• Τράπεζες

    Eλβετικό φράγκο: Γιατί αναβλήθηκε η δίκη; Τι λέει ο δικηγόρος των δανειοληπτών

    O συνήγορος του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου και καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ Ιάκωβος Βενιέρης, και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης

    O συνήγορος του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου και καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Ιάκωβος Βενιέρης και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης


    Τελικά ο Άρειος Πάγος κρύβει το ζήτημα των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο κάτω από το χαλί και μεταθέτει το θέμα στο μέλλον;

    Διότι το πιο απλό θα ηταν να στείλει το προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να δώσει μία οριστική λύση στο πρόβλημα που κρατά δέσμια χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία παραμένουν εγκλωβισμένα στη διακύμανση της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου, με τις δόσεις εξυπηρέτησης των δανείων τους να έχουν αυξηθεί πάνω από 50%.

    Και ακόμα προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η συλλογική αγωγή που επρόκειτο να συζητηθεί την 1η Δεκεμβρίου, και αφορούσε προσφυγή 1.100 δανειοληπτών κατά της Εθνικής Τράπεζας, αναβλήθηκε λόγω της απεργίας των δικηγόρων και προσδιορίστηκε για τον Δεκέμβριο του 2025, παρότι στις 12 Ιανουαρίου 2024 πρόκειται να συζητηθεί ανάλογη προσφυγή κατά της Alpha Bank και τον Απρίλιο κατά της Τράπεζας Πειραιώς.

    Τα δικόγραφα και στις τρεις αυτές αγωγές έχουν κοινό περιεχόμενο και αιτήματα. Και θα μπορούσε η υπόθεση κατά της Εθνικής να συνεκδικαστεί. Όμως ο ΑΠ έκρινε σκόπιμο να δώσει δικάσιμο σε 2 χρόνια.

    «Είναι μία δύσκολη υπόθεση για τον Αρειο Πάγο», λέει στο mononews.gr o δικηγόρος του Συλλόγου Δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, κ. Ιάκωβος Βενιέρης, και σημειώνει χαρακτηριστικά πως «η αντιμετώπιση της μέσω αυτής της αναβολής μας δημιουργεί απογοήτευση ως προς τη βούληση να δοθεί μία πραγματική λύση στο πρόβλημα χιλιάδων δανειοληπτών».

    Ο κ. Βενιέρης, καθηγητής της Νομικής Σχολής στο ΕΚΠΑ με ειδίκευση στο Εμπορικό Δίκαιο, ήταν ο δικηγόρος που έχει συντάξει τα κείμενα για τις τις συλλογικές αγωγές αναίρεσης στον Άρειο Πάγο.

    Η ουσία της υπόθεσης έγκειται στο γεγονός ότι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας κωλυσιεργεί και αποφεύγει να στείλει το προδικαστικό ερώτημα στην ΕΕ, όπως έχουν κάνει αντίστοιχα δικαστήρια άλλων χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η ισοτιμία

    «Είναι δυσβάσταχτη πλέον η εξυπηρέτηση των δανείων σε ελβετικό φράγκο», λέει στο mononews.gr η κ. Δέσποινα Σονιάδου, μέλος του ΔΣ στο Σύλλογο Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου και εξηγεί πως:

    «Την περίοδο 2007-2009 που εκταμιεύθηκαν τα δάνεια, η ισοτιμία, ελβετικού φράγκου -ευρώ ήταν 1:1,67 και σήμερα βρίσκεται κάτω από το 1:1.

    »Εχουμε δηλαδή μία αύξηση στο κεφάλαιο κατά 70% και όλος ο συναλλαγματικός κίνδυνος μετακυλίεται στους δανειολήπτες καταναλωτές. Και μάλιστα την ώρα που έχει κριθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ότι δεν υπήρχε διαφάνεια και σωστή ενημέρωση στους όρους των συμβάσεων».

    Και όπως λέει ο Σύλλογος έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη.

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

    Το μείζον ζήτημα της υπόθεσης έχει να κάνει με την ισοτιμία βάσει της οποίας εκτοκίστηκαν τα δάνεια, με δεδομένο ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απατώντας σε προδικαστικά ερωτήματα χωρών –μελών της ΕΕ έχει κρίνει ως καταχρηστική τη ρήτρα ισοτιμίας καθώς επιβαρύνονται οι δανειολήπτες και έχει διαπιστώσει έλλειψη διαφάνειας στην ενημέρωση των δανειοληπτών, ό,τι δηλαδή η αξία του δανείου θα αναπροσαρμόζεται ακολουθώντας την ισοτιμία ελβετικού φράγκου/ ευρώ.

    Να σημειωθεί ότι η διαφοροποιήσεις της ισοτιμίας αύξησαν μέχρι 70% τις δόσεις και το κεφάλαιο απ’ όσα είχαν αρχικώς δανειστεί.

    Και ενώ οι Έλληνες που δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο παραμένουν σε ομηρία από το 2015 –από την αρχική κατάθεση της συλλογικής αγωγής- το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απαντώντας σε προδικαστικά ερωτήματα άλλων χωρών- μελών της ΕΕ, έχει κρίνει για παράδειγμα:

    – Στη Γερμανία η κοινή ρήτρα δανείων σε ελβετικό φράγκο κρίθηκε -μεταξύ άλλων- καταχρηστική και ήδη οι Γερμανοί αποπληρώνουν τα εν λόγω δάνεια χωρίς να καταβάλλουν τα ως άνω υπέρογκα ποσά.

    Αντίστοιχα, στη Γαλλία κρίθηκε ότι τα δάνεια με ρήτρα αξίας ελβετικού φράγκου είναι δάνεια με λογιστικό δανεισμό και προκαλούν ως αποτέλεσμα την άνευ ορίων μετακύλιση του συναλλαγματικού κινδύνου στον δανειολήπτη- καταναλωτή και αυτό κατόπιν προδικαστικού ερωτήματος που έστειλε ως όφειλε το Ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας. Ομοίως σε ανάλογο πνεύμα αποφάνθηκε η Πολωνία, Ουγγαρία, Κροατία, Ισπανία, Ιταλία (αποφάσεις κατά Barclays κ.α).

    Αυτήν την απροθυμία του ΑΠ να στείλει Προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, την έχει καταγγείλει ο Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ.) υποβάλλοντας τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγελία κατά της Ελλάδος, για παραβίαση του άρθρου 267 Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

    Διαβάστε επίσης:

    Σε ομηρία χιλιάδες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο – Αναβολή 2 ετών στη δίκη

    Άρθρο παρέμβαση: Η αδιαφορία του Δημήτρη Βερβεσού, o Alexis de Tocqueville και οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο

    Σχέδια από πέντε ξένες τράπεζες για «απόβαση» στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ