array(0) {
}
        
    
Menu
-0.72%
Τζίρος: 99.99 εκατ.

Πούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη να κάνει ό,τι μπορεί για την αποκατάσταση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή

Δημήτρης Τζάνας. Διευθυντής Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
Comments

Η ολοκλήρωση του 1ου εξαμήνου επεφύλασσε φέτος αρνητικές εκπλήξεις καθώς ο συνήθης επιλεκτικός καλλωπισμός των αποτιμήσεων αντικαταστάθηκε από επιθετικές ρευστοποιήσεις! Με το ίδιο σκηνικό να συνεχίζεται τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου οδηγώντας το Γ.Δ. κάτω από τις 880 μονάδες και τη διάθεση για περαιτέρω πλαγιοκαθοδική κίνηση να φαίνεται ως επικρατέστερο σενάριο.

Πλήρης διάψευση των προσδοκιών δηλαδή για επικείμενη κίνηση προς τις 950 μονάδες υπό το ενδεχόμενο αυξημένων ταξιδιωτικών εισπράξεων του καλοκαιριού!

Όμως, όπως η πανουργία της ιστορίας ανέτρεψε πολλές από τις «βεβαιότητες» του παρελθόντος (θυμηθείτε τη διάψευση του τέλους της ιστορίας που ανήγγειλε ο Φουκουγιάμα τη 10ετία του 90), έτσι και στις αγορές ο απρόβλεπτος παράγοντας διαμόρφωσε διαφορετικά δεδομένα.

Η εξάπλωση των μεταλλάξεων του κορονοϊού απειλεί με αναζωπύρωση της υγειονομικής κρίσης με τις μετακινήσεις των πολιτών από χώρα σε χώρα να μην αυξάνονται. Έτσι, το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα ίσως δεν έλθει φέτος και στην καλύτερη περίπτωση θα έλθει σε κάποιο βαθμό τους επόμενους μήνες. Σαν αποτέλεσμα, οι εκτιμήσεις για ρυθμούς μεγέθυνσης πάνω από 4% ανατρέπονται πιθανότατα με τη Morgan Stanley να πιθανολογεί κούρεμα του ρυθμού μεγέθυνσης μέχρι και -2,3%.

Την ίδια ώρα, οι αφαιμάξεις κεφαλαίων λόγω των πολλαπλών ομολογιακών εκδόσεων (Μυτιληναίου, Motor Oil, ΔΕΗ) που είτε έγιναν είτε πρόκειται να γίνουν αλλά και των ΑΜΚ των Πειραιώς και Alpha Bank, έχουν συμβάλει στη συναλλακτική καθίζηση των τελευταίων ημερών.

Τα δεδομένα αυτά, διαμορφώνουν μεν σκηνικό απροθυμίας για συμμετοχή νέων κεφαλαίων και προδιάθεση ρευστοποιήσεων από όσους μπορούν να καταγράψουν κεφαλαιακά κέρδη, αλλά δεν αναιρούν το θετικό αφήγημα του ελληνικού χρηματιστηρίου. Με την προοπτική επιτάχυνσης της εισροής ευρωπαϊκών κεφαλαίων που θα συμβάλουν στην αναπτυξιακή διαδικασία. Θα απαιτηθεί ωστόσο η λήψη κάποιων «έξυπνων μέτρων» που θα συμβάλουν στην αύξηση του αριθμού των εμβολιαζόμενων ώστε να αναβαθμιστεί η διάθεση για αυξημένη ιδιωτική κατανάλωση, επαναφέροντας το αναπτυξιακό momentum της ελληνικής οικονομίας. Αναπόφευκτα, η βελτιωμένη επενδυτική ψυχολογία θα επαναφέρει και το ελληνικό χρηματιστήριο πάνω από τις 900 μονάδες, με την παρούσα φάση υποχώρησης να συνιστά μια παρένθεση.

Την ίδια ώρα, οι αυξημένες θέσεις απασχόλησης της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ συντηρούν τη δυναμική της οικονομίας με το ΔΝΤ να εκτιμά ότι ο φετινός ρυθμός μεγέθυνσης θα φτάσει το 7%.

Παράλληλα, 130 χώρες του ΟΟΣΑ συνυπέγραψαν τη διαμόρφωση ελάχιστου εταιρικού φορολογικού συντελεστή στο 15% διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για αυξημένα φορολογικά έσοδα για τις κυβερνήσεις. Με τη Wall Street να συνεχίζει να καταγράφει ιστορικά ρεκόρ ενόσω οι Κεντρικές Τράπεζες διατηρούν την υπερχαλαρή νομισματική πολιτική, ενώ παράλληλα οι δείκτες παραγγελιών δείχνουν επιτάχυνση της ανάπτυξης και στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνικό Χρηματιστήριο: Η σιωπή δεν εξυπηρετεί κανένα

Πλαστικά Θράκης: Γιατί η Eurobank Χρηματιστηριακή βλέπει αποτίμηση έως… μισό δισ.

Πετρέλαιο: Βουτιά μετά τα υψηλά εξαετίας για το WTI – Ισχυρή πτώση και για το Brent

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κίνα: Αναδεικνύεται σε σταθερό καταφύγιο για τις αγορές
Ανακάμπτουν οι αγορές από τις δηλώσεις Τραμπ και Ρούμπιο για το τέλος του πολέμου – Άλμα για τον Nikkei, υποχωρεί το δολάριο
Ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές: Τέλος στο ιστορικό ανοδικό σερί λόγω πολέμου και AI

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωπαϊκή Ένωση: Ολοκλήρωση ή Διάλυση;
Χρηματιστήριο: ΔΕΗ και Motor Oil φρενάρουν την πτώση
Αναταράξεις στις αγορές μετά το διάγγελμα Τραμπ: Άλμα 7,4% στο πετρέλαιο – Sell-off σε μετοχές και ομόλογα
Πλήγμα στην παγκόσμια αγορά αλουμινίου: Εκτός λειτουργίας η μονάδα-κλειδί της Emirates μετά από επιθέσεις στο Άμπου Ντάμπι
Χρηματιστήριο: Σε 0,24% μείωσε τη short θέση στην Allwyn η Marble Bar, σε 2,90% οι ανοικτές θέσεις στην Metlen
Χρηματιστήριο: Με την Αllwyn στο +4% κρατά τις 2.120 μονάδες
Χτύπησε το καμπανάκι στο Χρηματιστήριο ο Κόμαρεκ: Σημαντική μέρα για όλους στην Αllwyn, πιστέψαμε στο όραμά μας
Buy, Hold or Sell: Άμεση ανάλυση για Cenergy, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Εθνική, Eurobank
Ο Κωνσταντίνος Στάικος μέσα από τα μάτια της κόρης του
Xρυσός: Διακόπηκε το ανοδικό σερί των 4 ημερών από το διάγγελμα Τραμπ – Πτώση έως 2,3%