• Μετοχές

    Πλαστικά Θράκης: Γιατί η Eurobank Χρηματιστηριακή βλέπει αποτίμηση έως… μισό δισ.

    Πλαστικά Θράκης: Υπερδιπλασιασμός κερδών στο 9μηνο- Προσωρινό μέρισμα 4,75 εκατ. ευρώ

    Κωνσταντίνος Χαλιορής, Πλαστικά Θράκης


    Aπό τις 6.000 κομμάτια ημερήσιο όγκο πριν από δύο χρόνια, η μετοχή της Πλαστικά Θράκης έχει φτάσει να κάνει και 200 χιλιάδες την ημέρα, ενώ συζητείται μεταξύ των επαγγελματιών της αγοράς ότι βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για είσοδο στους δείκτες FTSE το επόμενο εξάμηνο.

    Μάλιστα, χθες η Eurobank Χρηματιστηριακή εξέδωσε έκθεση, ανεβάζοντας την τιμή στόχο για τη μετοχή στα 9,4 ευρώ, όπου με βάση τη μέθοδο DCF (προεξοφλημένων ταμειακών ροών) η αποτίμηση της εταιρείας διαμορφώνεται μεταξύ 360 εκατ. ευρώ και 480 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με το βασικό σενάριο η αποτίμηση σε 12μηνη βάση διαμορφώνεται στα 410 εκατ. ευρώ. Μόνο που χθες η αποτίμηση της μετοχής είχε φύγει κάτω από τα 300 εκατ. ευρώ.

    Στα Πλαστικά Θράκης τετραπλασιάστηκαν τα λειτουργικά κέρδη κατά την περίοδο 2018 – 2020. Αυτό οδήγησε σε σημαντική απομόχλευση, με το καθαρό χρέος να διαμορφώνεται μόλις στα $9,2 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2021.

    Επίσης επισημαίνεται πως η εταιρεία Πλαστικά Θράκης αναμένεται να μεταβεί σε καθαρή ταμειακή θέση (>10 εκατ. ευρώ) μέχρι το τέλος του έτους.

    Κατά το α’ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης από χρηματοοικονομικής απόψεως, ο Όμιλος όχι μόνο κατάφερε να μην υποστεί μείωση των εσόδων του, αλλά αντιθέτως κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις και την κερδοφορία του, καθώς η μειωμένη ζήτηση σε ορισμένους τομείς δραστηριοποίησης αντισταθμίστηκε και υπερκαλύφθηκε από τη σημαντική αύξηση των πωλήσεων σε άλλους.

    Πιο συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε:

    • Διατήρηση της αυξημένης ζήτησης στα προϊόντα που σχετίζονται με την ατομική προστασία και υγεία και ειδικότερα σε τεχνικά υφάσματα, που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές προσωπικής προστασίας.

    • Αυξημένη ζήτηση για προϊόντα που απευθύνονται στον τομέα της συσκευασίας τροφίμων.

    • Μειωμένη ζήτηση σε προϊόντα συσκευασίας που σχετίζονται με την εστίαση, ως αποτέλεσμα της περιορισμένης δραστηριοποίησης του συγκεκριμένου κλάδου, ιδίως στην Ελλάδα.

    • Σημαντική αύξηση των τιμών των βασικών πρώτων υλών σε παγκόσμιο επίπεδο.

    • Διατήρηση και περαιτέρω ενδυνάμωση της πελατειακής βάσης του Ομίλου.

    Αναφορικά με το πρώτο τρίμηνο του 2021, ο Όμιλος εξακολούθησε να ανταποκρίνεται στην αυξημένη ζήτηση για προϊόντα του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές προσωπικής προστασίας και υγείας, με αποτέλεσμα την πώληση προϊόντων με υψηλότερη κερδοφορία.

    Τα συνολικά Κέρδη προ Φόρων σε επίπεδο Ομίλου για το πρώτο τρίμηνο του 2021 ανήλθαν σε 29,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διοίκησης, τα €20,6 εκατ. ήταν αποτέλεσμα των ανωτέρω συνθηκών και ιδίως λόγω του προϊοντικού μίγματος και κατανέμονται στον Τομέα των “Τεχνικών Υφασμάτων” τα €20,5 εκατ., ενώ στον Τομέα “Συσκευασίας” κατανέμονται τα 0,1 εκατ. ευρώ.

    Τέλος, σημαντική ήταν και η μείωση του Καθαρού Δανεισμού κατά € 29.032 χιλ. (στις 31.03.2021 ανήλθε σε 9.178 χιλ. ευρώ, σε σχέση με 38.210 χιλ. ευρώ στις 31.12.2020, ήτοι ποσοστιαία μείωση 76,0%), με το δείκτη Καθαρός Δανεισμός/Ίδια Κεφάλαια να διαμορφώνεται σε 0,04 σε σχέση με 0,22 στις 31.12.2020.

    Το σύνολο των Ιδίων Κεφαλαίων στις 31.03.2021 ανήλθε σε 208.660 χιλ. ευρώ σε σχέση με 174.583 χιλ. ευρώ στις 31.12.2020.

    Διαβάστε ακόμη:

    Πλαστικά Θράκης: Νέο επενδυτικό πρόγραμμα €25,5 εκατ. στις εγκαταστάσεις της Ξάνθης

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ