• Άρθρα

    Ονόματα, σενάρια και καραμπόλες για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    • Νένα Σώκου

    Από το εσωτερικό του Προεδρικού Μεγάρου


    Όσο πλησιάζει το τέλος της χρονιάς τόσο φουντώνουν τα σενάρια για το πρόσωπο του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι θα εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια που του δίνει το Σύνταγμα, ενώ η δήλωση Γεραπετρίτη ότι θα προκριθεί ένα πρόσωπο που θα συγκεντρώνει και δεν θα αποσυγκεντρώνει περιορίζει σε έναν βαθμό τις επιλογές.

    Η περίπτωση Παυλόπουλου

    Αν θεωρηθεί δεδομένο ότι η δήλωση Γεραπετρίτη απηχεί και τις απόψεις του πρωθυπουργού, τότε η περίπτωση να πάει για μια δεύτερη θητεία ο Προκόπης Παυλόπουλος συγκεντρώνει αυξημένες πιθανότητες, παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο μόνος βουλευτής της ΝΔ που δεν στήριξε την υποψηφιότητά του το 2015.

    Με την επιλογή αυτή ο πρωθυπουργός εξασφαλίζει την συναίνεση του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, αν βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθήσει να στηρίζει Παυλόπουλο μέχρι τέλους. Επιπλέον, ο κ. Παυλόπουλος, για την θητεία του οποίου όλοι εκφράζονται με θετικά λόγια, είναι μια ασφαλής επιλογή την ώρα που υπάρχει μεγάλη όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και πολλά εθνικά θέματα είναι ανοιχτά.

    «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να εκφράζει την ενότητα του έθνους, άρα υπό αυτή την έννοια θα πρέπει να είναι σθεναρός υπερασπιστής των εθνικών θέσεων» είπε στην ίδια συνέντευξη ο κ. Γεραπετρίτης.

    Βέβαια, υπάρχει και η… γνώμη του κοινού, αν αυτή έχει κάποια αξία. Στις τάσεις της MRB την περασμένη εβδομάδα σε ερώτηση για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι απαντήσεις ήταν μοιρασμένες. Το 44,8% απάντησε ότι θέλει δεύτερη θητεία του κ. Παυλόπουλου, ενώ 41,1% απάντησε ότι επιθυμεί άλλο πρόσωπο.

    Μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε και η πρόταση της Φώφης Γεννηματά, που έβαλε στο τραπέζι τα ονόματα των τριών προηγούμενων προέδρων του ΠΑΣΟΚ: του Κώστα Σημίτη, του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Από τους τρεις, βέβαια, μόνο ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι μία λύση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς υπήρξε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, εκπληρώνει δηλαδή μερικώς τον όρο της συναίνεσης, ενώ θα μπορούσε να κατευνάσει και τις αντιδράσεις εκείνων που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό και θέλουν να τον δουν στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Γένους θηλυκού

    Μετά υπάρχει και το θέμα της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι έχει φτάσει πια η ώρα να είναι γένους θηλυκού ο επόμενος ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου και υπάρχουν και τα ονόματα που έχουν πέσει κατά καιρούς στο τραπέζι: η πρόεδρος του ΣτΕ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η Ντόρα Μπακογιάννη, η Άννα Διαμαντοπούλου, η Μαρία Δαμανάκη και η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου.

    Η επιλογή μιας γυναίκας για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα ήταν και μια απάντηση σε όσους διατυπώνουν κριτική για το γεγονός ότι στο υπουργικό συμβούλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη υπάρχουν σήμερα ελάχιστες γυναίκες.

    Υπάρχουν, βεβαίως, και άλλα ονόματα που ακούγονται στα πηγαδάκια: του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, όπως και το όνομα-έκπληξη του προέδρου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέα Δρακόπουλου.

    Ο τελευταίος, μάλιστα, παρουσιάζεται και ως κίνηση-ματ, καθώς δύσκολα θα μπορούσαν να βρεθούν επιχειρήματα εναντίον του.



    ΣΧΟΛΙΑ