• Άρθρα

    Μύκονος: Γιατί έγινε απρόσωπο το άλλοτε αγαπημένο νησί των Ελλήνων


    Μύκονος. Ξαφνικά το νησί έχει αλλάξει χρώμα και ύφος. Το άλλοτε ελιτίστικο ή οικογενειακό ή ακόμη και αγαπημένο νησί των ομοφυλοφίλων διεθνώς, έχει μεταβληθεί σε έναν απρόσωπο και πανάκριβο διεθνή προορισμό. Η υποδομή του νησιού σαφώς και δεν επαρκεί για το πλήθος του ανόμοιου και απαιτητικού τουριστικού κοινού, τόσο από πλευράς συνθηκών όσο και από πλευράς δυνατοτήτων.

    Από τα σημαντικότερα που μπορώ να παραθέσω είναι ότι:

    • Δεν υπάρχει αστυνόμευση άρα δεν υπάρχει  και η απαραίτητη ασφάλεια για τα σπίτια, τα τουριστικά καταλύματα και τις ανθρώπινες ζωές.  Οι απλοί κανόνες στους δρόμους;  ανύπαρκτοι! ο καθένας οδηγεί και παρκάρει όπως θέλει, τα κράνη ανύπαρκτα, έλεγχοι μηδέν, με αποτέλεσμα να γίνονται καθημερινά πολλά αυτοκινητιστικά ατυχήματα.
    • Δεν αναφέρομαι στο αεροδρόμιο και στις φανερές ελλείψεις των λιμανιών και των ελαχίστων  χώρων αγκυροβόλησης για τα αμέτρητα πλέον πολυτελή σκάφη, ούτε τολμώ να συγκρίνω τη μαρίνα και το λιμάνι με την οποιαδήποτε τουρκική μαρίνα του Αιγαίου.
    • Σε ένα νησί που φημίζεται για την ξηρασία του και την κατά καιρούς έλλειψη νερού, δημιουργείται συνεχώς πρόβλημα ανεφοδιασμού, με αποτέλεσμα ένα βυτίο νερό αμφίβολης ποιότητας , να πουλιέται πανάκριβα και η παροχή του να μην επαρκεί για τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες. Τόσο δύσκολο είναι να απλουστεύσει η αδειοδότηση νέων αφαλατώσεων;
    • Η τεχνική υποστήριξη του νησιού, αφενός μεν εξυπηρετείται από τους λίγους ενεργούς και δραστήριους επαγγελματίες του χώρου που έχουν εντατική δουλειά, από την άλλη όμως , είναι δυσεύρετη και ακραίως καλοπληρωμένη.
    • Τα σούπερ μάρκετ και τα μανάβικα διατηρούν ένα μόνιμο αυξανόμενο ποσοστό τιμών προς τα πάνω,  σε όλα τα προϊόντα και ανάλογα με την εποχή.
    • Η ανεπάρκεια των ταξί και των λεωφορείων έχει ως αποτέλεσμα τη μόνιμη και ασύλληπτη  κίνηση στους δρόμους, σε σημείο απελπισίας, αφού ο καθένας φέρνει το αυτοκίνητο του και τα ογκώδη βαν των ξενοδοχείων και πρακτορείων/γραφείων προσπαθούν να καλύψουν την συνεχή ζήτηση.
    • Ας μην ξεχνάμε και τα πολυτελή τζιπ και τα επικίνδυνα μηχανάκια που δίνονται χωρίς καν δίπλωμα οδήγησης και που δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση και που σε συνδυασμό με το ανεξέλεγκτο αλκοόλ, οδηγούν ακόμη και σε μοιραία αποτελέσματα.
    • Τα διπλοπαρκαρισμένα οχήματα, καθιστούν τραγική την κυκλοφορία και γίνονται μια μόνιμη  πηγή νεύρων για τον οποιονδήποτε οδηγό !

    mykonos-town

    Από την άλλη πλευρά :

    Οι άλλοτε υπέροχες παραλίες, ναι μεν έχουν εκσυγχρονιστεί και αναβαθμιστεί, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πελάτες, όμως, έχουν γίνει οικονομικά δυσβάσταχτες όχι μόνο για τον μέσο Έλληνα, αλλά και για τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς , με εξαίρεση τους πλούσιους Άραβες και άλλους πάμπλουτους ξένους διαφόρων εθνικοτήτων που παρευρίσκονται στο νησί για μερικές ημέρες  ή ώρες με τα ιδιωτικά τους αεροπλάνα ή τα γιοτ τους, για να αφήσουν τα ίχνη μιας ξεχασμένης πολυτέλειας και υπερβολής.

    Και ίσως κάποιοι να υποστηρίξουν ότι αυτό είναι το ζητούμενο. Όμως, τα νούμερα του τελικού απολογισμού του φετινού καλοκαιριού και η σύντομη εποχικότητα της ξέφρενης τουριστικής περιόδου για τους επιχειρηματίες του νησιού, δε νομίζω ότι θα αποδείξουν κάτι ελπιδοφόρο! Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα κατά τ ‘άλλα εξαιρετικά εστιατόρια, τόσο στις παραλίες όσο και στο κέντρο του νησιού, με τιμές που φτάνουν στα ύψη .

    Όλες οι ελληνικές οικογένειες πλέον, ακόμη και αυτές που διαθέτουν σπίτια ή εξοχικές κατοικίες, έρχονται για το 1/3 των ημερών που ερχόντουσαν και ακόμη και οι φίλοι προσκεκλημένοι τους δυσανασχετούν  στο άκουσμα της σχετικής φιλοξενίας στο άλλοτε λατρευτό νησί. Θεάματα και εκδηλώσεις που γίνονται καθ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού με γνωστούς και αγαπημένους καλλιτέχνες, παίρνουν την μορφή μια απερίγραπτης προσβολής προς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε , λόγω των υπερβολικών τιμών.

    Η αγορά των ακινήτων δεν φαίνεται να βρίσκεται σε ανάλογα υψηλά επίπεδα , ούτε και οι ενοικιάσεις δείχνουν να έχει μεγαλώσει η τουριστική περίοδος. Το αντίθετο μάλιστα! Δεν ξέρω ποιος θα είναι ο απολογισμός στο τέλος του καλοκαιριού αυτού για όσους έχουν επενδύσει πολλά χρήματα στην Μύκονο και εύχομαι να είναι προς όφελός τους, γιατί όντως οι επενδύσεις αυτές είναι πλέον σοβαρές.

    Μαρί Γυπαράκη
    Μαρί Γυπαράκη

    Όμως, η συντηρητική μου φύση δεν βοηθάει στο να θεωρώ ότι οι τόσο υψηλές επενδύσεις έχουν σημαντικό κέρδος στην οικονομία του νησιού, αν λάβουμε υπόψη ότι μόνο 1,5 μήνα (δηλαδή 20/7-10/9 περίπου) το νησί είναι ασφυκτικά γεμάτο με πολυεκατομμυριούχους και διεθνούς φήμης ηθοποιούς. Σίγουρα η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, δεν βοηθάει και υπάρχουν πολύ σοβαρότερα θέματα  για όλους μας. Όμως το να φροντίσουμε και να διατηρήσουμε την εθνική μας ταυτότητα και ακεραιότητα και να κρατήσουμε σε καλή κατάσταση τις λίγες πηγές που ακόμη παράγουν και έχουν  έσοδα, θα έπρεπε να είναι πρωταρχικής σημασίας μέριμνα για το κράτος μας.

    Γιατί αν σταματήσουν να συμβάλουν και αυτά τα μέρη στην εγχώρια οικονομική ενδυνάμωση,  θα χαθεί και η οποιαδήποτε  ελπίδα για το μέλλον της χώρας μας. Μια καλύτερη φροντίδα από το κράτος, καθώς και μια πιο επιεικής οικονομική πολιτική εκ μέρους των σωστών επιχειρηματιών του νησιού, θα συνέβαλαν μόνο θετικά στην αναγκαία παράταση της τουριστικής  περιόδου, καθώς και στην προσέλκυση και θετικότερη ανταπόκριση και άλλων λαών και εθνικοτήτων πέρα των μεγιστάνων Αράβων και στην συνέχιση της μοναδικής αυτής θετικής ενέργειας που πάντοτε χαιρόμασταν στο λατρευτό αυτό νησί των ανέμων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ :

    http://www.mononews.gr/arthro-elenas-akrita-ine-o-gkempelismos-ilithie/64497

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/o-giorgos-ikonomou-echi-filodoxa-schedia-tha-ton-empistefthoun-ependites/64622



    ΣΧΟΛΙΑ