• Άρθρα

    Προβληματισμός στην κυβέρνηση για στοιχεία των δημοσκοπήσεων – Ισορροπίες «δεξιά» κι «αριστερά»

    Προβληματισμός στην κυβέρνηση για στοιχεία των δημοσκοπήσεων – Ισορροπίες «δεξιά» κι «αριστερά»


    Οι τελευταίες έρευνες κοινής γνώμης παρά το γεγονός ότι εμφανίζουν ένα συνεχιζόμενο προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου και μια καθήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, προβληματίζουν το κυβερνητικό επιτελείο για κάποια ποιοτικά ευρήματα.

    Ενδεικτική ήταν η πρόσφατη έρευνα της Metron Analysis.

    Το προβάδισμα της ΝΔ στην αναγωγή επί των έγκυρων ψηφοδελτίων διατηρείται μεν, όμως η κυβερνητική παράταξη που έχασε δυο-τρεις μονάδες στην πρόθεση ψήφου, είναι φανερό ότι υπέστη πλήγματα το τελευταίο δίμηνο και βρίσκεται αντιμέτωπη με μία τάση επιφύλαξης ή και αρνητικής διάθεσης των πολιτών.

    Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να βλέπουν με … το κιάλι τον Μητσοτάκη και τη ΝΔ και με τα σημερινά δεδομένα – το είδος της αντιπολίτευσης που ασκεί – δεν φαίνεται ότι μπορεί να ανακάμψει.

    Θεωρητικά, η εικόνα είναι παγιωμένη. Όμως στην πολιτική, είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι όλα θα παραμένουν ίδια επ’ αόριστον και υπό αυτό το πρίσμα, ένα εύρημα της δημοσκόπησης της Metron Analysis που έχει ενδιαφέρον είναι η συσπείρωση των δύο κομμάτων στους ψηφοφόρους κεντρώας προέλευσης.

    Το σχετικό ποσοστό συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ στη συγκεκριμένη ομάδα είναι μόλις 47%, ενώ της ΝΔ 64%.

    Αυτό είναι ένα εύρημα που ίσως δώσει εκπλήξεις στις εκλογές, όποτε γίνουν. Οι απόπειρες του ΣΥΡΙΖΑ να απευθυνθεί στον κεντρώο χώρο είναι μάλλον καταδικασμένες, όμως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα με μεγάλη προσοχή.

    Ο προβληματισμός στο επιτελείο του πρωθυπουργού αφορά κυρίως στο πολιτικό πεδίο.

    Οι πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από δεξιά, σε συνδυασμό με το «μούδιασμα» ενός μέρους του κεντρώου ακροατηρίου έπειτα από τον ανασχηματισμό και μετά την υποχώρηση στο θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, οδηγούν σε αναζητήσεις και αναπροσαρμογές της τακτικής σε πολλά επίπεδα.

    Προς το παρόν το σενάριο βάσει του οποίου κινείται η κυβέρνηση στηρίζεται στην επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, οι οποίοι εκτιμάται ότι δεν θα έχουν πρόσκαιρο αλλά δυναμικό χαρακτήρα στο διάστημα της επόμενης διετίας και πέραν αυτής.

    Υπό αυτό το πρίσμα και σύμφωνα με τις επίμονες διαβεβαιώσεις στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου, τα επιτεύγματα της κυβέρνησης στην οικονομία και πιθανές περαιτέρω ελαφρύνσεις θα θέσουν και τα εκλογικά διλήμματα προς τους πολίτες, οι οποίοι θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ της συνέχισης της πολιτικής της κυβέρνησης και των όσων διακηρύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Διαβάστε επίσης:

    Κοινή εμφάνιση Μητσοτάκη-Καραμανλή σε εκδήλωση του Ιδρύματος

    «Έσταξε μέλι» για την κυβέρνηση ο Πάνος Καμμένος



    ΣΧΟΛΙΑ