Πολιτική

Γεραπετρίτης: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να συσπειρώνει την κοινωνία

  • NewsRoom

Γ. Γεραπετρίτης, υπουργός Επικρατείας


Για τα στοιχεία που θα πρέπει να συγκεντρώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Όπως είπε, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, «αυτονοήτως έθεσε ο πρωθυπουργός το πλαίσιο ότι είναι λογικό ο ΠτΔ, που είναι αρχηγός του κράτους, προφανώς να είναι ένα πρόσωπο στο οποίο θα συγκλίνει η κοινωνία και με πολιτική που θα έχει χαρακτηριστικά που θα δημιουργούν κεντρομόλες και όχι φυγόκεντρες τάσεις» είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

«Τα πολιτικά του χαρακτηριστικά έχουν να κάνουν όχι τόσο με την πολιτική του ταυτότητα, όσο με την απήχηση στην κοινωνία και τις συσπειρωτικές τάσεις στα εθνικά θέματα» συμπλήρωσε για το θέμα, εκφράζοντας την ελπίδα «να έχουμε μεγαλύτερη συναίνεση από 180 ψήφους» για την εκλογή του.

Ο υπουργός Επικρατείας ρωτήθηκε και για τη διάταξη περί δυνατότητας εκλογής ΠτΔ με σχετική πλειοψηφία, εξηγώντας ότι «θα πρέπει να υπάρχει πάντα οδός διαφυγής όσον αφορά τα συνταγματικά θέματα». Όπως είπε «παραμένει η σημερινή διάταξη με μόνη αλλαγή ότι δεν θα έχουμε εκλογές».

«Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να μην γίνονται εκλογές, όταν δεν υπάρχει ευρεία συναίνεση για το πρόσωπο του ΠτΔ. Ποιες ήταν οι άλλες δυνατότητες που τέθηκαν; Ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για απευθείας εκλογής ΠτΔ από τον λαό, αλλά στο πλαίσιο του δικού μας πολιτεύματος θα αποτελούσε σοβαρό ολίσθημα, γιατί δημιουργείς έναν ΠτΔ που θα είναι ταυτισμένος με μια κομματική ταυτότητα. Παράλληλα, σκεφτείτε έναν ΠτΔ να ψηφίζεται με 5 εκατ. ψήφους, ενώ η κυβέρνηση εκλέγεται με 2,5-3 εκατ. ψήφους» είπε για το ίδιο θέμα.


ΣΧΟΛΙΑ