• Άρθρα

    Δύο δικηγόροι, μια διαρροή και μία διόρθωση λίγες ώρες πριν το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν

    Στέφανος Τζανάκης, Αρθρογράφος


    O Νίκος Παναγιωτόπουλος είναι δικηγόρος – δεν πρόκειται για το συνηθέστερο πτυχίο για κάποιον που μπαίνει στο ελληνικό Πεντάγωνο ως υπουργός. Ο  Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν μηχανικός , ο Βαγγέλης Βενιζέλος συνταγματολόγος, ο Πάνος Μπεγλίτης διπλωμάτης , ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος απόστρατος. 

    Ο τελευταίος δικηγόρος υπουργός Άμυνας  πριν από τον Παναγιωτόπουλο, ήταν – σύμπτωση; – ο Νίκος  Δένδιας, ο οποίος είναι τώρα μαζί του στο Λονδίνο για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ως υπουργός Εξωτερικών. 

    Ο προκάτοχός του θώκου ήταν ο ναύαρχος Αποστολάκης και ο αμέσως προηγούμενος ήταν ο … στρατάρχης Καμμένος , με ολόκληρη γκαρνταρόμπα από τζάκετ παραλλαγής – ο οποίος , παρ’ όλα αυτά, έχει σύζυγο δικηγόρο. 

    Οι δύο δικηγόροι

    Δύο δικηγόροι στο Λονδίνο, πως κατάφεραν να τα μπλέξουν για ένα κείμενο – και μάλιστα όχι επίσημο; Μία «διαρροή» πήγαν να κάνουν – και χρειάστηκε διόρθωση: χθες το μεσημέρι η Ελλάδα δήλωνε ότι παγώνει τις συζητήσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο – και το απόγευμα το Μέγαρο Μαξίμου διόρθωνε ότι όλα συνεχίζονται κανονικά. 

    Το ωραίο είναι ότι τίποτα δεν συνεχίζεται – διότι οι συζητήσεις δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει. Οι Τούρκοι είχαν μία πρεμούρα να γίνει η πρεμιέρα μέσα στον Δεκέμβριο – αλλά φρόντισαν χθες να συνδυάσουν την πρώτη ελληνική «διαρροή» περί «παγώματος» με καμιά 40αριά παραβιάσεις του εθνικού ενάεριου χώρου πάνω από το Αιγαίο. 

    Γιατί οι Τούρκοι ήθελαν να επισπεύσουν την έναρξη των συζητήσεων περί μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης; Η απάντηση είναι μάλλον απλή – όταν βγάζεις στη δημοσιότητα χάρτες που δείχνουν ότι διεκδικείς το δικαίωμα να κάνεις γεωτρήσεις κάποια λίγα χιλιόμετρα από την ανατολική ακτή της Κρήτης , θέλεις παράλληλα να δείχνεις ότι το πρώτο που σε ενδιαφέρει είναι η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. 

    Κι αν τα πράγματα είναι απλά για την στάση της Τουρκίας, εμείς γιατί τα κάνουμε δύσκολα με την «διαρροή» περί παγώματος των συζητήσεων σχετικά με την αποφυγή εικονικών αερομαχιών στο Αιγαίο; 

    Το πιθανότερο είναι ότι η ελληνική πλευρά – μέσω των …δικηγόρων της – θεώρησε κάποια στιγμή ότι έπρεπε να βάλει ένα τυράκι στο τραπέζι. Και όταν οι Τούρκοι αντέδρασαν – μιας και το τυράκι ήταν χαλασμένο – ο πρωθυπουργός θεώρησε ότι έπρεπε να γίνει μία διορθωτική κίνηση… 

    Οι δικηγόροι του Κυριάκου Μητσοτάκη

    Είχε προηγηθεί το Σταίητ Ντηπάρτμεντ – το οποίο εξέδωσε μία ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει ως «προκλητική» την συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση – ο Θεός να την κάνει – της Λιβύης . Αλλά είχε προηγηθεί και ο πλανητάρχης, ο οποίος βρήκε την ώρα να εκθειάσει τον Ερντογάν και την Τουρκία , η οποία είναι ο καλύτερος πελάτης του ΝΑΤΟ. 

    Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι – και θα παραμείνουν, όσο υπάρχει ο κ. Τραμπ στον Λευκό Οίκο – ένας αστάθμητος παράγοντας , με εμφανή προτίμηση προς την Τουρκία, όπως έχουν αποδείξει όλα τα τελευταία γεγονότα στην ευρύτερη περιοχή μας. Και ότι η Ελλάδα δεν έχει τίποτε να κερδίσει με επίδειξη «σκληρής» στάσης – που δεν μπορεί να διατηρηθεί για πάνω από μερικές ώρες. 

    Παρ’ όλα αυτά, τα «ανοικτά χαρτιά» του Κυριάκου Μητσοτάκη – όπως προαναγγέλλει την στάση του για την απογευματινή συνάντηση της ελληνικής και της τουρκικής αντιπροσωπείας στο Λονδίνο – ενδέχεται να βγάλουν κάποια κέντα με τον Ερντογάν. Αλλιώς, θα μιλήσουμε με τους δικηγόρους του… 



    ΣΧΟΛΙΑ