ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε νέα ιστορικά υψηλά κινήθηκαν οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, καθώς οι επενδυτές επέστρεψαν δυναμικά στις μετοχές που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη, ενισχύοντας κυρίως τον τεχνολογικό κλάδο και τις εταιρείες κατασκευής ημιαγωγών. Την ίδια ώρα, οι προσδοκίες για μια προσωρινή συμφωνία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν με στόχο την επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ άσκησαν πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου και στο αμερικανικό δολάριο.
Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI All Country World Index ενισχύθηκε κατά 0,4%, οδεύοντας προς ακόμη ένα ιστορικό κλείσιμο, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού κατέγραψε άνοδο 2,2%. Νέα υψηλά σημείωσε και το χρηματιστήριο της Αυστραλίας, ακολουθώντας το θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε στη Wall Street, όπου τόσο ο S&P 500 όσο και ο Dow Jones ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τρίτης σε επίπεδα-ρεκόρ. Θετικό ήταν το κλίμα και στις αγορές παραγώγων, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να προϊδεάζουν για νέα άνοδο τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.
Ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο σημείωσε άνοδο 3,5%, ενώ το χρηματιστήριο της Νότιας Κορέας κατέγραψε ακόμη μεγαλύτερα κέρδη, με τον βασικό δείκτη να ενισχύεται κατά 4,3%, συνεχίζοντας τις έντονες διακυμάνσεις των τελευταίων συνεδριάσεων.
Θετικό ήταν το κλίμα και στην υπόλοιπη Ασία. Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ενισχύθηκε κατά 2,3%, ενώ οι κινεζικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψαν άνοδο 1,5%.
Οι ημιαγωγοί οδηγούν την άνοδο
Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παρέμειναν οι εταιρείες παραγωγής μικροτσίπ. Η νοτιοκορεατική SK Hynix κατέγραψε άνοδο 6,7% στο χρηματιστήριο της Σεούλ, ενώ η Nvidia ενισχύθηκε περισσότερο από 2% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά το κλείσιμο της Wall Street, ύστερα από δημόσια αναφορά του Έλον Μασκ στις νέες πλατφόρμες επεξεργαστών Vera Rubin της εταιρείας.
Η Advanced Micro Devices (AMD) υποχώρησε κατά 8,8% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά το κλείσιμο της Wall Street. Αν και τα οικονομικά αποτελέσματα ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερα υψηλές προσδοκίες που είχε ήδη προεξοφλήσει η αγορά.
Η SpaceX υποχώρησε κατά 7,5% στις προσυνεδριακές συναλλαγές, καθώς προειδοποίησε ότι οι δαπάνες για τις επενδύσεις της στην τεχνητή νοημοσύνη θα είναι υψηλότερες από τις αρχικές προβλέψεις. Παράλληλα, η Advanced Micro Devices (AMD) σημείωσε πτώση 9%, αφού οι προβλέψεις της για τις μελλοντικές πωλήσεις απογοήτευσαν την αγορά.
Το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται πλέον στην Πέμπτη, όταν περίπου 912 εκατομμύρια μετοχές της SpaceX που κατέχουν εργαζόμενοι και επενδυτές πριν από την εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο θα καταστούν διαθέσιμες προς πώληση, εξέλιξη που ενδέχεται να αυξήσει τη μεταβλητότητα της μετοχής.
Η αποκλιμάκωση των γεωπολιτικών κινδύνων ευνόησε και την αγορά κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς τίτλου να υποχωρεί στο 4,60%. Αντίστοιχα, κέρδη κατέγραψαν και τα δεκαετή κρατικά ομόλογα της Ινδίας, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.
Το αμερικανικό δολάριο συνέχισε να αποδυναμώνεται έναντι των περισσότερων βασικών νομισμάτων, καθώς περιορίστηκε η ζήτηση για ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.
Ανοδικά κινήθηκαν ο χρυσός, το ασήμι και η πλατίνα, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι η μείωση των πιθανοτήτων για νέες αυξήσεις επιτοκίων ενισχύει την ελκυστικότητα των πολύτιμων μετάλλων. Η τιμή του χρυσού αυξήθηκε κατά 1,4%, ξεπερνώντας τα 4.130 δολάρια ανά ουγγιά.
Η αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή πιέζει το πετρέλαιο
Σημαντική ήταν η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, καθώς οι πληροφορίες περί επικείμενης συμφωνίας για την επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ μείωσαν το γεωπολιτικό ασφάλιστρο κινδύνου που είχε ενσωματωθεί στην αγορά τις προηγούμενες εβδομάδες.
Το Brent έχασε περίπου 0,7%, διαμορφούμενο κοντά στα 78,75 δολάρια το βαρέλι, μετά το δημοσίευμα του Axios σύμφωνα με το οποίο Ουάσιγκτον, Τεχεράνη και Ομάν βρίσκονται κοντά στην επίτευξη προσωρινής συμφωνίας, η οποία ενδέχεται να ανακοινωθεί ακόμη και εντός της Τετάρτης.
Παράλληλα, οι τιμές των αμερικανικών κρατικών ομολόγων ενισχύθηκαν, ενώ ο χρυσός κινήθηκε ανοδικά, καθώς οι αγορές περιόρισαν τις εκτιμήσεις ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια.
Διαβάστε επίσης
AMD: Αύξηση 50% στις πωλήσεις στο δεύτερο τρίμηνο στα 11,54 δισ. δολάρια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΑΒΑΞ: Θα κατασκευάσει σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 800 ΜW στη Λάρισα
- Πώς το NBA σχεδιάζει τα γήπεδα της επόμενης εποχής – Ο Κρις Ρούσο και το τεράστιο project
- Μύκονος: Οδηγός κατηγορείται ότι πήρε Hermès και Rolex αξίας 75.000 ευρώ από τουρίστα
- Τσικαλάκης: Εξαγγελία κινητοποιήσεων στη γραμμή Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.