• Άρθρα

    Το μυστικό της επιτυχίας του Ευάγγελου Μυτιληναίου

    Ευάγγελος Μυτιληναίος. Επικεφαλης Mytilinaios Group

    Ευάγγελος Μυτιληναίος. Επικεφαλης Mytilinaios Group


    H MYTILINEOS, από την ίδρυση της, το 1990, γνωρίζει εντυπωσιακή ανάπτυξη, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι μια από τις ηγετικές βιομηχανικές εταιρείες της χώρας μας και ιδιαίτερα ανταγωνιστική στο εξωτερικό.

    Ο Όμιλος Mυτιληναίος είναι ένας ενεργειακός όμιλος και από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς παραγωγούς αλουμινίου και αλουμίνας, με δικά του μεταλλεία βωξίτη.

    Την απαραίτητη ενέργεια παρέχουν οι κατασκευασμένοι από τον ίδιο τον όμιλο σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, που εισάγεται επίσης από τον ίδιο τον όμιλο.

    Ταυτόχρονα, ο όμιλος διαθέτει το δικό του κατασκευαστή σταθμών παραγωγής ενέργειας, την εταιρεία ΜΕΤΚΑ.

    Η αδιάλειπτη πορεία μεγέθυνσης και ανόδου εδώ και δύο δεκαετίες οφείλεται στη στρατηγική του και την ισχυρή ομάδα στελεχών που την υλοποιεί, αλλά το μυστικό της επιτυχίας της MYTILINEOS και του Ευάγγελου Μυτιληναίου είναι η διορατικότητα και η επιχειρηματική προνοητικότητά του: η γνώση και η καλή ανάγνωση που κάνει στο παρόν και στο μέλλον ώστε να ευθυγραμμίζει τη στρατηγική του με τις μελλοντικές εξελίξεις.

    Πρώτη δραστηριότητα του ομίλου ήταν το trading μετάλλων  και ο κ. Μυτιληναίος ειδικός στις αγορές και  τις διακυμάνσεις τους ανέπτυξε την ικανότητα να διαβάζει τα σημάδια και να αντιλαμβάνεται τις τάσεις και τις εξελίξεις και τις εν δυνάμει επιδράσεις τους. Βλέποντας μακριά και σωστά ήταν πάντα σε θέση να έχει μακροπρόθεσμη στρατηγική, να λαμβάνει τολμηρές αποφάσεις, και με ευελιξία να τις αναπροσαρμόζει όταν χρειάζεται και κυρίως να ακολουθεί έγκαιρη και αποδοτική εκτέλεση κάθε σχεδιασμού.

    Το σχέδιο για τη μονάδα παραγωγής ενέργειας που θεμελιώθηκε χθες, ξεκίνησε πριν από 3,5 χρόνια, όταν κυριαρχούσε ασάφεια για το που θα βρίσκεται η αγορά ενέργειας σήμερα, πόσες μονάδες θα λειτουργούν κι αν θα χωράει να γίνει μια ακόμη επένδυση. Ο όμιλος το τόλμησε όμως και έτσι ξεκίνησε  πρώτος, παίρνοντας το προβάδισμα στο δεύτερο αυτό γύρο επενδύσεων σε μονάδες παραγωγής ενέργειας που τώρα αρχίζει.

    Η διορατικότητα του επιχειρηματία γλίτωσε τον όμιλο από προβλήματα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, όταν έληγε ο τραπεζικός δανεισμός, αφού έδρασε έγκαιρα.

    Προβλέποντας ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας έρχεται έφτιαξε την πρώτη μονάδα παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο,  και προβλέποντας την απελευθέρωση της αγοράς αερίου, έσπευσε και …την άνοιξε κάνοντας τις πρώτες παραγγελίες φυσικού αερίου από  ιδιώτη και   σήμερα έχει μερίδιο 30%.

    Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 2005 είχε τολμήσει  και αγόρασε το Αλουμίνιο της Ελλάδας όταν κανείς δεν ενδιαφερόταν και θα έκλεινε. Και όχι μόνο έσωσε τη σημαντικότερη βιομηχανία της χώρας και τις θέσεις εργασίας, αλλά τη μετέτρεψε σε βιομηχανία υπόδειγμα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και πιο πριν είχε αποκτήσει τη ΜΕΤΚΑ που από μια μικρή εταιρεία μεταλλικών κατασκευών, σήμερα κατέχει ηγετική θέση στην κατασκευή μονάδων ενέργειας σε όλο τον κόσμο.

    Είδε γρήγορα τη σημασία της εταιρικής διακυβέρνησης και την εφάρμοσε. Χθες κατά την ομιλία του στην τελετή θεμελίωσης της νέας μονάδας είπε «η νέα βιομηχανική επανάσταση αν δεν είναι πράσινη δεν θα υπάρξει» και ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του 2030 ο τομέας μεταλλουργίας και η ΑτΕ αλλά και οι άλλες βιομηχανικές δραστηριότητες θα λειτουργούν μόνο από ΑΠΕ μηδενίζοντας το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα… Γιατί δεν σταματά ποτέ να κοιτάζει μπροστά, να σχεδιάζει και να υλοποιεί… Kαι να υποδέχεται πρώτος το μέλλον.



    ΣΧΟΛΙΑ