• Άρθρα

    Γρηγόρης Φαρμάκης: Το πλοίο Ελλάδα έχει κολλήσει στα αβαθή και σαπίζει

    • NewsRoom


    “Τρίτη μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης η Ελλάδα στις δημόσιες δαπάνες. Οι κρατικές δαπάνες φτάνουν στο 55% του ΑΕΠ. Ανάγνωση πρώτη: με πρωτογενή πλεονάσματα αυτό σημαίνει ότι τα φορολογικά έσοδα είναι επίσης λίγο μεγαλύτερα από 55% του ΑΕΠ – αλλά όχι, «δεν είναι μεγάλη η φορολογία στην Ελλάδα».

    Ανάγνωση δεύτερη: και με μηδενική φοροδιαφυγή, πάλι θα δίναμε πάνω από τα μισά απ’όσα παράγουμε στο κράτος, αλλά όχι «το πρόβλημα είναι η φοροδιαφυγή».

    Ανάγνωση τρίτη: ναι, το ΑΕΠ μειώθηκε με την ύφεση, αλλά σε μια φτωχή χώρα που έχει χρεοκοπήσει, ο αριθμητής (τα έξοδα του κράτους) έπρεπε να έχει μειωθεί με τον ίδιο ρυθμό που μειώθηκε ο παρονομαστής (το τι παράγουμε), αλλά «όχι, δεν είναι μεγάλο το κράτος στην Ελλάδα, είναι αναποτελεσματικό».

    Ανάγνωση τέταρτη: αυτό το 55% γίνεται πολύ μεγαλύτερο, αν σε αυτό προσθέσουμε και τις δημόσιες υπηρεσίες που πληρώνουμε – όσοι μπορούμε – δεύτερη φορά με συχνά αβάσταχτες ιδιωτικές δαπάνες, πχ για παιδεία, υγεία. Μη συγκρίνετε λοιπόν με την Φινλανδία, είναι αστείο.

    Ανάγνωση πέμπτη: ένα μεγάλο ποσοστό από αυτό το 55% είναι ουσιαστικά αναδιανομή εισοδήματος, αλλά όχι στους αδύναμους. Και γι’αυτό άδικη.

    Ανάγνωση έκτη: έχουμε πια περάσει αυτό το σημείο πέρα από το οποίο ο κύκλος γίνεται φαύλος. Για να συντηρηθεί αυτό το 55% θα στραγγαλίζεται το 45%, θα μεγαλώνει το πρώτο όσο θα εξανεμίζεται το δεύτερο, καθώς δεν θα περισσεύουν χρήματα για ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς το παραγωγικό κεφάλαιο της χώρας θα απαξιώνεται και καθώς η παραγωγικότητα θα πέφτει. Για να μην μιλήσουμε για το τι συμβαίνει στο ανθρώπινο κεφάλαιο.

    Ανάγνωση έβδομη και τελευταία: παρομοιάζαμε πάντα την Ελλάδα με Τιτανικό που θα συγκρουστεί με παγόβουνο. Η εικόνα όμως ενός σκάφους που ξεσέρνει και κολλάει στα αβαθή για να σαπίσει εκεί ακινητοποιημένο, είναι ίσως πιο αντιπροσωπευτική.”

    Κείμενο του κ. Γρηγόρη Φαρμάκη (Διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία Agilis SA)



    ΣΧΟΛΙΑ