• Άρθρα

    Κάτι κινείται…

    • Νένα Σώκου

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια επαφών στην Κίνα


    Μεγάλη επιχειρηματική αποστολή συνοδεύει τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο ταξίδι του στην Κίνα, όπου η Ελλάδα είναι μια από τις τρεις τιμώμενες χώρες στην μεγάλη εμπορική έκθεση της Σαγκάης, China International Import Expo 2019.

    Περισσότερες από 60 ελληνικές επιχειρήσεις από δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, η ναυτιλία και η αγροδιατροφή στέλνουν αντιπροσώπους τους στην Κίνα, με στόχο να κλείσουν δουλειές, να αυξήσουν τους τζίρους τους, να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, να ακουστούν τα ελληνικά προϊόντα στα πέρατα της γης.

    Εξάλλου, οι κινεζικές επενδύσεις στην χώρα ανέρχονται ήδη συνολικά στα 7,5 δισ. ευρώ, η Cosco έχει καταβάλει ή επενδύσει στο ελληνικό Δημόσιο από το 2009 περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ευρώ, 4.000 ακίνητα αξίας ενός δισ. ευρώ έχουν περάσει στα χέρια Κινέζων, κινεζικά κεφάλαια έχουν τοποθετήσει περισσότερα από 300 εκατομμύρια σε ελληνικά κρατικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, ενώ υπάρχει σχεδιασμός για νέες επενδύσεις σε υποδομές, μεταφορές, ενέργεια, τεχνολογία, κ.λπ.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σε όλους τους τόνους διαμηνύσει ότι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησής του είναι η προσέλκυση επενδύσεων και η δημιουργία πολλών νέων και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας, για να ξανακερδηθούν οι τεράστιες απώλειες που είχαν οι Έλληνες στα εισοδήματά τους στα χρόνια της μεγάλης κρίσης.

    Η συγκυρία είναι θετική. Πέραν της εξαιρετικής γεωστρατηγικής θέσης της χώρας, που ούτως ή άλλως έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών, η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο σωστό μονοπάτι. Η χώρα βγήκε στις αγορές και δανείζεται με όλο και χαμηλότερα επιτόκια, το αξιόχρεο αναβαθμίστηκε από διεθνείς οίκους, ο ESM ενέκρινε την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του χρέους προς το ΔΝΤ, το σχέδιο Ηρακλής για τις τράπεζες πήρε την έγκριση της Κομισιόν, δημιουργώντας μία δυνητική αγορά διαχείρισης κόκκινων δανείων της τάξης των 30 δισ. ευρώ. Όλα τα παραπάνω είναι αδιαμφισβήτητες ψήφοι εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

    Ερώτημα μείζον αποτελεί εάν όλα τα παραπάνω θα αποδώσουν και θα καταστήσουν την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, θα φέρουν τις πολυπόθητες νέες, πολλές και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, θα δώσουν ανάσα στην οικονομία και στα εισοδήματα των νοικοκυριών.

    Προς την επίτευξη αυτού του σκοπού η κυβέρνηση προχωρά σε μπαράζ ρυθμίσεων. Σημαντική κίνηση ήταν η μείωση στην φορολογία των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% για φέτος, ενώ προβλέπεται και νέα μείωση του χρόνου, όπως και η μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%. Παράλληλα, σειρά διευκολύνσεων με στόχο την μείωση της γραφειοκρατίας και τη δημιουργία ενός πιο ελκυστικού πλαισίου παρέχει το νέο αναπτυξιακό που ψηφίστηκε πριν από λίγο καιρό.

    Βήματα γίνονται και αποτελέσματα υπάρχουν. Για παράδειγμα ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer θα δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη ένα εκ των έξι συνολικά digital hubs που προγραμματίζει παγκοσμίως. Η υποδομή για την επένδυση εκτιμάται ότι θα είναι επιχειρησιακά έτοιμη κατά τη διάρκεια του 2020 και θα δημιουργήσει 200 θέσεις εργασίας υψηλών δεξιοτήτων, με προοπτική και για περαιτέρω ενίσχυση του δυναμικού. Η στελέχωση δε του κέντρου θα ξεκινήσει τον προσεχή Ιανουάριο και το εργαστήριο σχεδιάζεται να αποτελεί έδρα υψηλής ψηφιακής τεχνολογίας και εξειδίκευσης.

    Επίσης, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 αναμένεται να λειτουργήσει στην Ελλάδα το κέντρο παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις (στην Ελλάδα έχει επικρατήσει ο όρος «τηλεφωνικά κέντρα») του αμερικανικού ομίλου Sitel, ενός εκ των κορυφαίων στον κόσμο στον τομέα αυτό. Στόχος είναι η δημιουργία τουλάχιστον 1.000 θέσεων και ήδη η Sitel βρίσκεται στα πρώτα στάδια υλοποίησης της επένδυσης, τα οποία περιλαμβάνουν κυρίως τη μετατροπή του ακινήτου για τη στέγαση των εγκαταστάσεών της στην Αθήνα.

    Το ξεμπλοκάρισμα του Ελληνικού, η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή με την προσδοκία να της δώσει το φιλί της ζωής, επενδύσεις στον τουρισμό, στις μαρίνες και στα λιμάνια, σε συνδυασμό με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για τις start up και τα εγγυοδοτικά εργαλεία για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, όλα αυτά δείχνουν ότι κάτι κινείται…



    ΣΧΟΛΙΑ