• Άρθρα

    Κυριάκος Πιερρακάκης: Ο άνθρωπος στην κατάλληλη θέση επιβεβαιώνει την ορθότητα της επιλογής του ως υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

    Κυριάκος Πιερρακάκης και η δημοσιογράφος του mononews.gr Τέτη Ηγουμενίδη


    Ο Κυριάκος Πιερρακάκης δεν υπήρξε μέλος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, αντίθετα διετέλεσε συνεργάτης στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπως της Άννας Διαμαντοπούλου και του Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς και υποψήφιος στις ευρωεκλογές του 2014 με την «Ελιά».

    Πολιτικός επιστήμονας και πληροφορικός, απόφοιτος του MIT (M.Sc. στην τεχνολογική πολιτική), του Harvard Kennedy School (M.A. στη δημόσια πολιτική) και του τμήματος πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών τοποθετήθηκε από τον συνονόματό του Κυριάκο Μητσοτάκη υπουργός Επικρατείας (για να μπορεί να «βλέπει» όλα τα υπουργεία) και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

    Είναι η πρώτη φορά που στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών – ΤΠΕ (με την όποια μορφή υπάρχει ως υπουργείο ή γενική γραμματεία παλαιότερα) τίθεται επικεφαλής ένα στέλεχος που γνωρίζει τα θέματα, έχει κάνει τις κατάλληλες σπουδές και δεν είναι παρωχημένος τεχνολογικά αφού, εκτός από τις σπουδές και η ηλικία του (είναι γεννημένος το 1983) του επιτρέπει να αντιλαμβάνεται τι είναι αναγκαίο.

    Βεβαίως, όλα τα παραπάνω δεν θα είχαν σημασία αν και η διάθεση του Κυριάκου Πιερρακάκη, τουλάχιστον όπως την αντιλαμβανόμαστε έως σήμερα, δεν ήταν στην κατεύθυνση της προσπάθειας για την πρόοδο της Ελλάδας στους τομείς των ΤΠΕ.

    Στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή, κατά την ορκωμοσία της κυβέρνησης, πέρσι τον Ιούλιο, κήρυξε «ψηφιακό ανένδοτο» και στους περίπου 8 μήνες που έχουν μεσολαβήσει από τότε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει να επιδείξει μια σειρά από νίκες.

    Το πολυσυζητημένο επί χρόνια 112, το τηλέφωνο εκτάκτων αναγκών, λειτουργεί.

    Επισπεύστηκε κατά δύο μήνες η δοκιμαστική λειτουργία του gov.gr. Η ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου λειτουργεί πιλοτικά από το Σάββατο 21-03-2020 και συγκεντρώνει το σύνολο των υπηρεσιών (503) που παρέχονται ψηφιακά από το Δημόσιο.

    Επιπλέον, ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να συμπληρώνει και να υπογράφει ηλεκτρονικά εξουσιοδοτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις (είναι ο συνηθέστερος λόγος επίσκεψης των πολιτών στα ΚΕΠ) ενώ στις υπηρεσίες προστέθηκε δοκιμαστικά και η άυλη συνταγογράφηση.

    Καθιερώθηκε, επιπλέον, η εξ αποστάσεως συνταγογράφηση για περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων συνταγών που αφορούν χρόνιες παθήσεις, απαλλάσσοντας τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού από την ανάγκη αυτοπρόσωπης παρουσίας στο ιατρείο.

    Σε τρεις ημέρες  εγράφησαν στην εφαρμογή περίπου 80.000 άτομα.

    Παραδόθηκε σε πλήρη λειτουργία για τον ευρύτερο Δημόσιο η πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων e:Presence.

    Την Τρίτη 24-03-2020 έλαβε χώρα μέσω της πλατφόρμας το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη.

    Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 58.000 τηλεδιασκέψεις.

    Χορηγήθηκε ηλεκτρονική υπογραφή σε όλα τα μέλη της Κυβέρνησης και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έτσι μια χρονοβόρα διαδικασία που απαιτούσε την αναζήτηση των εκάστοτε αρμοδίων προκειμένου να υπογράψουν έγγραφα που αφορούν Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, Πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου, Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και Σχέδια Νόμου, ολοκληρώνεται μέσα σε λίγα λεπτά.

    Ψηφιοποιήθηκε η φορολογική ενημερότητα για τις πληρωμές από το Δημόσιο. Η Βουλή των Ελλήνων αποτελεί τον πρώτο Δημόσιο Φορέα που θα αξιοποιήσει το Κέντρο Διαλειτουργικότητας για την αυτοματοποιημένη αναζήτηση και λήψη φορολογικής ενημερότητας για τις πληρωμές των δαπανών της και η αυτοματοποιημένη αυτή διαδικασία θα επεκταθεί σε όλους τους φορείς του Δημοσίου.

    Υπάρχουν και άλλες μικρές και μεγάλες νίκες και θέλουμε να ελπίζουμε ότι είναι μόνον η αρχή. Προφανώς η πανδημία του κορονοϊού έχει συμβάλει ώστε κάποιες υπηρεσίες να «τρέξουν» γρηγορότερα, ίσως και χωρίς το αναγκαίο χρονικό διάστημα για τη δοκιμαστική τους λειτουργία.

    Η επιλογή αυτή θα κριθεί, ωστόσο, κανείς δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα, για περισσότερες και καλύτερες ψηφιακές υπηρεσίες από την πλευρά του δημοσίου, ειδικά σήμερα, που έχουμε όλοι κλειστεί στα σπίτια μας, άγνωστο για πόσο.

    Παρακολουθώντας τον κ. Πιερρακάκη από την στιγμή που ανέλαβε τη θέση του υπουργού στην κυβέρνηση Μητσοτάκη κατέγραψα την προσωπική ιστορία που επέλεξε να μοιραστεί δημόσια μιλώντας για πρώτη φορά στη Βουλή.

    Κατά κάποιο τρόπο είναι επίκαιρη μιας και όπως όλα δείχνουν την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων την περιμένει Γολγοθάς… χειρότερος ίσως και από την 10ετή οικονομική κρίση.

    Την παραθέτω αυτούσια όπως την διηγήθηκε:

    «Όταν έφυγα για πρώτη φορά από την Ελλάδα, για να σπουδάσω στην Αμερική, πριν από την αναχώρησή μου ένα συγγενικό μου πρόσωπο μου έδωσε έναν φάκελο και μου ζήτησε να τον ανοίξω στο αεροπλάνο.

    Μέσα στο φάκελο υπήρχε μόνο μια φωτογραφία, η οποία έδειχνε το συνονόματο παππού μου, τα τρία του αδέρφια και η μητέρα τους. Και πίσω έγραφε «Αρεόπολη 1934».

    Στη φωτογραφία αυτή μπορούσε κανείς να δει την απόλυτη φτώχια. Τα μπαλωμένα ρούχα, τα παπούτσια – αλλά και το σπινθηροβόλο βλέμμα, το βλέμμα που έλαμπε. Και σκέφτηκα, τότε, την τεράστια απόσταση που είχε διανυθεί από εκείνον τον άνθρωπο στον συνονόματο εγγονό του.

    Μια απόσταση που διάνυσε σχεδόν ολόκληρη εκείνη η γενιά. Μέσα σε κατοχή, εμφύλιο, αστάθεια, δικτατορία, η γενιά των παππούδων και των γιαγιάδων μας έχτισαν την Ελλάδα.

    Την έχτισαν με μόχθο, κόπο, αξιοπρέπεια – αλλά και πολλά λάθη, με παραλείψεις, με αστοχίες. Αλλά, εν τέλει, μάτωσαν τα χέρια τους και την έχτισαν.

    Τώρα ο πυρσός περνάει σε εμάς. Στα εγγόνια των εκείνων ξυπόλυτων παππούδων. Για να ξανακάνουμε το ίδιο, αλλιώς.

    Για να αποδείξουμε ότι μας έδωσαν πολλά περισσότερα από τα ονόματα και τα επώνυμα που κουβαλάμε. Για να δείξουμε ότι είμαστε φτιαγμένοι από το ίδιο «μέταλλο» με εκείνους.

    Αντιπροσωπεύουμε τον ιδρώτα τους, τις επιλογές τους, τα λάθη τους. Αλλά πάνω από όλα αντιπροσωπεύουμε τις ελπίδες τους. Και γι’ αυτό, θα τα καταφέρουμε.»

    ΥΓ: Αρχή άνδρα δείκνυσι… ο κ. Πιερρακάκης δεν δικαιούται να διαψεύσει τις προσδοκίες των πολιτών που σκέφτονται με όρους αξιοκρατίας και δικαιοσύνης και κυρίως αγαπούν τη χώρα τους.

     



    ΣΧΟΛΙΑ