• Business

    Ποια είναι η κορυφαία κατασκευαστική CCC που έδωσε το δάνειο των ‎€3 εκατ. στον Καλογρίτσα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Samer Khoury, επικεφαλής Consolidated Contractors Company


    Με έδρα την Αθήνα από το 1976, η Consolidated Contractors Company (CCC) είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους της Μέσης Ανατολής (έτος ίδρυσης 1948), με έσοδα 7,4 δις και 184 χιλ. υπαλλήλους (στοιχεία 2017).

    Στην επικαιρότητα βρίσκεται εξαιτίας της δίκης που βρίσκεται σε εξέλιξη (αστική διαφορά) με αντίδικο την Τοξότης του Χρ. Καλογρίτσα. Ο τελευταίος έχει ισχυριστεί ότι εισέπραξε από την CCC, καθ΄ υπόδειξη του ΣΥΡΙΖΑ, χρηματικό ποσό, προκειμένου να συμμετάσχει το 2016 στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

    Η πλευρά Καλογρίτσα μιλά για εικονική συναλλαγή με την αραβική εταιρεία, κάτι που δεν φαίνεται να δέχεται η ίδια.

    Επικεφαλής του CCC είναι ο Samer Khoury και τα αδέλφια του, Tawfic και Wael, ενώ επιτελικές θέσεις στον όμιλο κατέχουν και µέλη της οικογένειας του συνιδρυτή Hasib Sabbagh (μεταξύ άλλων ο Suheil Sabbagh), όλοι παλαιστινιακής καταγωγής.

    Τα στελέχη και μέτοχοι της CCC δηλώνουν κατά καιρούς ότι οι οικογένειές τους έχουν ριζώσει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα, η οποία είναι τα τελευταία 44 χρόνια το σπίτι τους.

    Τα κεντρικά γραφεία του κατασκευαστικού ομίλου βρίσκονται στον ιδιόκτητο γυάλινο ουρανοξύστη επί της πρώην οδού Πρεµετής στον Παράδεισο Αµαρουσίου, με την οδό μάλιστα να έχει πάρει από πέρυσι τα ονόµατα των ιδρυτών της, έπειτα από απόφαση του δήμου σε ανταπόδοση της συνεισφοράς της στην τοπική κοινωνία.

    Τον όμιλο CCC δεν τον συναντάμε σε δημόσια και ιδιωτικά έργα στη χώρα μας, βάσει της συμφωνίας που είχε γίνει τη δεκαετία του ’70, για να µην είναι ανταγωνιστικός ως προς τους ελληνικούς κατασκευαστικούς οµίλους. Ωστόσο, τα στελέχη της έχουν αναπτύξει δράση σε φιλανθρωπικό και κοινωνικό επίπεδο, με συχνές παρουσίες σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

    Στην Ελλάδα νοσηλεύτηκε και νίκησε τον κορονοϊό ο Tawfic Khoury.

    Μεταξύ άλλων, την Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε η τελετή των εγκαινίων του Παιδικού Σταθμού – Νηπιαγωγείου της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, «Ιωνική Αγωγή Ηρακλείου», που βρίσκεται στο Ηράκλειο Αττικής, με ευεργέτη τον Samer S. Khoury, με τη συνδρομή του οποίου δημιουργήθηκε ο εκπαιδευτικός αυτός χώρος.

    Η CCC έγινε γνωστή αρχικά και από τη σχέση του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Hasib Sabbagh, ο οποίος το 1982 µεσολάβησε και έπεισε τον Ανδρέα Παπανδρέου να επιτρέψει την έλευση του Αραφάτ στην Αθήνα, όταν εγκατέλειψε τη Βηρυτό. Η οικογένεια του Sabbagh περνούσε τα καλοκαίρια της στο Αστέρα Βουλιαγµένης και εκεί συναντούσε τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου.

    Η CCC αναδείχθηκε ως η νούµερο ένα διεθνής κατασκευαστική εταιρεία στη Μέση Ανατολή για το 2018 – για τέταρτη συνεχή χρονιά, σύµφωνα µε την έκθεση του Engineering News-Record (ENR) µε τους 250 κορυφαίους διεθνείς εργολήπτες του 2018.

    Κατέχει ηγετικό ρόλο στην καινοτόµα κατασκευαστική και σχεδιαστική τεχνολογία µέσω του digital transformation σε µηχανική, µέσω του BIM 3D modeling innovation ενώ οι δραστηριότητές της εκτείνονται σε πολλές άλλες χώρες εκτός αυτών της Μέσης Ανατολής. Πελάτες της CCC είναι μεταξύ άλλων εθνικές και διεθνείς εταιρείες πετρελαίου, όπως η ExxonMobil, η BP, η TOTAL, η ARAMCO, η ADNOC και η QP.



    ΣΧΟΛΙΑ