• Άρθρα

    O Δημήτρης Βερβεσός και η ομηρία των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο – Άρθρο παρέμβαση

    Δημήτρης Βερβερσός, Πρόεδρος ΔΣΑ

    Δημήτρης Βερβερσός, Πρόεδρος ΔΣΑ


    Η είδηση που ήρθε από τη Γαλλία την περασμένη Τρίτη, και την αναδείξαμε στο Mononews, ήταν εντυπωσιακή. Η BNP Paribas, μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο, ήρθε σε διακανονισμό και θα καταβάλλει από 400 έως 600 εκατ. ευρώ σε περίπου 4.650 πελάτες της που είχαν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

    Η τράπεζα κρίθηκε υπεύθυνη από εφετείο του Παρισίου για την τεράστια ζημιά που υπέστησαν οι δανειολήπτες, οι οποίοι μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009 επιβαρύνθηκαν πολλαπλάσια από την επιλογή της δανειοδότησης σε ελβετικό φράγκο.

    Ηταν ένας «φιλικός» διακανονισμός με την ένωση καταναλωτών CLVC, που έκλεινε ένα μείζον θέμα. Χιλιάδες άλλοι δανειολήπτες έχουν κινήσει αστικές διαδικασίες ενώπιον δικαστηρίων σε ολόκληρη τη Γαλλία προκειμένου να ακυρωθούν οι συμβάσεις που περιείχαν «καταχρηστικούς όρους».

    Ανάλογες αποφάσεις έχουν υπάρξει και σε άλλες χώρες, μετά από προδικαστικά ερωτήματα που τέθηκαν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Στην Ελλάδα, όμως, τι συμβαίνει; Η ιστορία είναι γνωστή: Χιλιάδες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο (κάποιοι τους υπολογίζουν σε 200.000), περιμένουν εδώ και χρόνια να δικαιωθούν.

    Περιμένουν εδώ και χρόνια δικαστικές αποφάσεις που θα τους βγάλουν από το αδιέξοδο των υπέρογκων δόσεων που πληρώνουν. Ή περιμένουν τον Αρειο Πάγο να στείλει τα προδικαστικά ερωτήματα.

    Πριν από μερικές εβδομάδες στον Άρειο Πάγο θα διεξαγόταν μια σημαντική δίκη που αφορούσε σε προσφυγή 1.100 δανειοληπτών και πολλοί περίμεναν ότι θα μπορούσε να βγει μια απόφαση – πιλότος και για όλους τους υπόλοιπους θιγόμενους.

    Η δίκη αναβλήθηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων και ορίστηκε νέα δικάσιμος για τον Δεκέμβριο του… 2025.

    Εν τω μεταξύ, σε λίγες ημέρες, και συγκεκριμένα στις 12 Ιανουαρίου, πρόκειται να συζητηθεί ανάλογη προσφυγή δανειοληπτών.

    Αύριο, Παρασκευή, αποφασίζουν οι δικηγόροι αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, κι αν το κάνουν αυτό προφανώς κανένα δικαστήριο δεν θα γίνει, ούτε αυτό για τους δανειολήπτες.

    Και το ερώτημα που θέτουμε ξανά είναι πόσο ακόμη μπορούν να περιμένουν χιλιάδες οικογένειες προκειμένου να βρουν μια λύση στο αδιέξοδο;

    Ο κ. Δημήτρης Βερβεσός, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, είναι έμπειρος και ικανότατος δικηγόρος.

    Και σίγουρα, ως συνδικαλιστής που παλεύει για τα δικαιώματα των συναδέλφων του, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος πάνω σε θέματα που αγγίζουν χιλιάδες οικογένειες.

    Πώς μπορεί, επομένως, να του αρέσει μια τέτοια κατάσταση που κρατά ομήρους χιλιάδες Έλληνες, οι οποίοι βλέπουν να δικαιώνονται δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο άλλων χωρών και οι ίδιοι να μην μπορούν να έχουν τα δικαστήρια ως το τελευταίο αποκούμπι τους;

    Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος πρέπει να ξεκινούν και από το κάθε έναν υπεύθυνο πολίτη, από οποιονδήποτε έχει θέση ευθύνης και με τη στάση του, τις θέσεις του, τις παραλείψεις ή τις ενέργειές του, καθορίζει τις τύχες πολλών άλλων.

    Για το λόγο αυτό και το mononews επιμένει ότι στις μείζονος σημασίας δίκες, στις υποθέσεις ευρύτερου ενδιαφέροντος και δημοσίου συμφέροντος πρέπει να δίδεται άδεια στους δικηγόρους και να προχωρούν οι διαδικασίες.

    Γιατί μόνο έτσι θα εγκαθιδρυθεί στην ελληνική κοινωνία το αίσθημα δικαίου και η Δικαιοσύνη δεν θα δέχεται πλήγματα από τους ίδιους τους λειτουργούς της.

    Διαβάστε επίσης:

    Aποζημίωση στους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο αποφάσισε η BNP Paribas – Τι γίνεται στην Ελλάδα

    Eλβετικό φράγκο: Γιατί αναβλήθηκε η δίκη; Τι λέει ο δικηγόρος των δανειοληπτών

    Άρθρο παρέμβαση: Η αδιαφορία του Δημήτρη Βερβεσού, και οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο



    ΣΧΟΛΙΑ