• Άρθρα

    Μερικές πικρές αλήθειες και η εκδίκηση των φτωχών

    Πολιτικά σενάρια για ατσάλινα νεύρα

    Αντώνης Κεφαλάς – Αρθρογράφος


    Είναι πικρή η αλήθεια ότι η παγκόσμια κοινότητα υποτίμησε τον Sars-2 covid-19 από την πρώτη στιγμή. Από άγνοια ή από την έμφυτη τάση να εθελοτυφλεί στα δυσάρεστα, η συντριπτική πλειοψηφία είδε τον κορωνοϊό ως μία κακιά γρίπη που θα περνούσε όπως με τον κορωνοϊό Η1Ν1.

    Η παγκόσμια κοινότητα έσφαλε.

    Είναι πικρή η αλήθεια ότι οι προσπάθειες να ανιχνευτεί η πηγή του κακού υπονομεύτηκαν για πολιτικούς λόγους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) απέτυχε τραγιά στην αποστολή του. Όσο και να προσπαθεί τώρα ο επικεφαλής του Tedros Adhanom Ghebreyesus να αλλάξει την πραγματικότητα, το κακό έγινε.

    Το πολυεθνικό σύστημα διακυβέρνησης απέτυχε.

    Είναι πικρή η αλήθεια ότι τα πλούσια αναπτυγμένα κράτη μάλωσαν μεταξύ τους για τον ιατρικό εξοπλισμό και σήμερα δεν ακολουθούν καν τους ίδιους κανόνες στην αντιμετώπιση και την καταγραφή της πανδημίας.

    Η συνοχή της Δύσης διασπάστηκε

    Είναι πικρή η αλήθεια ότι τα πλούσια κράτη έσπευσαν να αποκτήσουν εμβόλια για να προστατευτούν.  Σήμερα δεν σπεύδουν να δώσουν έστω αυτά που τους περισσεύουν στα φτωχά. Η εκδίκηση των φτωχών είναι η μετάλλαξη «όμικρον»

    Η παγκόσμια αλληλεγγύη αποδείχτηκε άδειο πουκάμισο.

    Είναι πικρή η αλήθεια ότι τα εμβόλια δεν αποτελούν παρά ενδιάμεσο μεν πλην όμως απαραίτητο βήμα δε, στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Οι αρνητές καταδυναστεύουν την κοινωνία και διαιωνίζουν το πρόβλημα.

    Η κοινωνική αλληλεγγύη καταρρακώθηκε

    Είναι πικρή η αλήθεια ότι οι κυβερνήσεις μάχονται ανάμεσα στις επιταγές της πανδημίας και αυτές της οικονομίας. Σκληρή επιλογή αλλά μέχρι σήμερα η οικονομία μάλλον κερδίζει – καθώς μία μεγάλη πλειοψηφία των ταγών είναι σκλάβοι ιδεολογιών.

    Ο σύγχρονος χρηματοπιστωτικός καπιταλισμός-καζίνο δεν έχει ανθρώπινο πρόσωπο.

    Είναι πικρή η αλήθεια ότι στην Ελλάδα, παρά τα αναπόφευκτα λάθη η κυβέρνηση έδωσε και δίνει μία αξιοπρεπή μάχη, χωρίς η αντιπολίτευση να βάλει πλάτη. Είμαστε η μόνη χώρα με αυτήν την διάκριση. Και υποφέρουμε ανάλογα.

    Ο εθνικός διχασμός είναι έμφυτος.

    Είναι πικρή η αλήθεια ότι το ψέμα κυριαρχεί, όχι μόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε επίσημα χείλη όπως των ακροδεξιών και των ακροαριστερών –ακόμη κι αυτών που υποκρίνονται τους κεντροαριστερούς.

    Το κέντρο έχει υποχωρήσει.

    Είναι πικρή η αλήθεια ότι η νέα τεχνολογία υπόσχεται πολλά, αλλά δεν έχουμε τις αξίες για την χειριστούμε.

    Το σύστημα αξιών μας έχει διαλυθεί.

    Είναι πικρή η αλήθεια ότι επιστροφή στην κανονικότητα δεν υπάρχει πια—και όσοι ονειρεύονται επιστροφή σ’ αυτό που μας έφερε εδώ σήμερα αιθεροβατούν. Σχέδιο για το αύριο δεν υπάρχει.

    Το μέλλον φαντάζει μόνο σκοτεινό.

     Διαβάστε επίσης

    Έπαρση με κοινοτυπίες



    ΣΧΟΛΙΑ