• Πολιτική

  Μητσοτάκης: Στα 830 ευρώ ο νέος κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

  • NewsRoom
  Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προεδρεύει στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου

  Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προεδρεύει στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


  Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου, συμπαρασύροντας και 18 επιδόματα όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο.

  Ο πρωθυπουργός στην αρχή της τοποθέτησής του αναφέρθηκε στην χθεσινή συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή λέγοντας ότι «είχα την ευκαιρία να πω ότι δεν συγκυβερνούμε με κανέναν συμφέρον, καθένας στον ρόλο του και όλα αυτά αναδεικνύουν και τη διπλή πολιτική βαρύτητα που αποκτούν οι εκλογές του Ιουνίου».

  «Χρειάζονται ευρωβουλευτές με ευρωπαϊκή γραμμή αλλά ταυτόχρονα και δυνατή εθνική γραμμή. Στην ίδια κάλπη θα ζυγιστεί και η πολιτική σταθερότητα», πρόσθεσε.

  Σε ότι αφορά στον κατώτατο μισθό ο πρωθυπουργός είπε ότι «ότι ο νέος κατώτατος μισθός αυξάνεται για 4 φορά από το 2019. Από την 1η Απριλίου όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα».

  «Με τα μόνιμα μέτρα που λαμβάνουμε που θα ισχύουν και μετά το πέρας της κρίσης της διεθνούς ακρίβειας βαδίζουμε προς τον στόχο των 950 ευρώ στο τέλος της 4ετιας», τόνισε.

  «Είναι μια απόφαση που στηρίζει το εισόδημα αλλά δεν επιβαρύνει το κόστος της παραγωγής βάζοντας σε κίνδυνο την πτώση της ανεργίας», είπε και πρόσθεσε: «Για το ύψος της αύξησης λάβαμε υπόψη εισηγήσεις επιστημονικών και εργοδοτικών φορέων».

  «Οι μισθοί αυξάνονται, η ανεργία έχει πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό και οι επιχειρήσεις μπορούν να απορροφήσουν το κόστος αυτό», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

  Ενώ παράλληλα σημείωσε ότι «Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η πορεία της οικονομίας και της αύξησης των εισοδημάτων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

  «Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα πάνω συνολικά 18 επιδόματα. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύονται 800.000 δικαιούχοι και επηρεάζονται οι τριετίες που ξεπάγωσαν και σημαίνει αύξηση 30% με εργαζόμενους με σημαντική προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

  «Υψώνουμε αναχώματα στις ανατιμήσεις. Τα είδαμε και τα βλέπουμε στο ηλεκτρικό ρεύμα όπου ξεπεράστηκαν ακόμα και οι προσδοκίες μας, έχουμε σημαντικές μειώσεις στο βρεφικό γάλα και προφανώς ο υπ. Ανάπτυξης γνωρίζει ότι η μάχη είναι συνεχιζόμενη μέχρι να φτάσουμε σε μόνιμη μείωση του πληθωρισμού», συμπλήρωσε.

  «Αυτό το υπουργικό έχει την δική του ξεχωριστή σημασία αφενός με την αύξηση του κατώτατου μισθού που δηλώνει τη συνέπεια στις εξαγγελίες και την έναρξη των διαδικασιών του συνεδρίου του κόμματός μας», είπε στη συνέχεια.

  Τα θέματα της συνεδρίασης 

  • Εισήγηση από την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου σχετικά με τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και κατώτατου ημερομισθίου για υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες,
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα και την υφυπουργό Χριστίνα Αλεξοπούλου των πρωτοβουλιών: α) Νέο κυρωτικό πλαίσιο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και άλλες διατάξεις για την ασφαλή κινητικότητα, β) Πλαίσιο αναδιάρθρωσης των αστικών συγκοινωνιών της Π.Ε. Θεσσαλονίκης,
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη του νομοσχεδίου: α) Αυστηροποίηση ποινών, εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, παρεμβάσεις στον Κώδικα Νομοθεσίας για την υποδοχή και τη διεθνή προστασία πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών, β) Διατάξεις για τη νόμιμη μετανάστευση,
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη του νομοσχεδίου: α) Εισαγωγή πλαισίου για αναψηλάφηση λόγω έκδοσης οριστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, β) Παρεμβάσεις στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, γ) Ρυθμίσεις για τους δικαστικούς υπαλλήλους,
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη του νομοσχεδίου: α) Διεπαγγελματικές οργανώσεις, β) Διαχείριση και προστασία ακινήτων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, γ) Ρυθμίσεις θεμάτων εποπτευόμενων φορέων,
  • Εισήγηση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη σχετικά με την έγκριση Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών,
  • Εισήγηση από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου σχετικά με την επιλογή Διοικητή Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας.

  Διαβάστε επίσης:

  Αυξάνονται τα διόδια στην Εγνατία Οδό – Όλη η απόφαση στο ΦΕΚ

  Σαρωτικοί έλεγχοι για τα POS από την Πρωταπριλιά – Τέλος χρόνου και για την διασύνδεση με τις ταμειακές

  136.673 e–mail σε επαγγελματίες κι επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών – POS  ΣΧΟΛΙΑ