array(0) {
}
        
    
Menu
0.53%
Τζίρος: 20.56 εκατ.

Χρυσοχοΐδης: Δεν μπορεί να καταλαμβάνονται τελωνεία και λιμάνια – Όποιος το κάνει θα έχει συνέπειες

Σοφία Ζαχαράκη
Comments

Το πνεύμα της Σοφίας Ζαχαράκη το καταλαβαίνουμε. Δεν μπορεί να μένει ατιμώρητος ο φοιτητής που χτίζει με τούβλα και τσιμέντο τις πόρτες ώστε να μην μπαίνουν οι καθηγητές στα γραφεία τους. Δεν μπορεί να αποθηκεύει πυρομαχικά, να καταστρέφει εξοπλισμό, να παρεμποδίζει τις εξετάσεις. Έχουμε γίνει μάρτυρες απίστευτων καταστάσεων τις τελευταίες δεκαετίες.

Το ξεκαθάρισμα της υπουργού Παιδείας παίρνει σβάρνα και τους λεγόμενους «αιώνιους φοιτητές». Ο όρος παραπέμπει συνειρμικά σε τεμπελχανά σαραντάρη, με αρχή φαλάκρας και αλογοουρά, μαύρο μακό Demolition Hammer και στριφτό τσιγάρο. Ο όρος παραπέμπει άδικα σε άτομο που συλλαμβάνεται ως ταραξίας κάθε φορά που καίγονται τα πανεπιστήμια. Δεν είναι όμως έτσι οι 250.000 φοιτητές που καθυστερούν στην απόκτηση πτυχίου.

1

Κάποιοι εργάζονται για να καλύψουν βασικά έξοδα ή να στηρίξουν την οικογένειά τους. Η καθυστέρηση δεν είναι δείγμα αμέλειας αλλά αποτέλεσμα της προσπάθειας επιβίωσης. Άλλοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, ψυχικής ή σωματικής, αναλαμβάνουν τη φροντίδα συγγενών ή αποκτούν παιδί. Χρειάζονται ίσως μια δεκαετία ή παραπάνω για να σταθούν στα πόδια τους και να βρουν τον χρόνο για διάβασμα. Η καθολική απειλή διαγραφής αγνοεί αυτές τις πραγματικές συνθήκες ζωής και ενισχύει τις κοινωνικές ανισότητες.

Από διοικητική σκοπιά, το μέτρο των διαγραφών δεν έχει λογική βάση. Οι ανενεργοί φοιτητές δεν επιβαρύνουν οικονομικά τα πανεπιστήμια, αφού δεν παρακολουθούν μαθήματα ούτε χρησιμοποιούν υποδομές. Η διαδικασία των διαγραφών, αντίθετα, απαιτεί ελέγχους και οδηγεί σε ενστάσεις και νομικές διεκδικήσεις που σπαταλούν πολύτιμο διοικητικό χρόνο χωρίς ουσιαστικό όφελος. Επιπλέον, η απειλή της διαγραφής δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας και απογοήτευσης, πλήττοντας τη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο πανεπιστήμιο και τον φοιτητή του, μια σχέση που θα έπρεπε να στηρίζεται στην ενθάρρυνση και όχι στον φόβο.

Το πανεπιστήμιο δεν είναι εργοστάσιο παραγωγής πτυχίων αλλά θεσμός γνώσης και πολιτισμού. Η διαγραφή φοιτητών λοιπόν μετατρέπει ένα δημόσιο αγαθό σε προνόμιο, υπονομεύοντας την ιδέα ότι η μόρφωση αποτελεί δικαίωμα όλων ανεξαιρέτως των πολιτών. Σε μια χώρα όπου η πολιτεία δεν παρέχει επαρκή στήριξη στους νέους, η επιβολή χρονικών ορίων στις σπουδές ισοδυναμεί με τιμωρία. Και το συμβολικό μήνυμα που εκπέμπεται είναι εξίσου προβληματικό, ότι ο φοιτητής που καθυστερεί είναι βάρος και όχι μέλος μιας κοινότητας που οφείλει να τον στηρίζει.

Αντί για διαγραφές, τα πανεπιστήμια και η Σοφία Ζαχαράκη θα μπορούσαν να προτείνουν τρόπους επανένταξης αυτών των φοιτητών. Προγράμματα μερικής φοίτησης, συμβουλευτική υποστήριξη, ευέλικτες εξετάσεις ή ειδικά σεμινάρια για όσους επιστρέφουν ύστερα από χρόνια θα έδιναν νόημα στον ρόλο του πανεπιστημίου ως θεσμού κοινωνικής ένταξης και δια βίου μάθησης. Τα κίνητρα και η ενθάρρυνση είναι πάντοτε πιο αποτελεσματικά από τις ποινές. Άλλωστε το δικαίωμα στη γνώση δεν έχει ημερομηνία λήξης.

 

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Παπαϊωάννου: Η διαγραφή των «αιώνιων» φοιτητών θα πραγματοποιηθεί έως τις 31 Δεκέμβρη
ΑΕΙ: Πότε ξεκινούν οι μαζικές διαγραφές φοιτητών – Εκτός πάνω από 280.000, ποιοι εξαιρούνται 
Νίκος Παπαϊωάννου: 290.000 «αιώνιοι φοιτητές» δεν έχουν δείξει ενδιαφέρον και διαγράφονται

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το νερό νεράκι και η πισίνα aubreuvoir
Ο θυμός απογοητεύει – η πολιτική ωριμότητα γράφει την νέα αφήγηση
Οταν ο Τσίπρας «έπνιγε» την προσωπική του συντριβή για την τραγωδία στο Μάτι σε ένα… κότερο
Η δολοφονική κατανόηση «έλα μωρέ, όλοι τρέχουμε»
Πιερρακάκης: Τι σημαίνει μια υποψηφιότητα για το Eurogroup
Άννα Διαμαντοπούλου στο mononews: Η Ευρώπη μπροστά σε μια νέα αμυντική εποχή και η Ελλάδα στο σταυροδρόμι της Ιστορίας
Η Ελληνική Γλώσσα ως συντελεστής ήπιας ισχύος και μέσο επιρροής για την ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας
Η Ελλάδα που λέει «πάρε με όταν φτάσεις» στα παιδιά της
Το σοκ των 3 τρις – Η άμυνα ως μοχλός ανάπτυξης της Ευρώπης
ΣΣΕ: Η κυβέρνηση αλλάζει το παιχνίδι — αλλά μπορεί να το διαιτητεύσει;