• Άρθρα

    Θέλετε επενδύσεις; Δείτε πως κοροϊδεύουν και στην υπόθεση της διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο

    the wise man

    the wise man


    Η κυβέρνηση του Grinvest! Ο άνθρωπος ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2015 για να φτιάξει τη νέα “κυβέρνηση του βουνού” που θα έδιωχνε νύχτα τους δανειστές από τη χώρα, το τελευταίο τριήμερο μας εξηγεί από την ΔΕΘ πως έφτιαξε την “κυβέρνηση του Grinvest”!

    Τον εαυτό του προσπαθεί, μάλλον, να πείσει ο πρωθυπουργός για το φιλικό κλίμα που καλλιεργεί η κυβέρνησή του προς τις επενδύσεις. Πανηγυρίζει, δε, για το “ρεκόρ πενταετίας” στο ύψος των ξένων επενδύσεων του 2017 που οφείλεται σε μία και μόνο συναλλαγή η οποία δεν θα επαναληφθεί το 2018! Οφείλεται στην 40ετή παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη γερμανική Fraport, που η πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα είχε ανακοινώσει πως ακυρώνεται!

    Αλλά και μεγάλο τμήμα της υπόλοιπης “συγκομιδής” ξένων επενδύσεων τον τελευταίο ενάμισι χρόνο οφείλεται σε ιδιωτικοποιήσεις που οι υπουργοί του είχαν ανακοινώσει πως θα ακυρώσουν.

    Κορυφαίο παράδειγμα, η πώληση του ΟΛΠ όπου οι ίδιοι υπουργοί που δήλωναν πως ακυρώνεται ο διαγωνισμός πώλησης στην Cosco, τώρα πανηγυρίζουν για τις κινεζικές επενδύσεις.

    Αλλά “οι ψηφοφόροι δεν έχουν μνήμη”, όπως ξέρουν οι πολιτικοί τυχοδιώκτες.

    Ο κ. Τσίπρας από τη μία καταγγέλλει τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες και από την άλλη προωθεί ρυθμίσεις για ακόμα μεγαλύτερο – και μη λειτουργικό – δημόσιο τομέα.

    Ανακοινώνει νέα task force για τις επενδύσεις, λες και δεν φτάνουν οι δύο ομάδες εργασίας που υπάρχουν σήμερα, η μία υπό τον κ. Φλαμπουράρη.

    Όσοι παρακολουθούν την υπόθεση με το διαγωνισμό για τη διαχείριση απορριμμάτων της Πελοποννήσου, με σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), γνωρίζουν πως οι δεσμεύσεις των “task force” δεν έχουν καμία σημασία. Από πέρυσι έπρεπε να έχει υπογραφεί η σύμβαση με βάση τις αποφάσεις της “ομάδας δράσης” υπό τον κ. Φλαμπουράρη. 

    Ακόμα και σήμερα δε γνωρίζουμε πότε θα υπογραφεί, ενώ υπάρχει προσωρινός ανάδοχος από τον Αύγουστο του 2014! Υπενθυμίζεται πως προσωρινός ανάδοχος είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Η ίδια εταιρεία μειοδότησε και στον αντίστοιχο διαγωνισμό για τη διαχείριση απορριμμάτων της περιφέρειας Ηπείρου.

     Πρόκειται μόνο για ένα μόνο παράδειγμα που δείχνει πως τα διάφορα υποκαταστήματα του ΣΥΡΙΖΑ γράφουν εκεί που δεν πιάνει μελάνι τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

    Και για να κλείσουμε με το παραμύθι του Grinvest, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει στην ουσία παγώσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, μέσω του οποίου θα έρχονταν σοβαρά ξένα κεφάλαια στη χώρα.

    Γι’ αυτό και δεν πιάνει τους στόχους εσόδων που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές προ λίγων μηνών.

    Στη Shenhua ελπίζει η κυβέρνηση για τις λιγνιτικές μονάδες;

    Συζητήθηκε η παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη στο Clean Energy Development Foroum, που διοργάνωσε το Κινεζικό Επιμελητήριο Διεθνούς Εμπορίου στη ΔΕΘ, υπό την αιγίδα της Shenhua Group.

    H τελευταία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς “βρώμικής ενέργειας”, από άνθρακα, στον κόσμο…

    Η κυβέρνηση φαίνεται πως ελπίζει πως οι Κινέζοι θα βάλουν πλάτη και θα αγοράσουν τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που θα βγουν προς πώληση. Θυμίζουμε πως η Shenhua Group είχε υπογράψει προ μηνών “μνημόνιο συνεργασίας” με τον όμιλο Κοπελούζου για από κοινού επενδύσεις τρία δισ. ευρώ.

    Προβλέπει «συνεργασία και ανάπτυξη στον τομέα της πράσινης ενέργειας και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση μονάδων παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες».

    Οι Γάλλοι στο δρόμο των Γερμανών κατά των Κινέζων

    Γράφτηκαν πολλά για την επίσκεψη Εμ. Μακρόν και το επιχειρηματικό φόρουμ στο Ιδρυμα Νιάρχου. Σχεδόν δύο ώρες περίμεναν οι επιχειρηματίες τους δύο πολιτικούς κλεισμένοι μέσα στο συνεδριακό χώρο!

    Αυτό που δεν γράφτηκε είναι πως, λίγες εβδομάδες μετά την παρέμβαση της Γερμανίας, λίγες ημέρες μετά από ολοσέλιδο δημοσίευμα των New York Times, η γαλλική πλευρά μετέφερε στην κυβέρνηση τις ανησυχίες της για το στενό εναγκαλισμό με το Πεκίνο.

    Στην ουσία οι Γάλλοι λένε πως “εμείς βάζουμε πλάτη και εσείς παζαρεύετε κρίσιμες δουλειές με τους Κινέζους”. Γι’ αυτό και λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης Μακρόν είδαμε και τα σχετικά δημοσιεύματα στο Γαλλικό Τύπο στα οποία αποτυπώνονταν όσα μεταφέρθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα.



    ΣΧΟΛΙΑ