φίλτρων σε αποφάσεις μείζονος σημασίας, αρνήθηκε την εξαίρεση των πολιτικών με το ατράνταχτο επιχείρημα ότι μία διαρροή δεν γίνεται από πρόσωπα που δεν έχουν πρόσβαση σε εθνικά μυστικά, κάλεσε το Νίκο Ανδρουλάκη να μην ακολουθεί τον Αλέξη Τσίπρα στην εργαλειοποίηση του θέματος και επανέλαβε την πρόσκληση προς τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να ενημερωθεί ιδιωτικά για τους λόγους που οδήγησαν στην παρακολούθηση του τηλέφωνό του.

    Η πρόκληση είναι σαφής: έλα πληροφορήσου και μετά, αν θέλεις βγες και δημοσιοποίησε τους λόγους. Ένας λιγάκι κυνικός παρατηρητής θα μπορούσε να ερμηνεύσει την πρόσκληση με την έννοια «πληροφορήσου κι αν τολμάς μίλησε δημόσια».

    Στην ουσία, ο Μητσοτάκης απλά εμμένει στον θεσμικό ρόλο των μυστικών υπηρεσιών, ενώ ταυτόχρονα παραδέχεται ότι και η ΕΥΠ πρέπει να μπει στον καζάνι της αναδιοργάνωσης και του εκσυγχρονισμού της.

    Θεσμικός ήταν ο πρωθυπουργός και στο θέμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Εξήγησε τα περιθώρια που προσφέρει η ανάπτυξη, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα τα εξαντλήσει προκειμένου να βοηθήσει τους ευάλωτους στο μέγιστο των δυνατοτήτων της οικονομίας και αρνήθηκε να ακολουθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στον κατήφορο των αλόγιστων παροχών – προειδοποιώντας ότι αυτό ακριβώς θα συμβεί το επόμενο Σαββατοκύριακο, όταν θα μιλήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ουσιαστικά, στην ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε την προεκλογική περίοδο και έθεσε τον βασικό άξονα πάνω στον οποίον θα κινηθεί η κυβέρνηση και το κόμμα. Ζητά από τον ελληνικό λαό να αναλογιστεί την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να την συγκρίνει με αυτήν της Ν.Δ., να εκτιμήσει τους μεγάλους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα τώρα και στο άμεσο μέλλον και να αποφασίσει ποιόν θέλει για κυβερνήτη.

    Το ερώτημα είναι θεσμικό και ο Μητσοτάκης απέδειξε πως παίζει θεσμικά. Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα οι αντίπαλοι του δεν τον έχουν πιστέψει, αποτελεί το μεγάλο τους λάθος και το δικό του μεγάλο πλεονέκτημα.

    Ο ελληνικός λαός, και γνωρίζει και σκέφτεται. Στην πολιτική του σοφία και ωριμότητα επενδύσει ο Μητσοτάκης – και ορθά το πράττει. Ήταν επιτέλους καιρός να σταματήσει η απύθμενη κοροϊδία και η εξευτελιστική υποτίμηση των Ελλήνων πολιτών. Με την θέση που επέλεξε ο πρωθυπουργός διακηρύσσει τον σεβασμό του προς τον πολίτη.



    ΣΧΟΛΙΑ