array(0) {
}
        
    
Menu
1%
Τζίρος: 195.47 εκατ.

Jonathan Anderson: Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Dior έχει εμμονή με τα αρχαία ελληνικά φλιτζάνια

Πύρρος Δήμας
Comments

Θίχτηκαν ορισμένοι επειδή ο Πύρρος Δήμας εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή προκειμένου να δημοπρατήσει την ολυμπιακή δάδα που κρατούσε όταν έτρεξε στο Καλλιμάρμαρο πριν τους Αγώνες στο Λονδίνο. Κατάφερε να πιάσει 10.200 ευρώ και τα έδωσε στα Παιδικά Χωριά SOS. Τι ακούστηκε; «Ξεπούλησε το σύμβολο», «προσέβαλε το Ολυμπιακό ιδεώδες», «παραβίασε τους κανονισμούς».

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή διαμαρτυρήθηκε επικαλούμενη τον καταστατικό χάρτη που απαγορεύει την εμπορευματοποίηση των Ολυμπιακών συμβόλων. Ποιος; Η Ολυμπιακή Επιτροπή που θα μπορούσε να είχε βάλει λόγκο ακόμα και στο χαρτί υγείας που χρησιμοποιούν οι θεατές στα γήπεδα.

1

Αν ξεπουλήθηκε κάτι, σίγουρα δεν είναι η δάδα του Δήμα αλλά το ίδιο το οικοδόμημα που εδώ και δεκαετίες λειτουργεί ως μηχανή χορηγιών. Οι αθλητές αγωνίζονται κάτω από τη σημαία αναψυκτικού, δίπλα από τεράστιες αφίσες με τραπεζικά προϊόντα, φορώντας διαφημίσεις πάνω σε μπλούζες, κρατώντας τσάντες που κάτι προωθούν, κυκλοφορώντας με οχήματα κινητές ρεκλάμες.

Η Επιτροπή τυπικά έχει δίκιο. Ο κανόνας υπάρχει και είναι σαφής: ούτε δάδες ούτε σημαίες ούτε δαχτυλίδια επιτρέπεται να γίνονται αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής. Το πρόβλημα είναι ότι ο κανόνας μοιάζει να ισχύει επιλεκτικά. Οι πολυεθνικές μπορούν να πλασάρουν πετσέτες και καπέλα με ολυμπιακά σύμβολα αλλά ένας αθλητής που διαθέτει τη δάδα του για φιλανθρωπία θεωρείται ότι παραβιάζει το πνεύμα των Αγώνων. Σαν να μας λένε ότι το ιδεώδες δεν χαλάει με τα εκατομμύρια των χορηγών αλλά χαλάει με μια κίνηση που συγκέντρωσε χρήματα για παιδιά σε ανάγκη.

Ο αρσιβαρίστας επέλεξε να δώσει νόημα σε ένα αντικείμενο που κατά πάσα πιθανότητα θα σκονιζόταν σε κάποιο ράφι. Εντάξει, μπορεί να μην σκονιζόταν, όμως θα χρησίμευε μόνο στην τόνωση της αυτοπεποίθησης του αθλητή. Αντί να το κρατήσει ως κειμήλιο, το εκποίησε για καλό σκοπό. Αν αυτό δεν είναι εφαρμογή του Ολυμπιακού ιδεώδους στην πράξη, τότε τι είναι; Το είπε και ο ίδιος: «Ούτε σκοπό είχα να προσβάλω ούτε προσωπική είναι η δάδα. Εφάρμοσα στην πράξη το Ολυμπιακό Ιδεώδες. Είμαι στεναχωρημένος για τα αρνητικά σχόλια. Την έδωσα για καλό σκοπό, για τα παιδιά».

Αυτό είναι μια πρώτη ανάγνωση των γεγονότων. Από τη δεύτερη ανάγνωση μπορούμε να αναρωτηθούμε αν ο Πύρρος Δήμας άρχισε ξανά τις προπονήσεις για επόμενη πολιτική θητεία. Δεν είναι άνθρωπος που τα βάζει κάτω. Εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ το 2012 αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία το 2024. Ήταν όγδοος στο κόμμα και πήραν έδρα οι επτά πρώτοι σε σταυρούς. Λογικό είναι να θέλει να προσπαθήσει και πάλι και έχει μάθει όλες τις τεχνικές που οδηγούν σε νίκη: επιμονή, στρατηγική, κόπος, έμφαση στη λεπτομέρεια. Και όπως λέει η παροιμία «πίσω έχει η δάδα την ουρά».

Διαβάστε επίσης

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η αφύπνιση

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εθνική ντροπή: Ο Πύρρος Δήμας έβγαλε στο σφυρί Ολυμπιακή δάδα
H Eλληνική Ολυμπιακή Επιτροπή δίνει 136.515 σε έξι Αθλητικές Ομοσπονδίες για Ολυμπιακή Προετοιμασία
Μαρία Μενούνος: Πρέσβειρα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για το «Λος Άντζελες 2028»

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φθινοπωρινά σκιρτήματα στις αγορές!
Από τον Σαμαρά -Τσίπρα σε Καρυστινού – Ρούτσι: Η πολιτική ως πένθος και επένδυση
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η αφύπνιση
Κίνηση FED: Γεωμετρική αύξηση των κινδύνων
Ξεμείναμε από απαντήσεις: H κρίση ταυτότητας του 21ου αιώνα
Ντόναλντ Τραμπ: Η ελευθερία του Τύπου υπό πίεση
Η εποχή του «εγώ» τελείωσε
Οι προθέσεις του Θάνου Πλεύρη
Ο Τραμπ, ο καπετάν-Τσάκος και ο τρόμος των αναλυτών
Γιάννα Χορμόβα στο mononews – Από τη μαθητεία στην εργασία: Το επιτυχημένο μοντέλο της ΔΥΠΑ