• Άρθρα

    Μ.Στασινόπουλος: Ο μεγαλύτερος βιομήχανος της χώρας καλεί Τσίπρα, όβερ

    • Λώρη Κέζα
    Λώρη Κέζα

    Λώρη Κέζα. Δημοσιογράφος


    Μίλησε ο Μιχάλης Στασινόπουλος. Άραγε πόση σημασία έχει αυτή η ομιλία για την οικονομική και πολιτική ζωή; Ο Στασινόπουλος είναι επικεφαλής της Ελβάλ, (θυγατρική της Βιοχάλκο) και έκανε μια δημόσια τοποθέτηση για το νέο πλαίσιο που καθορίζει ποιος παίρνει άδεια για νέα επιχείρηση, με ποιους όρους και ποιους περιορισμούς. Δεν υπήρξε καμία αντίδραση σε όσα επισήμανε. Θα μπορούσε να απαντήσει κάποιος υπουργός. Θα μπορούσε να τον καλέσει στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, για να τον ρωτήσει πέντε πράγματα και να μάθει πώς κινείται η αγορά σε τόσο υψηλά επίπεδα.

    Να βάλουμε ορισμένα πράγματα στη θέση τους. Άλλη επιχειρηματικότητα είναι το ψιλικατζίδικο στην Κυψέλη, άλλη επιχειρηματικότητα είναι το εργοστάσιο αλουμινίου, με 80 θυγατρικές. Δεν έχει κάτι κακό το ψιλικατζίδικο και μακάρι να ευημερεί το λιανεμπόριο. Πλην όμως δεν είναι το ίδιο. Για να καταλάβουμε την τάξη των μεγεθών να πούμε ότι ο Μιχάλης Στασινόπουλος διαχειρίζεται τόσα χρήματα όσα οι υπουργοί Πολιτισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Ναυτιλίας μαζί. Διαχειρίζεται περίπου τα μισά χρήματα που δαπανά ετησίως ο ελληνικός στρατός. Εν ολίγοις με μια δική του κίνηση προς την ανάπτυξη, ο Στασινόπουλος μπορεί να μειώσει το ποσοστό της ανεργίας ή να το αυξήσει.

    Δεν είδαμε να αντιδρά η κυβέρνηση στην ομιλία, δεν το έπιασε κανείς τον βιομήχανο να του πει «έλα εδώ ρε φίλε, τι είναι αυτό που θέλεις; Ποιο είναι το πλαίσιο; Ποια είναι τα αιτήματά σου; Πώς μπορούμε να σε βοηθήσουμε;». Κανονικά έπρεπε να γίνει συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, η οποία να ολοκληρωθεί με μια φωτογράφηση στα σκαλοπάτια του Μαξίμου. Για τον συμβολισμό και για την ουσία, όπως έκανε ο Αλέξης Τσίπρας με τις απολυμένες καθαρίστριες. Τις συνάντησε, τις άκουσε και το κοινοποίησε ώστε να διαδοθεί ένα μήνυμα: «η κυβέρνηση είναι εδώ και έχει κοινωνικό πρόσωπο». Μια ανάλογη συνάντηση με τον κορυφαίο βιομήχανο της χώρας θα έστελνε μήνυμα: «η κυβέρνηση είναι εδώ και στηρίζει την ανάπτυξη». Επί της ουσίας θα μπορούσε να βελτιωθεί το νομοθετικό πλαίσιο επειδή αυτό είναι πιο σημαντικό από την εικόνα και την επικοινωνία.

    Στασινόπουλος
    Μιχάλης Στασινόπουλος. Επιχειρηματίας (πρώτος από δεξιά)

    Να το δούμε και πρακτικά. Θα σωθούμε όλοι μαζί ή θα καταρρεύσουμε όλοι μαζί. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να ασκήσει πολιτικές πρόνοιας χωρίς στασινόπουλους. Δεν μπορεί να βοηθήει τις καθαρίστριες, την εργατική και μεσαία τάξη περιφρονώντας το κεφάλαιο. Η προσεκτική ακρόαση των προτάσεων και των αιτημάτων του βιομήχανου μπορούν να βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση. Όσο περίπλοκο είναι, άλλο τόσο απλό είναι. Να τον ρωτήσει ο πρωθυπουργός «τι γίνεται καλύτερα στις Βρυξέλλες και αποφασίσατε να μετακομίσετε εκεί την έδρα σας». Προφανώς κάτι γίνεται καλά στο Βέλγιο για να προσελκύει επιχειρηματίες από όλη την Ευρώπη. Κανένας τεχνοκράτης αναλυτής δεν μπορεί να το εξηγήσει καλύτερα από τον επιχειρηματία που πήρε τη μεγάλη απόφαση.

    Να πούμε και κάτι άλλο. Ο Στασινόπουλος δεν είναι ένας ακόμα «λεφτάς», σαν κι αυτούς που απασχολούν πρώτα τα κοσμικά περιοδικά και μετά την Δικαιοσύνη. Στην ιστορία της βιομηχανίας που διαχειρίζονται υπάρχουν κι άλλες περίοδοι κρίσης, από τις οποίες η επιχείρηση διασώθηκε και μεγαλούργησε. Η Βιοχάλκο είχε πάρει μεταπολεμικά υψηλό δάνειο από το σχέδιο Μάρσαλ, επένδυσε σε εξοπλισμό αλλά η υποτίμηση της δραχμής το 1953 παρ’ ολίγον να κλονίσει τη λειτουργία του εργοστασίου. Η οικογένεια Στασινόπουλου έδωσε λύση, όπως έκανε και 60 χρόνια αργότερα, με τη μεταφορά της έδρας στο Βέλγιο.

    Υπάρχει κάτι χειρότερο. Ο πρωθυπουργός όχι μόνο δεν προσκαλεί τον Μιχάλη Στασινόπουλο αλλά όταν πέρσι το έκανε, ακύρωσε τη συνάντηση την τελευταία στιγμή. Θεωρώντας ότι ο εκπρόσωπος της Βιοχάλκο δεν είναι αρκετά σημαντικός, έβαλε κι άλλους στο ίδιο ραντεβού, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Chipita, Σπύρο Θεοδωρόπουλο και τον πρώην πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Ιωάννη Λύρα.

    Το συμπέρασμα: οι ομιλίες τέτοιου τύπου, από άτομα τέτοιου βεληνεκούς απευθύνονται πολιτικά εις ώτα μην ακουόντων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μπόνους 15.000 ευρώ δίνει η ΔΕΗ για να φύγουν οι «συνταξιούχοι» υπάλληλοί της

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έγινε το «έλα να δεις» στη ΔΕΗ: Τα «άκουσε» η σύζυγος του Παναγιωτάκη από τον μαινόμενο Σκουρλέτη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στους δρόμους οι αγρότες: Που υπάρχουν μπλόκα – Πώς κυκλοφορούν τα οχήματα



    ΣΧΟΛΙΑ