• Άρθρα

    Η αμεριμνησία των ιερέων και η κοινωνική ευθύνη

    Ιερώνυμος

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος


    Η ασθένεια του αρχιεπισκόπου από κορονοϊό και η εισαγωγή του στον Ευαγγελισμό ήταν την Πέμπτη μια από τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας, προκαλώντας αίσθηση και ανησυχία για την υγεία του κ. Ιερώνυμου.

    Δυστυχώς, όμως, η είδηση δεν προκάλεσε και απορία.

    Κι αυτό επειδή η σκέψη πολλών πήγε αυτομάτως στην συμπεριφορά που επιδεικνύουν πολλοί ιερείς, αν και όχι ο αρχιεπίσκοπος προσωπικά, απέναντι στην παγκόσμια απειλή της πανδημίας.

    Υπάρχουν πολλές εικόνες που κυκλοφορούν ευρέως τόσο στα μέσα ενημέρωσης όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες ξεπερνούν την λογική, τουλάχιστον όσων δεν είναι «ψεκασμένοι» και δεν τρέφονται με θεωρίες συνωμοσίας.

    Εικόνες ιερέων που κυκλοφορούν χωρίς μάσκες όταν συναναστρέφονται το εκκλησίασμά τους, αποτελούμενο σε μεγάλο ποσοστό από ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας, που πιθανώς πάσχουν από άλλα νοσήματα.

    Ειδικά, δε, η εικόνα του ιερέα που σήκωσε στα χέρια του ένα παιδί, για να το βάλει να ασπαστεί τα άμφια του νεκρού μητροπολίτη Λαγκαδά, ο οποίος εκοιμήθη νικημένος από τον κορονοϊό, προκάλεσε σοκ.

    Την ώρα μάλιστα που οι άνθρωποι, οι οποίοι μετέφεραν το φέρετρο του εκλιπόντος, ήταν ντυμένοι με ιατρικές στολές, μάσκες και γάντια για λόγους προστασίας, όπως τουλάχιστον μεταδίδεται από τα  ρεπορτάζ.

    Η ειδησεογραφία, σχεδόν καθημερινά, βρίθει από δηλώσεις ιερέων που εκφράζουν απόψεις (;) ότι οι πιστοί δεν κινδυνεύουν όταν εκκλησιάζονται μαζικά, όταν λαμβάνουν την Θεία Κοινωνία στοιχιζόμενοι ο ένας πίσω από τον άλλον, με το ίδιο κουτάλι.

    Αυτά συμβαίνουν, την ώρα που στην Θεσσαλονίκη ανακοινώθηκαν την Τετάρτη 905 νέα κρούσματα, ενώ η πόλη βρίσκεται ήδη σχεδόν τρεις εβδομάδες σε καραντίνα.

    Την ώρα που οι γιατροί εκλιπαρούν τους πολίτες να προσέχουν γιατί το ΕΣΥ δεν αντέχει άλλο.

    Την ώρα που καθημερινά δεκάδες συμπολίτες μας πεθαίνουν μόνοι, χωρίς έναν άνθρωπο στο πλευρό τους, νικημένοι από τον κορονοϊό.

    Κι αν όλα αυτά δεν αρκούν για να πείσουν κάποιους ιερείς ότι οφείλουν να προσέχουν και να τηρούν όλα τα πρωτόκολλα, όπως είναι υποχρεωμένη να τα τηρεί όλη η υπόλοιπη χώρα, τώρα έρχεται η πιο τρανή απόδειξη: Αρρώστησε ο αρχιεπίσκοπος, η κεφαλή της Εκκλησίας της χώρας.

    Τώρα πια είναι ώρα να πειστούν ότι ο κορονοϊός υπάρχει, είναι εδώ, μεταδίδεται, σκοτώνει ανθρώπους κι όπως όλοι, πρέπει και οι ιερείς να αναλάβουν την κοινωνική ευθύνη που τους αναλογεί. Όπως κάνουμε όλοι μας.

    Και η πολιτεία οφείλει να ελέγχει συστηματικά αν οι ιερείς τηρούν τα μέτρα προστασίας, όπως κάνει με όλους μας -και αρκετές φορές με εξαντλητική ακρίβεια.

     

    *Το mononews.gr εκφράζει θερμές ευχές στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για ταχεία ανάρρωση.

     



    ΣΧΟΛΙΑ