• Άρθρα

    Ο κίνδυνος να χαθεί ολοκληρωτικά ο έλεγχος του τραπεζικού συστήματος

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Αντώνης Κεφαλάς

    Αντώνης Κεφαλάς


    Τα νέα από τις ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να ήταν πιο ανησυχητικά —αν εξαιρεθεί η προοπτική Trump. H οργάνωση Bank Policy Institute (BPI), που αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα μεγάλων τραπεζών, όπως οι JP Morgan, Citibank, Goldman Sachs κ.α., έδωσε εντολή στον γνωστό για τις συντηρητικές του απόψεις δικηγόρο Eugene Scalia, υιό του μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ (Supreme Court) Antonin Scalia (που αποδήμησε το 2016) να καταθέσει αγωγή κατά της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (FED).

    Η κεντρική τράπεζα θέλει οι τράπεζες να κρατήσουν υποχρεωτικά μεγαλύτερο ποσοστό των κεφαλαίων τους σε ρευστή μορφή προκειμένου να είναι καλύτερα προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν μία κρίση.

    Οι κανόνες αυτοί, γνωστοί ως The Basel Endgame, έχουν ακριβώς αυτόν τον στόχο: να μην επαναληφθεί το σενάριο του 2008/9—και οι ενδείξεις είναι πως οι φόβοι δεν είναι αβάσιμοι.

    Ο επικεφαλής της FED, Michael Barr, που είναι υπεύθυνος για την εποπτεία, υποστηρίζει ότι το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ δεν είναι σε κατάσταση να αντέξει νέα κρίση.

    Σήμερα (30/1) εξάλλου, αναμένεται ότι οι αμερικανικές τράπεζες θα ανακοινώσουν ζημιές της τάξης των $700 δισ., κυρίως με την μορφή ζημιών που φέρουν στα βιβλία τους, πρωταρχικά από τις λεγόμενες annuities – ομόλογα που η αξία τους έχει μειωθεί, αλλά η ζημιά δεν προκύπτει παρά μόνο αν πωληθούν.

    Αγωγή κατά της κεντρικής τράπεζας θεωρείται πρωτόγνωρο γεγονός και στοχεύει με ανησυχητική ακρίβεια στην πραγματική έννοια τη εποπτείας ενός τραπεζικού συστήματος.

    Η συγκεκριμένη αγγλική παράδοση έχει αντέξει στο βάθος του χρόνου, παρά τις κατά καιρούς εκπτώσεις, τώρα όμως, αμφισβητείται σε σημείο που το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα είναι πλέον έξω από κάθε μορφή ελέγχου.

    Ήδη, με $500 τρισ. εκτός ελέγχου, κυρίως με την μορφή της private equity, αν η αγωγή σταθεί θα σημαίνει πως ουσιαστικά περίπου $1 τετράκις δισ. σε σύνολο $ 1,5 τετράκις δισ. δεν θα ελέγχεται παρά μόνο από αυτούς που δημιουργούν αυτά τα κεφάλαια.

    Το βαθύτερο και πιο επικίνδυνο πρόβλημα αφορά τον εποπτικό-παρεμβατικό ρόλο του κράτους στο σύγχρονο καπιταλιστικό σύστημα έκανε την εμφάνιση του στα μέσα της δεκαετίας του 1980.

    Έκτοτε επεκτάθηκε και σήμερα κυριαρχεί – με παραλλαγή ακόμη και στην Κίνα, γεγονός που σε σημαντικό βαθμό εξηγεί την πολιτική του Xi Jinping να επαναφέρει τον παραδοσιακό έλεγχο που ασκούσε το ΚΚ.

    Η αγωγή του BPI είναι μέρος μίας μακράς προσπάθειας να αποδυναμωθεί ο ρόλος του κράτους, με στόχο η ελεύθερη αγορά να αποτελεί τον μόνο ρυθμιστή στην κατανομή των πόρων.

    Αν η αγωγή γίνει δεκτή ως νόμιμη κι αν στην συνέχεια κερδηθεί, οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες και οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ θα ελέγχουν τον πλανήτη.

    Όπως γράφτηκε σε άρθρο της Wall Street Journal, «Πριν από δέκα χρόνια οι τράπεζες των ΗΠΑ έθεσαν σε κίνδυνο τον πλανήτη. Σήμερα τον διοικούν!»

    Η Ευρώπη, με την ωριμότητα που διακρίνει πλέον την Γηραιά Ήπειρο, έχει ήδη κινηθεί για να οχυρώσει καλύτερα το τραπεζικό της σύστημα.

    Παρά ταύτα, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πρόσθετα κεφάλαια που απαιτούνται ως ασφάλεια είναι της τάξης των $600 εκατ. ποσό πολύ μικρότερο από τα $170 δισ. που ίσως κληθούν να καταβάλουν οι  αμερικανικές τράπεζες.

    Η πολιτική της FED έχει μάλιστα ήδη συναντήσει αντίδραση από ορισμένα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου, που διαφωνούν με την εντολή να αυξηθούν τα κεφάλαια που μπορούν να ρευστοποιηθούν άμεσα.

    Ένα μέλος ζήτησε να υπάρξει λεπτομερής ανάλυση των κινδύνων και του κόστους εφαρμογής του μέτρου για τις τράπεζες.

    Ο ίδιος ο Scalia έχει επεκτείνει το θέμα, αμφισβητώντας το δικαίωμα κάποιων ατόμων στην Ελβετία να θέτουν μονομερώς τους κανόνες.

    Διαβάστε επίσης:

    Fed: Πόσο κοντά βρίσκεται στην πρώτη μείωση επιτοκίων;

    Μικρόψυχα, άστοχα, ανιστόρητα, επιφανειακά πράγματα

    J.P. Morgan: Τα μηνύματα και τα σημεία – κλειδιά από το επενδυτικό φόρουμ για την Ελλάδα

    Golden Visa: Έως και 1 εκατ. ευρώ το όριο επένδυσης για Αττική, Μύκονο και Σαντορίνη



    ΣΧΟΛΙΑ