• Πολιτική

    Δημοσκόπηση: Επτά στους δέκα βλέπουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη με ιδιαίτερα θετική ματιά

    • NewsRoom


    Εκ νέου άνοιγμα της «ψαλίδας» ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», στην οποία μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εξακολουθούν να έχουν ισχυρή υποστήριξη από ευρύτερα τμήματα της κοινής γνώμης.

    Στην πρόθεση ψήφου στο σενάριο διεξαγωγής εκλογών την επόμενη Κυριακή, η ΝΔ προηγείται με 42,9% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνοντας 24,8%, με την διαφορά να ξεπερνά τις 18 μονάδες.

    Σύμφωνα με την έρευνα, οι «επιδόσεις» του κυβερνώντος κόμματος είναι ελαφρά ενισχυμένες συγκριτικά με τα αποτελέσματα αντίστοιχης έρευνας της Marc τον Σεπτέμβριο, σε αντίθεση με εκείνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που σημειώνει μικρή πτώση στο ποσοστό της.

    Χαρακτηριστική είναι η απάντηση των πολιτών στο ερώτημα «αν εξακολουθούσε να ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, πώς θα πήγαιναν τα πράγματα;», με το 22,1% να δηλώνει «καλύτερα απ’ ό,τι τώρα», έναντι του 60,5% που εκτιμά «χειρότερα».

    Η έρευνα εντοπίζει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ποιοτικό στοιχείο, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να επηρεάσει συνολικά το πολιτικό σκηνικό των επόμενων ετών: Ο κ. Μητσοτάκης ασκεί επίδραση και έχει γενικά καλή αποδοχή σε ένα κομμάτι της κοινής γνώμης που φτάνει από 60% έως 70%. Ουσιαστικά μόνο το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος, στέκεται με άρνηση στον ίδιο ή την κυβέρνησή του, αφήνοντάς του όλο τον υπόλοιπο πολιτικό και κοινωνικό χώρο, να είναι θετικά ή έστω καλοπροαίρετα διακείμενος απέναντι στην κυβέρνηση.

    Στο ερώτημα «ποια είναι η γνώμη των πολιτών για τον κ. Μητσοτάκη σήμερα σε σχέση με πριν», το 48,2% απαντά «καλύτερη» και ένα ποσοστό 20% λέει «το ίδιο καλή», όπερ σημαίνει ότι το 68,2% (σχεδόν 7 στους δέκα) βλέπει τον πρωθυπουργό με ιδιαίτερα θετική ματιά. Μόλις το 6,8% έχει χειρότερη άποψη σε σχέση με πριν, ενώ ένα 21,4% παραμένει με την «ίδια κακή» γνώμη που είχε πάντα για τον κ. Μητσοτάκη.



    ΣΧΟΛΙΑ