• Business

    Mytilineos: Ο πρώτος πράσινος βιομηχανικός όμιλος στη χώρα

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, CEO της Mytilineos


    Ο πρώτος πράσινος βιομηχανικός όμιλος στη χώρα θα είναι η Mytilineos, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο Πρόεδρος του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά την εκδήλωση θεμελίωσης της νέας μονάδας παραγωγής ενέργειας του ομίλου.

    «Η νέα βιομηχανική επανάσταση αν δεν είναι πράσινη δεν θα υπάρξει», είπε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Μυτιληναίος και εξήγγειλε ότι μέχρι το τέλος του 2030 ο τομέας μεταλλουργίας και η ΑτΕ αλλά και οι άλλες βιομηχανικές δραστηριότητες του ομίλου, θα λειτουργούν μόνο από ΑΠΕ μηδενίζοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

    «Σήμερα εδώ στο ενεργειακό κέντρο δείχνουμε το δρόμο για ένα μέλλον πιο πράσινο», σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ότι βρισκόμαστε στο μεγαλύτερο βιομηχανικό συγκρότημα της χώρας σε όρους προστιθέμενης αξίας και ενεργειακής ισχύος. Η παραγωγή της ενέργειας από φυσικό αέριο και μάλιστα τόσο υψηλής απόδοσης θα μειώσει κατά 70% την επιβάρυνση του περιβάλλοντος σε σχέση με τα λιγνιτικά εργοστάσια, σημείωσε.

    Η νέα μονάδα θα ξεκινήσει στα τέλη το 2021

    Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μονάδα Συνδυασμένου κύκλου, παραγωγής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο στην Ελλάδα, ισχύος 826 MW και υψηλής απόδοσης 63% μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη.

    Η επένδυση θα ξεπεράσει τα 350 εκατ. ευρώ και θα συμβάλει στη μετάβαση του ηλεκτρικού συστήματος σε μια νέα εποχή χαμηλότερων ρύπων και υψηλότερης απόδοσης, καθώς πρόκειται για ένα εργοστάσιο με καύσιμο φυσικό αέριο.

    Η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του σταθμού (commissioning) τοποθετείται στο 4ο τρίμηνο του 2021.

    Πρόκειται για την πρώτη μεταμνημονιακή επένδυση στον κλάδο και έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση, του πρωθυπουργού από το βήμα του ΟΗΕ για το κλείσιμο μέχρι το 2028 όλων των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ρεύματος.

    Η νέα επένδυση θα δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά κέντρα στην Ελλάδα, με συνολική ισχύ 1428 MW με καύσιμο το φυσικό αέριο.

    Ο σταθμός αυτός λόγω της εξαιρετικά υψηλής απόδοσής του, αλλά και λόγω των ανταγωνιστικών τιμών προμήθειας φυσικού αερίου λόγω υψηλών καταναλώσεων, προβλέπεται να αποτελέσει μονάδα βάσης για το ελληνικό ενεργειακό σύστημα, αφού με δεδομένη την άνοδο των τιμών του CO2 θα έχει το χαμηλότερο κόστος όλων των σταθμών στην Ελλάδα και έτσι θα είναι πρώτος στην σειρά ένταξης.

    Την κατασκευή θα αναλάβει ο Τομέας Έργων EPC – METKA, που έχει αναλάβει με μεγάλη επιτυχία δεκάδες σταθμούς συνδυασμένου κύκλου παγκοσμίως, κάτι που αποτελεί εγγύηση τόσο για την ποιότητα κατασκευής όσο και για το χαμηλό κόστος και την ταχύτητα κατασκευής

    Γιατί μονάδα Συνδυασμένου κύκλου

    Η ασφάλεια εφοδιασμού για τα επόμενα 15-20 χρόνια θα στηριχθεί σε σταθμούς συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο καθώς λόγω της αύξησης της τιμής των δικαιωμάτων ρύπων είναι πιο ανταγωνιστικοί από τις λιγνιτικές μονάδες, χωρίς να επιβαρύνουν και το περιβάλλον και έτσι συνδέονται με την ασφάλεια εφοδιασμού της χωράς σε ηλεκτρισμό.

    Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην Ευρώπη σχεδιάζονται 50GW νέων σταθμών συνδυασμένου κύκλου. Κι αυτό γιατί μέχρι τη δεκαετία του 2040 το φυσικό αέριο θα αποτελέσει τη γέφυρα προς τη νέα εποχή που θα φέρει ο συνδυασμός ΑΠΕ και αποθήκευσης σε μπαταρίες υψηλού capacity.

    Michael Rechsteiner: Στην ομάδα των top class εργοστασίων διεθνώς

    Ο διευθύνων σύμβουλος της General Electric Power Europe, Michael Rechsteiner υπογράμμισε ότι ο Άγιος Νικόλαος θα ενταχθεί στην ομάδα των top class εργοστασίων διεθνώς. Όταν θα λειτουργήσει θα ενισχύσει το σύστημα με 826 MW με θερμική απόδοση 63% δημιουργώντας το πιο ισχυρό και αποδοτικό εργοστάσιο στη χώρα.«Πιστεύουμε ότι το αέριο θα παίξει ουσιαστικό ρόλο για αξιόπιστη ηλεκτρική ενέργεια στις επόμενες δεκαετίες και θα είναι καθοριστικό για τις προσπάθειες περαιτέρω αποανθρακοποίησης», ανέφερε.



    ΣΧΟΛΙΑ