• Άρθρα

    Εδώ ο κόσμος χάνεται κι εμείς τον χαβά μας

    Αντώνης Κεφαλάς

    Αντώνης Κεφαλάς


    Μία παλιά αγγλική παροιμία λέει «ποτέ δεν βρέχει, πάντα έχει καταιγίδα». Η έννοια είναι στην δική μας θυμοσοφία «ενός κακού, μύρια έπονται». Η παγκόσμια εικόνα  σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο αυτές τις φράσεις φέρνουν κατά νου.

    Έχω υποστηρίξει ότι η πολιτική ελέγχου του πληθωρισμού που ακολουθείται θα οδηγήσει σε ύφεση. Ένα κρίσιμο ερώτημα αφορούσε την διάρκεια της κι αν θα είναι σύντομη ή όχι; Οι ενδείξεις είναι πως ούτε σύντομη ούτε μικρή θα είναι.

    Στις ΗΠΑ ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Jerome Powell δήλωσε ότι η νομισματική αρχή θα υιοθετήσει σκληρή και σε διάρκεια πολιτική για να απαγκιστρώσει την κοινωνία από τις πληθωριστικές προσδοκίες. Με δεδομένη την υψηλή ζήτηση και τα γεμάτα από τα επιδόματα πορτοφόλια των καταναλωτών, ο Powell μάλλον έχει πολύ δρόμο μπροστά του για να ξαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2%.

    Ταυτόχρονα, ο επιχειρηματικός κόσμος δεν βοηθά. Η ενασχόληση με τα άμεσα κέρδη, τον υποχρεώνουν να περνά άμεσα στον τελικό χρήστη την αύξηση κόστους. Οι ίδιες οι επιχειρήσεις, εξάλλου, έχουν πλούσια ταμεία όχι επειδή απολαμβάνουν τα οφέλη μίας επένδυσης  αλλά διότι δημιούργησαν λογιστικές αξίες με εξαγορές και συγχωνεύσεις.

    Επιπλέον, η στενότητα που παρατηρείται στην αγορά εργασίας (για κάθε άνεργο υπάρχουν δύο θέσεις—αυτή είναι η αναλογία ανάμεσα στον αριθμό των ανέργων και τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας) ενθαρρύνει την ανοδική πίεση στις αμοιβές. Και μπορεί στις ΗΠΑ να μην έχει αυτή εκδηλωθεί ακόμη, στην Γερμανία όμως οι εργαζόμενοι κατεβαίνουν σε απεργία, απαιτώντας αυξήσεις που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της απώλειας από τον πληθωρισμό.

    Σ’ αυτήν την ζοφερή εικόνα των υψηλών επιτοκίων και των πιέσεων στην αγορά εργασίας έρχεται να προστεθεί η σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα. Το ανησυχητικό σημάδι είναι η μεγάλη πτώση των αποδόσεων στα ομόλογα – εξέλιξη που συμπαρασύρει σχεδόν όλη την Ασία. Επενδυτικοί οίκοι που ειδικεύονται στις αγορές της Άπω Ανατολής έχουν ήδη πουλήσει μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου τους και διακρατούν ρευστό – υπάρχει παράδειγμα μεγάλου επενδυτικού οργανισμού όπου το ρευστό καλύπτει το 40% των προς επένδυση κεφαλαίων του!

    Ταυτόχρονα, οι αποδόσεις  μειώνονται. Η μέση απόδοση των δέκα Ασιατικών ομολόγων που θεωρούντο high yield, έχει μειωθεί κατά 30% μέσα στο 2022.

    Εμπορικός πόλεμος ετοιμάζεται να ξεσπάσει ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ε.Ε. Πρόσφατο νομοθέτημα των ΗΠΑ (Inflation Reducing Act) δίνει κίνητρα στους πολίτες και στις επιχειρήσεις να αγοράζουν αμερικανικά προϊόντα. Οι Γαλλία και Γερμανία διαμαρτύρονται, εκτιμώντας το κόστος  στα $8 δισ. μόνο για την πρώτη.

    Στην Αγγλία πληθαίνουν οι αμφιβολίες ότι ο νέος Πρωθυπουργός θα μπορέσει να ανακόψει την πορεία της οικονομίας στον κατήφορο που την έβαλε η προκάτοχος του. Στην Βραζιλία ο Tramp των Τροπικών αμφισβητεί το αποτέλεσμα των εκλογών. Στις ΗΠΑ η κοινωνία είναι η πιο διχασμένη από την εποχή του Εμφυλίου. Στην Ρωσία οι εξαφανίσεις ή τυχαίοι (;) θάνατοι ολιγαρχών και  στρατηγών πληθαίνουν, ενώ ο νέος Τσάρος δρα ανεξέλεγκτα. Στο Ιράν τα συλλαλητήρια στους δρόμους δεν κοπάζουν και οι αυταρχικές αρχές καταφεύγουν σε ολοένα μεγαλύτερη βία προσπαθώντας να τις ελέγξουν. Στην Ουκρανία ο πόλεμος διαρκώς επεκτείνεται, είναι πλέον ανοιχτά μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

    Το κόστος της ενέργειας παραμένει απλησίαστο για πάνω από το 1/3 του πληθυσμού της Ε.Ε. ΟΙ φόβοι για νέα αύξηση στο κόστος τροφίμων πολλαπλασιάζονται, η προοπτική λιμού στα φτωχά κράτη μεγεθύνεται.  Στα είδη σε ανεπάρκεια κινδυνεύει να προστεθεί το νερό, καθώς η κλιματική αλλαγή δείχνει και πάλι πως δεν αστειεύεται: ο Τίγρης στο Ιράκ και ο Μισισιπής στις ΗΠΑ βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδά τους από ποτέ — με κρίσιμες επιπτώσεις στην διακίνηση εμπορευμάτων και στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων.

    Στα καθ’ ημάς, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο αστυνομικό δελτίο που καταλαμβάνει πλέον το 50%-60% των ειδήσεων. Ένα 30% αφορά την Τουρκία και τα προεκλογικά τερτίπια του Ερντογκάν, οπότε η ενημέρωση ότι τρίζουν επικίνδυνα τα παγκόσμια θεμέλια της ειρήνης και της δημοκρατίας είναι περίπου ανύπαρκτη. Εξάλλου, έχει αποφασιστεί ότι ο βιασμός, η παιδεραστία, ο φόνος, το βιτριόλι, οι προσωπικές σχέσεις των persona (ή influencers) έχουν μεγαλύτερη τηλεθέαση και ακροαματικότητα απ’ ότι οι πολλαπλές και πολύμορφες κρίσεις του πλανήτη μας.

    Εις υγείαν μας.

    Διαβάστε επίσης

    Τα δύο μέτωπα της Ν.Δ. και το εκρηκτικό μίγμα τους



    ΣΧΟΛΙΑ