• Άρθρα

    Έλληνας επενδυτής με 6 γράμματα και 2,9 δισ. δολάρια περιουσία

    • Στέφανος Τζανάκης

    Στέφανος Τζανάκης. Αρθρογράφος


    Ο Σπύρος Λάτσης πιθανότατα δεν πρόλαβε να ενημερωθεί σχετικά με την ανησυχία του Νίκου Παππά για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, λόγω της αποχώρησης δύο ξένων funds από το επενδυτικό σχήμα του Ελληνικού.

    Το γεγονός ότι οι ξένοι επενδυτές έφυγαν, διότι μετά από τόσα χρόνια αναμονής τα πράγματα άλλαξαν στο Ελληνικό, μικρή σημασία φαίνεται να έχει για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το γεγονός ότι ο χαμένος χρόνος έχει να κάνει με δικές τους ενέργειες. Και βέβαια, οι πάντες στην παγκοσμιοποιημένη αγορά αναζητούν ευκαιρίες, και όχι να τρέχουν πίσω από τον χαμένο χρόνο, ο οποίος είναι χαμένο χρήμα.

    Μέρος της παγκοσμιοποιημένης αγοράς είναι και ο ίδιος ο Σπύρος Λάτσης, ο οποίος, ωστόσο, αποφάσισε να κυνηγήσει τον χαμένο χρόνο και να «ελληνοποιήσει» το έργο του Ελληνικού.

    Η ανακοίνωση για την αύξηση-μαμούθ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που θα αναλάβει το Ελληνικό, την οποία θα καλύψει εξ ολοκλήρου η Lamda, ήλθε σε μία στιγμή που ο επενδυτής μπορεί πια να ανακοινώνει την «άμεση εκκίνηση» του «οραματικού» έργου.

    Είχε προηγηθεί η συνάντηση του Σπύρου Λάτση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές, στο Μέγαρο Μαξίμου. Μία συνάντηση που ήταν η φυσική συνέχεια των προεκλογικών δεσμεύσεων που είχε αναλάβει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος είχε φτάσει να κάνει καθ’ υπερβολήν λόγο για άμεση έναρξη των εργασιών στο Ελληνικό.

    Η τοποθέτηση του Άδωνι Γεωργιάδη στην καρέκλα του υπουργού Ανάπτυξης είχε κυρίως να κάνει με το Ελληνικό. Άλλωστε, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ φρόντισε να το δείξει συμβολικά, ασχολούμενος σχεδόν αποκλειστικά με αυτό τις πρώτες ημέρες της υπουργίας του.

    Και κάπου εκεί άρχισαν οι πρώτες βολές από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για «χατήρια» σε «ημετέρους», τα οποία -προφανώς- οι ίδιοι αρνήθηκαν, παρότι κάθε φορά ανακοίνωναν περιχαρείς ότι σε δύο τρεις – μήνες θα ξεκινούσαν τα έργα!

    Βεβαίως, τα «χατήρια» δεν ήταν τόσο …χατήρια, ώστε να δελεάσουν τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι γνωρίζουν ότι ο χρόνος είναι χρήμα -και εκείνοι είχαν ήδη χάσει αρκετό χρόνο. Αλλά αντί η αποχώρησή τους να οδηγήσει και την πλευρά Λάτση σε δεύτερες σκέψεις, έφερε την πλήρη ελληνοποίηση του έργου, που αναμένεται να αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας.

    Τα στελέχη της «Ελληνικόν Α.Ε.» θα ήθελαν να ξεχάσουν την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, όταν τα δεδομένα της επένδυσης άλλαζαν σχεδόν καθημερινά και ουδείς γνώριζε αν το Ελληνικό ήταν αρχαιολογικός χώρος έστω και λίγο … κατώτερος της Ακρόπολης ή αν ήταν μία περιοχή, στην οποία συνυπήρχαν τα 17 αρχαία θαύματα του Κόσμου, κάτω από τον διάδρομο προσγειώσεων – απογειώσεων του παλιού αεροδρομίου.

    Με την αύξηση-μαμούθ στο μετοχικό κεφάλαιο, ο Σπύρος Λάτσης προφανώς δεν απαντά στους αστείους υπαινιγμούς ότι τάχα δεν διαθέτει τους πόρους (δείτε εδώ στο Forbes την αποτίμηση της περιουσίας του)  για το έργο και ετοιμάζεται να …λεηλατήσει τις τράπεζες με θαλασσοδάνεια. Άλλωστε, ελάχιστοι δεν γνωρίζουν ότι τέτοια έργα -το Ελληνικό στην ανάπτυξή του θα απαιτήσει 8 δισ. ευρώ- γίνονται με τραπεζική χρηματοδότηση σε ολόκληρο τον πλανήτη…

    Όμως, η κίνησή του υποδηλώνει κάτι άλλο. Ότι υπάρχουν ακόμα Έλληνες επενδυτές, που δεν βλέπουν μόνον λογιστικά τα πράγματα, αλλά θέλουν να αφήσουν κάτι σημαντικό στην χώρα.



    ΣΧΟΛΙΑ