Πολιτική

METRON ANALYSIS – Στις 11,1 ποσοστιαίες μονάδες η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ

  • NewsRoom
METRON ANALYSIS - Στις 11,1 ποσοστιαίες μονάδες η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ


Σημαντικό διψήφιο προβάδισμα, παρά την μείωση που καταγράφεται, διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκόπηση της  METRON ANALYSIS για το Mega.

Παράλληλα, σύμφωνα με την METRON ANALYSIS ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερτερεί σημαντικά ως προς την καταλληλότητα.

Το πρώτο μεγάλο εύρημα της δημοσκόπησης της METRON ANALYSIS είναι ότι παρά την μείωση κατά τρεις μονάδες στην πρόθεση ψήφου για τη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αυξάνει τα ποσοστά του αλλά καταγράφει και οριακή μείωση. Η διαφορά τους είναι 11,1 ποσοστιαίες μονάδες.

Η ΝΔ υποχωρεί κατά 3,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Ιούλιο και συγκεντρώνει 30,8% έναντι 33,9%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί κατά  0,3% χωρίς να μπορεί να καρπωθεί τις απώλειες της ΝΔ, στο 19,7%. Απώλειες καταγράφονται για το ΚΙΝΑΛ που συγκεντρώνει 6% από 6,7% και για την Ελληνική Λύση στο 4% έναντι 5,3%. Ενισχυμένα είναι το ΚΚΕ με 5,1% από 4,5% και το ΜεΡΑ25 με 4,1% έναντι 3,2%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει 12,7%.

Ωστόσο, στην εκτίμηση ψήφου, δηλαδή με αναγωγή των αναποφάσιστων η ΝΔ υπερβαίνει το ποσοστό της στις εθνικές εκλογές (39,85%) αν και σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του Ιουλίου έχει πτώση 2,8% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει άνοδο 0,3%. Η διαφορά είναι στις 14,8 μονάδες.

Η ΝΔ συγκεντρώνει 41%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26,2 , το ΚΙΝΑΛ 8%, το ΚΚΕ 6,8%, το ΜεΡΑ25 5,5% , η Ελληνική Λύση 5,3%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερέχει του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τη METRON ANALYSIS ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχασε 4 μονάδες από την προηγούμενη δημοσκόπηση και συγκεντρώνει 38%, δεύτερος είναι η επιλογή «κανένας» με 30% ενώ ο κ. Τσίπρας κινείται σχεδόν σταθερά στο 16% το τελευταίο εξάμηνο.

METRON ANALYSIS : Η αξιολόγηση Μητσοτάκη – Τσίπρα

Σύμφωνα με τη METRON ANALYSIS, η κυβέρνηση αξιολογείται θετικά από τους τέσσερις στους δέκα (39%) ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση περιορίζεται στο 14%, με τη διαφορά να είναι στις 25 μονάδες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις θετικές αξιολογήσεις είναι πάνω από την κυβέρνησή του, όπως και ο Αλέξης Τσίπρας από το κόμμα του. Όμως, η μεταξύ τους διαφορά στις θετικές γνώμες υπερβαίνει τις 24 μονάδες, παρά τις απώλειες που είχε ο κ. Μητσοτάκης. Ακόμη και στις αρνητικές γνώμες ο κ. Τσίπρας βρίσκεται 21 μονάδες πίσω από τον κ. Μητσοτάκη.

METRON ANALYSIS : Οι συσπειρώσεις και η εκλογική επιρροή

Με βάση τη δημοσκόπηση της METRON ANALYSIS για τις συσπειρώσεις στην κλίμακα Αριστερά – Δεξιά,  η ΝΔ σχεδόν έχει πιάσει ταβάνι στην κεντροδεξιά, υπερβαίνει τον ΣΥΡΙΖΑ 17 μονάδες στο Κέντρο, έχει σημαντικές απώλειες στους δεξιούς ψηφοφόρους ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τα υψηλά ποσοστά στους αριστερούς και κεντροαριστερούς έχει σημαντικές απώλειες.

Η ΝΔ όπως αποτυπώνεται στην έρευνα έχει απογοητεύσει ένα ποσοστό των ψηφοφόρων και έτσι η δυνητική εκλογική της επιρροή φθάνει το 47% από 52% στην προηγούμενη έρευνα του Ιουλίου, αλλά είναι σε μεγάλη απόσταση από την σημερινή δυνητική εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ (38%), η οποία δεν διευρύνεται σε σχέση με τις παρελθούσες έρευνες και παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα το τελευταίο εξάμηνο.

Η ΝΔ έχει δυνατότητες να αυξήσει το εκλογικό της σώμα προς τα δεξιά, σύμφωνα με την έρευνα, αλλά οι ισορροπίες είναι λεπτές καθώς αν ακολουθήσει τέτοιες πολιτικές μπορεί να χάσει στο κέντρο και στην κεντροαριστερά, που βρίσκεται στα όρια του Ιουλίου. Όμως, πολλές από τις αποφάσεις που λαμβάνει η κυβέρνηση μπορούν να ερμηνευθούν με αυτό το πρίσμα καθώς σε σχέση με τον Ιούλιο κατέγραψε απώλειες σε αυτές τις ομάδες ψηφοφόρων.

Αναφορικά με τον ανασχηματισμό, σύμφωνα με την METRON ANALYSIS δεν είχε θετικό αντίκτυπο, αρχικά, για την κυβέρνησή του.

Μόλις ένας στους δέκα θεωρεί ότι ήταν θετικός, οι μισοί τον είδαν ουδέτερα ενώ σχεδόν 4 στους 10 ήταν αρνητικοί.

Οι πολίτες έχουν μειώσει τον βαθμό εμπιστοσύνης τους στην κυβέρνηση για την πολιτική της στην πανδημία. Από τον Ιούλιο έχασε 7 μονάδες και έφθασε στα επίπεδα της άνοιξης, όπου οι αρνητικές εντυπώσεις υπερτερούν των θετικών. Το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών εντυπώσεων έχει πλέον μεγάλο αρνητικό πρόσημο και φθάνει στις -11 μονάδες.

Πάντως, η πανδημία αρχίζει να πέφτει στις προτεραιότητες των πολιτών

Στα μηνύματα που στέλνουν οι πολίτες για την οικονομία, την ακρίβεια και την αύξηση της απαισιοδοξίας για το μέλλον υποκρύπτονται σοβαρά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

Ακρίβεια/οικονομία αποτελούν προτεραιότητες για τους πολίτες ενώ η ανησυχία για την πανδημία μειώνεται, αν και παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Και τα δύο θέματα συγκεντρώνουν 30% ως το πιο σημαντικό πρόβλημα στη χώρα.

Οι πολίτες θεωρούν ότι η πορεία της χώρας είναι προς τη λάθος κατεύθυνση και το ισοζύγιο είναι αρνητικό κατά 13 μονάδες. Επανήλθε, έτσι στα επίπεδα του περασμένου Μαρτίου.

Αυξήθηκαν όσοι δηλώνουν ότι βρίσκονται σε χειρότερη θέση με ένα χρόνο πριν (36%) και ξεπέρασαν τα ποσοστά του Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση από τον Μάρτιο που το ποσοστό ήταν 50% τα πράγματα είναι βελτιωμένα καθώς ταυτόχρονα παραμένουν σταθεροί εκείνοι που δηλώνουν ότι είναι σε καλύτερη θέση.

Ο Δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης μειώθηκε πάλι στα επίπεδα του Απριλίου του 2021 και βρίσκεται στο -28.

METRON ANALYSIS – Τι λένε οι πολίτες για τον εμβολιασμό

Ανμαφορικά με τον  εμβολιασμό, οι πολίτες δηλώνουν υπέρ του εμβολίου σχεδόν 8 στους 10, ωστόσο παρά την θετική γνώμη που έχουν 7 στους 10 στις ηλικίες 17-34 και 35-44, έχουν εμβολιαστεί πολύ λιγότεροι.

Όπως προκύπτει από την έρευνα της METRON ANALYSIS για την ασφάλεια των εμβολίων έχουν πεισθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες πάνω από 6 στους 10.

Όμως καταγράφεται ποσοστό 6% του πληθυσμού που δηλώνει πρόθεση να εμβολιαστεί και προφανώς κυβέρνηση και ειδικοί χρειάζεται να πείσουν είτε με κάποια καμπάνια επεξήγησης για τους λόγους που επείγει να εμβολιαστούν άμεσα ή αναμένοντας κάποιο κίνητρο. Ενώ υπάρχει και ποσοστό 4% που είναι αναποφάσιστο. Οι αποφασισμένοι αρνητές φθάνουν το 12%.

Με δεδομένο πως από τους ερωτώμενους στην έρευνα το 75% δηλώνει πως έχει εμβολιαστεί και 3% έχει νοσήσει, υπάρχει ένα δυνητικό ποσοστό 10% που μπορεί να πεισθεί και να εμβολιασθεί.

Και όλα αυτά ενώ η πλειοψηφία των πολιτών, σχεδόν 7 στους δέκα, εκτιμούν πως η πανδημία θα τελειώσει μετά το 2022.

Η έρευνα, πάντως, καταγράφει το γενεακό χάσμα που διαπιστώνεται και από τις αρμόδιες αρχές στις στάσεις του εμβολιασμού.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega με τη Ράνια Τζίμα και αναλύθηκε από τον επικεφαλής της εταιρείας, Στράτο Φαναρά, με σχολιασμό του Γιάννη Πρετεντέρη. Η έρευνα έγινε μεταξύ 21-27 Σεπτεμβρίου λίγες μέρες μετά τις εμφανίσεις Μητσοτάκη και Τσίπρα στη ΔΕΘ, και συμπίπτει με έντονη διπλωματική δραστηριότητα στα Ηνωμένα Έθνη, τις ρυθμίσεις για την προστασία εκπαιδευτικών και γιατρών από μηνύσεις αντιεμβολιαστών, το εκλογικό θρίλερ στη Γερμανία και το σεισμό στην Κρήτη.ΣΧΟΛΙΑ