• Άρθρα

    Ο κομμουνιστής, ο κροκόδειλος, η Οικογένεια Χούρι, ο Καλογρίτσας και οι ηλίθιοι

    Νίκος Παππάς, Χρήστος Καλογρίτσας

    Νίκος Παππάς, Χρήστος Καλογρίτσας


    «Ένας κομμουνιστής μοιάζει με κροκόδειλο. Όταν ανοίγει το στόμα του δεν ξέρεις αν είναι για να χαμογελάσει ή να σε κατασπαράξει» έλεγε ευφυώς ο Ουίνστων Τσώρτσιλ.

    Προφανώς η οικογένεια Χούρι της τεράστιας πολυεθνικής CCC η δεν είχε διαβάσει έως τώρα Τσώρτσιλ η αν τον είχε διαβάσει δεν είχε λάβει υπόψιν του τον μεγάλο Βρετανό πολιτικό.

    Χθες ο σύμβουλος του τέως κατασκευαστή Χρήστου Καλογρίτσα, Κυριάκος Τόμπρας αποκάλεσε ηλίθιους τον Καλογρίτσα και την οικογένεια Χούρι που είναι οι ιδιοκτήτες μιας εκ των μεγαλύτερων κατασκευαστικών εταιρειών παγκοσμίως της CCC.

    Για τον Καλογρίτσα δεν ξέρω εάν είναι ηλίθιος. Όσοι συνομιλούσαν παλαιότερα μαζί του πιστεύουν ότι μπορεί και να είναι ο χρήσιμος ηλίθιος, όπως έλεγε ο Στάλιν

    Κάποιοι πιστεύουν, ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχει κινηθεί και τόσο έξυπνα στις Business. Άλλωστε σήμερα είναι χρεωκοπημένος.

    Μπορεί και να είναι εμμονικός αριστερός. Δεν ξέρω. Ξέρετε ένας επιχειρηματίας ο οποίος ακολουθεί πιστά τις οδηγίες των κομμάτων μόνο έξυπνο δεν τον λες.

    Επίσης ένας επιχειρηματίας ο οποίος στο παρελθόν ήταν επιτυχημένος δεν σημαίνει ότι θα είναι και στο μέλλον.

    Αλλά ας πάμε τώρα στην οικογένεια Χούρι.  H Consolidated Contractors Company (CCC) είναι η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία στη Μέση Ανατολή και κατατάσσεται μεταξύ των 25 κορυφαίων διεθνών εργολάβων (στη 18η θέση) με έσοδα ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2017.

    Διαθέτει γραφεία σε περισσότερες από 40 χώρες όπου δραστηριοποιείται και απασχολεί 120.000 εργαζόμενους. Η CCC συμμετέχει σε 40 έργα σε όλο τον κόσμο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας της βρίσκεται στη Μέση Ανατολή.

    Πρόπερσι, για τέταρτη συνεχή χρονιά, σύμφωνα με την έκθεση του Engineering News-Record (ENR) με τους 250 κορυφαίους διεθνείς εργολήπτες του 2018, αναδείχθηκε ως η νούμερο ένα διεθνής κατασκευαστική εταιρεία στη Μέση Ανατολή.

    Είναι ηλίθιοι; Δυσκολεύομαι να το πιστέψω. Δεν είχαν διαβάσει Τσώρτσιλ;  Και αυτό δυσκολεύομαι να το πιστέψω. Έστω λοιπόν ότι ήξεραν ότι οι κομμουνιστές είναι κροκόδειλοι. Και ήξεραν ότι θα κάνουν  κάποιες χάρες στο τότε σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου.

    Παρόλα ταύτα ο  Κυριάκος Τόμπρας λέει μια αλήθεια: Μα είναι δυνατόν να κρεμαστούν στα μανταλάκια για 3 εκατ. ευρώ;

    Μη κοιτάτε όλους εμάς που τα 3 εκατ. ευρώ είναι ένα τρομακτικό ποσό. Για αυτά τα μεγέθη της CCC τα 3 εκατ. ευρώ είναι ένα ποσό μάλλον ανούσιο.

    Εδώ φυσικά, ανακύπτουν πολλά ερωτήματα. Το κυρίαρχο είναι για  ποιο λόγο η CCC αποφάσισε να μηνύσει τον Καλογρίτσα επειδή του έδωσε 3 εκατ. ευρώ και αυτός μάλλον τους τα “έφαγε¨η αν θέλετε τα έδωσε για να βγει η εφημερίδα, το Documentο με προτροπή του Νίκου Παππά;

    Στις business το να “ρίξεις” κάποιον στο καναβάτσο είναι συνηθισμένη πρακτική. Και οι Χούρι που είναι 70 χρόνια επιχειρηματίες το ξέρουν.

    Αλλά πράγματι η οικογένεια Χούρι η οποία δεν έχει δώσει ποτέ συνεντεύξεις για το ποια είναι και τι ακριβώς κάνει, είναι μάλλον ασυνήθιστο να προχωράει σε μηνύσεις γνωρίζοντας μάλιστα ότι όλα αυτά θα γνωστοποιηθούν. Γιατί είναι βέβαιο ότι η οικογένεια Χούρι περίμενε την αρνητική αυτή δημοσιότητα.

    Και είναι βέβαιο ότι δεν το κάνει επειδή έχασε 3 εκατ. ευρώ σε μια «μυστική» δουλειά.

    Άρα το ερώτημα παραμένει. Γιατί η οικογένεια Χούρι αποφάσισε να κρεμαστεί από μόνη της στα μανταλάκια; Ένας έξυπνος άνθρωπος νομίζω μπορεί να δώσει μόνος του την απάντηση.

    Όπως έξυπνος άνθρωπος ήταν ο αείμνηστος επιχειρηματίας Πρόδρομος «Μποδοσάκης» Αθανασιάδης ο οποίος σε μια τυχαία συνάντηση με τον Άρη Ωνάση του είχε πει:

    «Με το γκουβέρνο αγαπητέ μου, με το γκουβέρνο»…



    ΣΧΟΛΙΑ