• Άρθρα

    Πώς ο Σταϊκούρας κόντυνε την κόμη της Αχτσιόγλου

    Αντώνης Κεφαλάς

    Αντώνης Κεφαλάς


    Κατά πάγια τακτική, με αφορμή το θλιβερό γεγονός της έξωσης μιας δημοσιογράφου με εξαιρετικά χαμηλή σύνταξη, η Έφη Αχτσιόγλου έκανε την τρίχα τριχιά, πάντα με βάση την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για αντιπολίτευση στα πάντα και μάλιστα με διαστρέβλωση της αλήθειας.

    Η αλήθεια είναι ότι, όπως απόλυτα τεκμηρίωσε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το τριαξονικό πρόβλημα του ύψους του ιδιωτικού χρέους- των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών, υπήρχε επί ΣΥΡΙΖΑ, χειροτέρεψε επί ΣΥΡΙΖΑ και μόνο η Ν.Δ. έχει καταφέρει να το αντιμετωπίσει θετικά.

    Το έντυπο φερέφωνο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε, βέβαια, σήμερα το πρωί, μία τελείως διαφορετική εικόνα με αποσπασματικές δηλώσεις του υπουργού, μεγαλοποιημένες φράσεις της Κας Αχτσιόγλου και αρκετές ανακρίβειες για να δημιουργούνται εντυπώσεις.

    Ποια είναι η αλήθεια.

    Το ιδιωτικό χρέος ήταν στα 240 δις. ευρώ όταν ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε τα ηνία της κυβέρνησης στη Ν.Δ. Σήμερα, μετά από τρία χρόνια αλλεπάλληλων κρίσεων έχει αυξηθεί κατά 5,4% στα 253 δις. Κρίσεις με την οικονομία σε ύπνωση, τα κόστη να ανεβαίνουν και το κράτος να χαρίζει λεφτά.

    Αναρωτιέται κανείς που θα είχε πάει το ιδιωτικό χρέος αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μείνει στην κυβέρνηση;

    Για τα κόκκινα δάνεια, αυτά κάλυπταν περίπου το 45% του συνόλου όταν κέρδισε τις εκλογές το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ. Στα ίδια επίπεδα τα άφησε το 2019 – μολονότι ο κ. Τσακαλώτος τα είχε χαρακτηρίσει ως «το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας». Αλλά αυτό τον Ιανουάριο του 2019 – ήταν ακόμη στην κυβέρνηση.

    Σήμερα, εκτός κυβέρνησης, είναι αλλιώς!!!

    Για τους πλειστηριασμούς, το θέμα αναδεικνύει τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ και την διαστρέβλωση της αλήθειας.

    Ωρύεται η Κα Αχτσιόγλου ότι τα funds λειτουργούν με πλήρη ασυδοσία.

    Η αλήθεια: ο δρόμος «άνοιξε» με τον Ν 4354 του 2015 που πρόβλεπε ότι  οι εταιρίες διαχείρισης δανείων νομιμοποιούνται να ασκήσουν κάθε ένδικο βοήθημα και δικαστική ενέργεια για την είσπραξη των απαιτήσεων τους. Στην συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ πρόβλεψε αυστηρές ποινές σε όσους εμποδίζουν τους πλειστηριασμούς, και ο ΣΥΡΙΖΑ επέτρεψε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

    Ο υπουργός είχε και άλλα όπλα στην φαρέτρα της απάντησης του. Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν νομοθέτησε για το δικαίωμα των δανειοληπτών να εξαγοράζουν το δάνειο τους ούτε για την υποχρέωση των πιστωτών να δέχονται τους όρους ρύθμισης που προτείνεται.

    Όσο για την δικαστική πλευρά των πλειστηριασμών, το θέμα σήμερα βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Στην ουσία αν υπάρχει ένα θέμα για το οποίο μπορεί να αποδοθεί ευθύνη στην κυβέρνηση σήμερα, αυτό είναι η αποτυχία του θεσμού της εξωδικαστικής ρύθμισης. Ο χρόνος και το περιθώριο για την αλλαγή υπάρχει. Γιατί από ψέματα και υπερβολές χορτάσαμε.

    Διαβάστε επίσης

    Ο Τσιπρισμός και Τραμπισμός είναι το ίδιο και το αυτό



    ΣΧΟΛΙΑ