• Άρθρα

    El-Erian: Τα μετρητά έχουν μεγαλύτερη αξία από ποτέ

    Mohamed A. El-Erian


    Οι επενδυτές δεν θα έπρεπε να υποτιμούν τον ρόλο των μετρητών στο χαρτοφυλάκιό τους, τόνισε σύμφωνα με το MarketWatch ο Mohamed El-Erian, ανώτατος οικονομικός σύμβουλος στην Allianz Global Investors.

    FRANCE-BANK-SYMPOSIUM-BDF
    Mohamed El-Erian, ανώτατος οικονομικός σύμβουλος στην Allianz Global Investors

    Σε συνάντηση με ρεπόρτερ τη Δευτέρα, ο πρώην CEO της Pimco υποστήριξε ότι οι αγορές περιουσιακών στοιχείων από τις κεντρικές τράπεζες έχουν αποσυνδέσει με επιτυχία τις τιμές από τα θεμελιώδη και έχουν διαστρεβλώσειτις παραδοσιακές συσχετίσεις.

    Πράγματι, ο S&P 500 άγγιξε υψηλά ρεκόρ το 2014 και το πρώτο μισό του 2015, παρότι οι τιμές στα εμπορεύματα, ιδιαίτερα στην ενέργεια, εμφάνισαν μεγάλη πτώση.

    «Οι επενδυτές δεν μπορούν να βασίζονται στις συσχετίσεις για τον περιορισμό κινδύνων, καθιστώντας τα μετρητά κάτι μεγάλης αξίας για να έχει κανείς», επεσήμανε. «Μπορούν να δώσουν ελαστικότητα στο χαρτοφυλάκιό τους κατά τη διάρκεια αγχωτικών εποχών, επιλογές -είτε τα χρησιμοποιήσετε για λόγους τακτικής ή στρατηγικής- και ευελιξία για να τα αξιοποιήσετε όταν χρειαστεί», πρόσθεσε.

    Ο ειδικός τόνισε επιπλέον ότι η πολυετής αντισυμβατική νομισματική πολιτική, περιλαμβανομένων των αγορών περιουσιακών στοιχείων, και μια έλλειψη δημοσιονομικής τόνωσης, καθιστούν τις ανεπτυγμένες οικονομίες λιγότερο σταθερές.

    «Οι κεντρικές τράπεζες δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να συγκρατήσουν τη μεταβλητότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές και οποιεσδήποτε απότομες αναταράξεις, όπως η υποτίμηση του νομίσματος στην Κίνα, ή πολιτικά γεγονότα όπως το Brexit, οδηγούν σε ανεξέλεγκτες διακυμάνσεις στις αγορές», ανέφερε ο El-Erian.

    iolcus - logoΣτο μεταξύ, οι ανεπτυγμένες οικονομίες βρίσκονται σε ένα σημείο καμπής, όπου μικρές εξελίξεις μπορούν είτε να τις βουλιάξουν στην ύφεση, είτε να τους επιτρέψουν να συνεχίσουν μια πορεία προς την ανάκαμψη και τη μεγαλύτερη ανάπτυξη,«Βρισκόμαστε σε μια διασταύρωση και η έκβαση είναι διάπλατα ανοικτή, αν και δε θα κάνω κάποια πρόβλεψη διότι απλά δεν γνωρίζω», τόνισε ο οικονομολόγος.

    Όπως ανέφερε, η αισιόδοξη άποψη βασίζεται σε τρία θετικά:

    – Οι περισσότερες οικονομίες γνωρίζουν τι χρειάζεται, τεράστια δημοσιονομική δαπάνη σε υποδομή για την τόνωση της οικονομίας, παρότι υπάρχει έλλειψη πολιτικής ηγεσίας για να εφαρμόσει αυτές τις πολιτικές

    – Ο ιδιωτικός τομέας είναι πλούσιος σε μετρητά και θα αρχίσει να δαπανά αυτά τα χρήματα σε μισθούς ή κεφαλαιουχική δαπάνη

    – Σε καινοτομία που θα αναταράξει τον κόσμο της οικονομίας και το πώς λειτουργούν οι οικονομίες μας.

    Οι απαισιόδοξοι βλέπουν αρνητικά, που είναι εξίσου βάσιμα:

    – Η πολιτική εξελίσσεται σε ακατάστατη και μπορεί να παρεμποδίσει την ανάκαμψη με την εφαρμογή καταστροφικών πολιτικών (Brexit, Τραμπ)

    – Οι κεντρικές τράπεζες θα ακολουθήσουν την Τράπεζα της Ιαπωνίας στην αναποτελεσματικότητα ή την αντιπαραγωγικότητα

    – Τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία έχουν διαχωριστεί από τα θεμελιώδη και η έντονη μεταβλητότητα θα σημάνει ότι θα κινηθούν ραγδαία προς τα πάνω ή θα κινηθούν ραγδαία προς τα κάτω, πυροδοτώντας μια οικονομική ύφεση.

    Αναφερόμενος στην αμερικανική κεντρική τράπεζα, ο El-Erian διαφώνησε με τους επικριτές που υποστηρίζουν ότι η Fed έχει σταθεί αντιφατική στις προβλέψεις της: «Η Fed βασίζεται στα δεδομένα και τα δεδομένα είναι ασύνδετα και μπερδεμένα. Τα δεδομένα κινούνται το τελευταίο διάστημα τόσο γρήγορα και δίνουν τόσο διαφορετικές ενδείξεις, που η Fed δεν έχει άλλη επιλογή από το να αντιδράσει σε αυτά. Και αυτό έχει τεράστιες επιπτώσεις στη χρηματοοικονομική διαχείριση».

    Μια προσφορά της IOLCUS INVESTMENT AEPEY

    iolcus - logo

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/angli-afta-ta-chamerpi-atoma-pou-theloun-ke-na-psifisoun/54920



    ΣΧΟΛΙΑ