• Πολιτική

    Πώς έσκασε η «βόμβα» Παπασταύρου – Μπρατάκου, το γάντι που έριξε ο Μητσοτάκης και η επόμενη ημέρα για την κυβέρνηση

    Κυριάκος Μητσοτάκης, Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος, οι πρωταγωνιστές των τελευταίων ωρών

    Κυριάκος Μητσοτάκης, Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος, οι πρωταγωνιστές των τελευταίων ωρών


    Στην πιο δύσκολη περίοδο της πενταετούς θητείας της, βρίσκεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Οι παραιτήσεις των Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου χθες το απόγευμα, εξαιτίας της συμμετοχής τους σε κοινωνική εκδήλωση στο σπίτι του εφοπλιστή, Βαγγέλη Μαρινάκη, στο Παλαιό Ψυχικό, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι μιας διαρκούς εσωστρέφειας στην κυβέρνησης.

    Αλλά, όπως λένε καλά γνωρίζοντες τα κυβερνητικά θέματα, ήταν το αποκορύφωμα μιας σειράς λαθών σχετικά με τη διαχείριση της υπόθεσης των Τεμπών, κυρίως σε ό,τι αφορά και την αντιμετώπιση του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή.

    Οι παραιτήσεις των πιο στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκαλούν από χθες μια γενικότερη αναταραχή στην κυβέρνηση, και μια σειρά φημών που ξεκινούν από άμεσο ανασχηματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, μέχρι ανασχηματισμό στο ίδιο το κυβερνητικό σχήμα.

    Αγωνία, πάντως, προκαλεί και η επόμενη ημέρα της ομιλίας του πρωθυπουργού, ο οποίος έκανε σαφή αναφορά σε φαινόμενα «μπερλουσκονισμού», σε επιχειρηματικά συμφέροντα δηλαδή που θέλουν να κυβερνήσουν τη χώρα.

    Το παρασκήνιο των παραιτήσεων

    Το παρασκήνιο των παραιτήσεων είναι πλούσιο, όμως όπως λένε πηγές στο «γαλάζιο» στρατόπεδο: «Δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς. Η απομάκρυνση Παπασταύρου και Μπρατάκου ήταν αναμενόμενη από τη στιγμή που διέρρευσαν οι πληροφορίες για την επίσκεψή τους στο σπίτι του Βαγγέλη Μαρινάκη».

    Και μάλιστα αυτό συνέβη το βράδυ της Κυριακής, όταν από το πρωί της ίδιας ημέρας ήταν σε εξέλιξη η σφοδρή σύγκρουση του Μαξίμου με τη ναυαρχίδα του εκδοτικού ομίλου Μαρινάκη, το «Βήμα» για το δημοσίευμα που κατήγγειλε «μονταζιέρα» στις συνομιλίες σταθμάρχη και μηχανοδηγών, το βράδυ της τραγωδίας στα Τέμπη.

    «Δεν είναι δυνατόν να έχουν βγει κορυφαία στελέχη και να καταγγέλλουν οικονομικά συμφέροντα που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση, να ανοίγει πόλεμος με το Βήμα (και βεβαίως με τον εκδότη του, Βαγγέλη Μαρινάκη) και την ίδια στιγμή η κοινή γνώμη να μαθαίνει ότι οι πιο στενοί συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη έπιναν ποτά και κάπνιζαν πούρα στο σπίτι αυτού που κατήγγειλαν», λένε πηγές εντός της Νέας Δημοκρατίας.

    Η διαρροή του Μαξίμου, μετά την αποδοχή των παραιτήσεων, ότι «δόθηκε λάθος μήνυμα με τη συμμετοχή τους σε κοινωνική εκδήλωση» είναι ακριβώς η ουσία της υπόθεσης. Στο περιβάλλον του πρωθυπουργού προκλήθηκε μεγάλος προβληματισμός για την παρουσία των δύο υπουργών στο σπίτι του κ. Μαρινάκη, επειδή ακριβώς δινόταν ένα διφορούμενο μήνυμα σε σχέση με τους υψηλούς τόνους κατά της εφημερίδας «Βήμα».

    Στο Μαξίμου αντιλήφθηκαν ότι προκαλούσε μεγάλη ζημιά η αίσθηση που επικρατούσε στην κοινή γνώμη ότι οι δύο υπουργοί πήγαν για να «παζαρέψουν» ή για να ζητήσουν να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και του εφοπλιστή.

    Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι οι παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου έπρεπε να γίνουν πριν από την ομιλία στη Βουλή ώστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει ανακτήσει το «ηθικό πλεονέκτημα» που του δίνει η απόφαση της «μηδενικής ανοχής» σε τέτοια ζητήματα. Και να απαντήσει με μεγαλύτερη ένταση σε όλους, όπως και το έκανε.

    Εκτίμησαν δε ότι είναι μικρότερη η ζημιά που προκαλεί η απομάκρυνση των δύο υπουργών, από το να παραμείνουν και να είναι διάχυτη η αίσθηση για σύνδεση της κυβέρνησης με επιχειρηματικά συμφέροντα και του deal που φαινόταν ότι ήθελε να κάνει ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Μαρινάκη, (με μεσολαβητές τους δύο υπουργούς) όπως πίστευε η πλειονότητα της κοινωνίας.

    Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ειδικά για τον Γιάννη Μπρατάκο υπήρχε τις τελευταίες εβδομάδες φημολογία για αποχώρησή του από την κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές, και για επιστροφή του στην προηγούμενη εργασία του και στα Επιμελητήρια.

    Η αποχώρηση Παπασταύρου είναι «καρφί» στα πλευρά της κυβέρνησης διότι ο συγκεκριμένος υπουργός είχε στενότατη συνεργασία με τον πρωθυπουργό και είχε αναλάβει πολλές κρίσιμες αποστολές.

    Φυσικά τώρα ο κ. Μητσοτάκης καλείται εκ των πραγμάτων να «ανασχηματίσει» το επιτελείο του Μαξίμου, αφού στους αποχωρήσαντες πρέπει να προστεθεί και ο διευθυντής του γραφείου τύπου, Δημήτρης Τσιόδρας, ο οποίος κατεβαίνει για ευρωβουλευτής.

    Τα μηνύματα Μητσοτάκη στα επιχειρηματικά συμφέροντα

    Μετά την απόφαση για την απομάκρυνση Παπασταύρου και Μπρατάκου, άλλαξε και ο σχεδιασμός για το τι θα έλεγε ο πρωθυπουργός στη Βουλή.

    Ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του χθες το βράδυ επιχείρησε να αλλάξει το κλίμα στέλνοντας το μήνυμα ότι έλαβε… το μήνυμα για την υπόθεση των Τεμπών. Και γι’ αυτό η εκτενής αναφορά του στην τραγωδία και η επανάληψη της συγγνώμης γιατί δεν άλλαξαν τα κακώς κείμενα στη χώρα. Γι’ αυτό και η αναγνώριση του λάθους ότι η κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε όσο έπρεπε με την τραγωδία.

    Στη συνέχεια ωστόσο, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε μια σφοδρή επίθεση κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά κυρίως κατά του κ. Ανδρουλάκη τον οποίο κατήγγειλε ουσιαστικά για σύνδεση με επιχειρηματικά συμφέροντα και για συνεννόηση με τον εκδοτικό όμιλο της Alter Ego.

    Από όλα όσα έμειναν από την προ ολίγων ωρών ομιλία του κ. Μητσοτάκη ασφαλώς αυτό που προκαλεί συζητήσεις και θα απασχολεί για καιρό τη χώρα είναι η περιγραφή φαινομένων «Μπερλουσκονισμού» και στην Ελλάδα. Δηλαδή η προσπάθεια επιχειρηματικών συμφερόντων να ελέγξουν τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση.

    Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός χωρίς να κάνει αναφορά στο όνομα οιουδήποτε επιχειρηματία, χωρίς να μιλήσει για την υπόθεση Παπασταύρου – Μπρατάκου, αλλά φωτογραφίζοντας αυτούς που ήθελε, ανέφερε:

    «Το κάθε επιχειρηματικό συμφέρον έχει το δικαίωμα να διεκδικεί ό,τι θέλει. Αλλά η πολιτική οφείλει να το συγκρατεί στο ρόλο του. Ως φιλελεύθερος πολιτικός υποστηρίζω διακριτές ευθύνες και τα όρια σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία. Οι κυβερνήσεις είναι εκείνες που ορίζουν τους κανόνες και αυτό οδηγεί ενίοτε σε συγκρούσεις.

    Αυτό είναι το κόστος των διαφορετικών ρόλων. Εχουμε ζήσει εποχές διαπλεκόμενων και νταβατζήδων, είναι η Ελλάδα από παλιά. Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο στο τιμόνι του τόπου. Ψηφίζουν οι πολλοί και όχι οι λίγοι. Οσοι νομίζουν ότι είναι όλοι εξαγοράσιμοι, είναι βαθιά νυχτωμένοι.

    Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε κάποτε αναρωτηθεί, ποιος κυβερνά αυτόν τον τρόπο. Η απάντηση έχει δοθεί. Τον κυβερνά ο λαός δια των εκλεγμένων, και όχι τα φουσκωμένα πορτοφόλια.

    Για να ξεκαθαρίσουμε. Αν κάποιος εκδότης, μεγαλοεπιχειρηματίας, έχει πολιτικές βλέψεις, ας εμφανιστεί στην πολιτική αρένα, ο ίδιος, όχι μέσω πληρεξουσίων. Να μετρηθούν και να συγκριθούν».

    Ο κ. Μητσοτάκης επί της ουσίας έριξε το γάντι σε όσους θέλουν να συγκυβερνήσουν, μιλώντας για παράκεντρα κι επαναφέροντας λέξεις όπως διαπλεκόμενοι και νταβατζήδες.

    Είναι μια ηχηρή αναφορά που μένει να δούμε κατά πόσο θα αλλάξει τα πράγματα από εδώ και στο εξής κι αν βεβαίως θα σηκώσουν το γάντι τα επιχειρηματικά συμφέροντα που φωτογράφισε ο πρωθυπουργός.

    Εσωστρέφεια και κλυδωνισμοί

    Η επόμενη ημέρα για την κυβέρνηση ασφαλώς φαντάζει «βουνό». Είναι οι πρώτοι ουσιαστικοί κλυδωνισμοί, μετά τη νίκη της ΝΔ το 2019, αφού το κυβερνών κόμμα εμφανίζει και δημοσκοπική κόπωση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κινδυνεύει από τα υπόλοιπα κόμματα.

    Ωστόσο, έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται πολλά προβλήματα για τον κ. Μητσοτάκη. Από τα ζητήματα της ακρίβειας και του κόστους στέγασης, μέχρι τα θέματα ασφάλειας και παραβατικότητας των νέων. Και από τα «γρατζουνίσματα» που προκάλεσε το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, μέχρι τις έντονες αντιδράσεις στο δεξιό ακροατήριο της ΝΔ και τον «βουβό πόλεμο» με την Εκκλησία για τη νομιμοποίηση του γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια».

    Εχουν αρχίσει να μαζεύονται πολλά σύννεφα τα οποία εκφράζονται πολλές φορές με κινητοποιήσεις πολιτών ή συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.

    Και βεβαίως αντιλαμβάνονται τώρα όλοι πόσο κακή ήταν η διαχείριση της υπόθεσης των Τεμπών. «Είναι αδιανόητο να κάνουν προκλητικές δηλώσεις μια σειρά από υπουργοί, την ίδια ώρα που η κοινωνία βράζει για την ατιμωρησία των υπευθύνων. Αλλά ακόμη και η εντολή να στηριχθεί στη Βουλή ο Κώστας Καραμανλής και να μην πιεστεί να παραιτηθεί, αλλά αντίθετα να καταχειροκροτηθεί, δείχνει έλλειψης σύνδεσης με την κοινωνία. Ελλειμμα ενσυναίσθησης.

    Στην κυβέρνηση προσπαθούν τον τελευταίο καιρό να «ανιχνεύσουν» το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση κι αν στις ευρωεκλογές του Ιουνίου το μήνυμα των πολιτών θα είναι τόσο ηχηρό που θα δρομολογήσει εξελίξεις.

    Λένε δηλαδή πως αν η ΝΔ καταγράψει χαμηλά ποσοστά, ακόμη και κάτω από 27%-28%, τότε μπορεί να μην αμφισβητηθεί η πολιτική της κυριαρχία (λόγω αδυναμίας των υπολοίπων κομμάτων), αλλά θα εμφανίζεται μια κυβέρνηση ξέπνοη, χωρίς την πολιτική ηγεμονία των τελευταίων ετών, και δίνοντας το δικαίωμα στους αντιπάλους της να ανασυγκροτηθούν και να αμφισβητήσουν την κυριαρχία της.

    Διαβάστε επίσης:

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Η απάντηση του πρωθυπουργού στη Βουλή στην πρόταση δυσπιστίας

    Παραιτήθηκαν οι Παπασταύρου και Μπρατάκος – Ολο το παρασκήνιο της απόφασης – βόμβα – Το σχόλιο Μητσοτάκη

    Δίκη Folli Follie – Δημήτρης Κουτσολιούτσος: «Ο γιος μου δε μου μιλούσε για δύο μήνες, όταν του αποκάλυψα την ύπαρξη ωραιοποιημένων καταστάσεων» 



    ΣΧΟΛΙΑ