• Άρθρα

    Πώς ο Τσακαλώτος «τελείωσε» τον Τσίπρα από …αρχηγό των προοδευτικών δυνάμεων

    • Αλίκη Χατζή
    Ευκλείδης Τσακαλωτος

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρώην υπουργός Οικονομικών


    «Αν καταλαβαίνετε τι ψηφίζετε, καλώς. Αλλά αν δεν καταλαβαίνετε, τότε υπάρχει θέμα, γιατί ψηφίσατε ενάντια στην εισήγησή μου!»,  δήλωνε ο υποδειγματικός δημοκράτης Αλέξης Τσίπρας στα μέλη του Συνεδρίου του 2016 του ΣΥΡΙΖΑ , τα οποία ψήφισαν ενάντια στην τότε εισήγησή του και απαίτησε επαναληπτική ψηφοφορία γιατί προφανώς (δεν υπάρχει καμιά άλλη ερμηνεία) οι σύνεδροι … κατά λάθος αμφισβήτησαν τον ηγέτη – και πρωθυπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ.

    Οι ίδιοι σύνεδροι, μετά την υπόδειξη του «Μεγάλου Τιμονιέρη», ξαναψήφισαν υπέρ της εισήγησής του και ο … παντογνώστης ηγέτης επανεξελέγη πρώτος (δίχως αντίπαλο) με το δημοκρατικό  92,5%. Πέραν του … αχάριστου 7,5%, που δεν τον ψήφισε, ουδείς από τους κορυφαίους (υπουργούς, βουλευτές και στελέχη) τότε αμφισβητούσε τον Αρχηγό που … «χωρίς αυτόν δεν θα’ ταν στην εξουσία»!

    Ούτε ο Τσακαλώτος, τον οποίο οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα (οι ίδιοι που είναι και σήμερα) κατηγορούσαν για την προνομιούχα καταγωγή του, την έλλειψη συναισθηματικής σύνδεσής του με την χώρα, τους εκλεκτικούς δεσμούς του με την οικονομική ελίτ, αλλά και για την φοιτητική φιλία του με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Ούτε καν ο Νίκος Φίλης, τον οποίο ένα περίπου μήνα μετά, ο Αλέξης Τσίπρας «ξήλωσε» από το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τον συγκυβερνήτη του Πάνο Καμμένο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο!

    Από τότε έγιναν πολλά, ο πρώην πρωθυπουργός υπέστη τέσσερις εξευτελιστικές εκλογικές ήττες (δημοτικές ,περιφερειακές, ευρωεκλογές και εθνικές του 2019) ενώ κρατά καθηλωμένο τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστά που πλησιάζει το ΚΙΝΑΛ με το νέο αρχηγό του, Νίκο Ανδρουλάκη.

    Ο ίδιος, τρία χρόνια τώρα, έρχεται αντιμέτωπος – για πρώτη φορά – με μια εσωκομματική αναμέτρηση όπου δεν «διατάζει» ως πανίσχυρος και αδιαμφισβήτητος, αλλά γίνεται αποδέκτης σκληρής κριτικής και νιώθει άβολα. Είναι η πρώτη του εσωκομματική αναμέτρηση που δεν κατακεραυνώνει ανέξοδα όποιον διαφωνεί με την αντιπολιτευτική γραμμή του, αλλά κατακεραυνώνεται με επιχειρήματα για τα πεπραγμένα του.

    Τρία χρόνια πια, εσωκομματική αντιπολίτευση και προεδρικοί βρίσκονται στα μαχαίρια. Ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο παρακολουθεί τις συγκρούσεις, αλλά και εμπλέκεται μέσω διαρροών, εντολών, κινήσεων και υπόγειων διαδρομών, σε μία προσπάθεια να μην επιτραπεί στην υπάρχουσα εσωκομματική κριτική να εξελιχθεί σε ανοιχτή αμφισβήτηση του ηγετικού επιτελείου του και πρωτίστως του ίδιου. Ο σκληρός πυρήνας των προεδρικών, με μπροστάρη τον Πολάκη, παρά την κακή αντιπολιτευτική εικόνα που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ , είναι αναγκασμένος να δίνει συνεχώς αγώνα για την επόμενη ημέρα των επόμενων εθνικών εκλογών.

    Το διακύβευμα δεν είναι μόνο η παραμονή του Τσίπρα στο τιμόνι του κόμματος. Ούτε και η επιβίωση του στενού επιτελείου του ως ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και την επομένη των εκλογών. Είναι και η ανάδειξη του νέου κομματικού μοντέλου που προωθεί και θέλει να επιβάλει ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρώην πρωθυπουργός επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει αρχηγοκεντρικό κόμμα, καθεστωτικής μάλιστα αντίληψης, και την ίδια στιγμή να μετασχηματιστεί σε ραχοκοκαλιά του αντιδεξιού – γενικώς -χώρου.

    Μόνο που βρίσκει αντιστάσεις. Και μάλιστα, ισχυρές! Κι αν κάποτε, ακόμα και οι πιο σκληροί επικριτές του Τσίπρα συμφωνούσαν ότι κανείς δεν φαίνεται έτοιμος να τον διαδεχτεί, κανείς δεν μπορεί να αναλάβει τα ηνία του κόμματος και να διατηρήσει διψήφιο ποσοστό, σήμερα δεν ισχύει το ίδιο. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει απέναντι του δελφίνους και μάλιστα παραπάνω από …δύο. Εκτός από τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Νίκο Φίλη , που αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελαν για αρχηγούς, βλέψεις έχουν και στελέχη που ανέδειξε ο ίδιος και ανήκουν στο περιβάλλον του!

    Χθες ωστόσο, ξεχώρισε (ή βγήκε μπροστά) ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εξαιτίας μιας συνέντευξης στην … αστική «Καθημερινή» και μάλιστα στην προβεβλημένη στήλη «Γεύμα με την “Κ”». Το γεγονός ότι ο Τσακαλώτος έδωσε τη συνέντευξη  λίγες εβδομάδες πριν από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, σίγουρα δεν είναι μία αδιάφορη σύμπτωση.

    Ο πολιτικός με το … βρετανικό φλέγμα, έριξε χοντρά καρφιά! Είπε ότι ένα από τα ελαττώματα του Τσίπρα είναι ότι είναι αδικαιολόγητα ανασφαλής και δεν ξέρει να επιλέγει συμβούλους (σε αντίθεση με τον Μητσοτάκη για τον οποίο είπε ότι το ξέρει πολύ καλά) και σε άλλο σημείο, δήλωσε εμφατικά ότι «μπροστά στον Βαρουφάκη ο Τσίπρας είναι υπόδειγμα συλλογικότητας και δημοκρατίας» -εξαρτώνται πολλά από το με ποιον συγκρίνεται κανείς, οφείλουμε να παρατηρήσουμε…

    Ο συνδυασμός των αξιολογήσεών του Τσακαλώτου , πάντως, δεν δείχνει απλά  το πόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά τον αρχηγό του…αλλά και ότι στο Συνέδριο αυτό, σε αντίθεση με του 2016, ο Αλέξης Τσίπρας θα αμφισβητηθεί. Ίσως, λένε κάποιοι, ο Τσακαλώτος χθες να έβαλε τελεία στην υψηλή διαδρομή του σημερινού αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ίδωμεν….

    Διαβάστε επίσης

    Τσακαλώτος κατά Τσίπρα: «Χειρότερος από τον Μητσοτάκη στην επιλογή συμβούλων»



    ΣΧΟΛΙΑ