• Άρθρα

    Αυτό είναι το νέο μεγάλο όπλο των επενδυτών


    Όταν η διαδικτυακή εταιρεία λιανικής Wayfair των $4 δισ. δημοσίευσε τα αποτελέσματα τριμήνου την περασμένη χρονιά, αποδείχθηκαν αναπάντεχα ισχυρά, ενθουσιάζοντας τους επενδυτές που έστειλαν την μετοχή περισσότερο από 20% υψηλότερα.

    Αλλά για κάποιους διαχειριστές χρήματος, η ισχυρή ανάπτυξη δεν ήταν έκπληξη. Χάρη σε ένα μικρό εξειδικευμένο προμηθευτή «εναλλακτικών δεδομένων», είχαν εντοπίσει ένα άλμα στις αγορές της εφαρμογής της Wayfair στο Apple Store, με ένα ισόποσο άλμα στα σχόλια, που συνήθως καταδεικνύει κάτι παραπάνω από τυπική χρήση.

    Η πληροφόρηση ήρθε από την Thinknum, μια από τις πολλές μπουτίκ που ειδικεύονται στην παροχή μη παραδοσιακών δεδομένων που περιλαμβάνουν από αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα μέχρι φωτογραφίες από δορυφόρο και συλλέγονται από καινοτόμους μηχανικούς υπολογιστών με στόχο την απόκτηση επενδυτικού πλεονεκτήματος.

    Tα αποτελέσματα τριμήνου, οι οικονομικές εκθέσεις, οι τηλεδιασκέψεις, οι συνεδριάσεις των στελεχών και οι εκτιμήσεις για συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας αποτελούν εδώ και καιρό το θεμέλιο της οικονομικής ανάλυσης, αλλά η έκφραση «big data» μοιάζει όλο και πιο σημαντική.

    «Είναι μια νέα εποχή, αυτός είναι ο νέος τρόπος ανάλυσης» λέει ο Justin Zhen, πρώην αναλυτής hedge fund και ένας από τους ιδρυτές της Thinknum. «Οι άνθρωποι θέλουν δεδομένα. Είναι ένας τομέας που αναπτύσσεται ραγδαία».

    Το «big data» είναι ένας απλός, περιγραφικός τίτλος για την έκρηξη πληροφοριών των τελευταίων ετών, που πυροδοτήθηκε από την διαδικτυακή επανάσταση. Υπάρχουν πάνω από 1 δισεκατομμύριο ιστοσελίδες με πάνω από 10 τρισεκατομμύρια ατομικές σελίδες, με 500 «exabytes» δεδομένων, σύμφωνα με την Deutsche Bank. Ένα exabyte είναι 1 εκατομμύριο terabytes ή 1 δισεκατομμύριο gigabytes. Και ο κατακλυσμός από δεδομένα γίνεται κάθε ημέρα μεγαλύτερος.

    Πάνω από 100 εκατομμύρια ιστοσελίδες προστίθενται στο διαδίκτυο κάθε χρόνο.

    Ήταν διαθέσιμα εδώ και καιρό πολλά μη παραδοσιακά δεδομένα για καινοτόμους διαχειριστές ενεργητικού. Ορισμένα funds έχουν στείλει νεαρούς αναλυτές να παρακολουθούν εμπορικά κέντρα και εμπόρους αυτοκινήτων για να προβλέψουν τις πωλήσεις αυτοκινήτων ή παιχνιδιών. Αλλά το μέγεθος των διαθέσιμων δεδομένων διευρύνεται με γεωμετρική πρόοδο και η μεγάλη αύξηση της υπολογιστικής δύναμης και της αλγοριθμικής πολυπλοκότητας επιτρέπουν την αυτόματη επεξεργασία των ψηφιακών δεδομένων.

    «Το τεράστιο μέγεθος και η πολυπλοκότητα των big data δυσκολεύει την χρήση, επεξεργασία και κατανόηση τους από τους investment managers» έγραψαν σε πρόσφατη έκθεση τους αναλυτές της Deutsche Bank.«Ωστόσο, πιστεύουμε ότι οι διαχειριστές χαρτοφυλακίου θα επενδύσουν τον χρόνο, τους πόρους και την ενέργεια στα big data και θα έχουν οφέλη».

    Πολλοί αρχίζουν να βλέπουν απτά οφέλη. Για παράδειγμα, ορισμένα funds χρησιμοποιούν φωτογραφίες δορυφόρων για να αξιολογήσουν την πραγματική κατάσταση της κινεζικής οικονομίας, καθώς έχει αμφισβητηθεί η ακρίβεια των επίσημων δεδομένων.

    Ανεπτυγμένοι αλγόριθμοι μπορούν να σκανάρουν φωτογραφίες που έχουν ληφθεί από το διάστημα για να προσφέρουν ένα δείκτη της οικονομίας σε πραγματικό χρόνο.

    Η SpaceKnow, μια αμερικάνικη εταιρεία, λάνσαρε πρόσφατα τον δείκτη China Satellite Manufacturing Index,που χρησιμοποιεί παρατηρήσεις που έχουν ληφθεί από 500.000 τετραγωνικά μέτρα και 6.000 βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε όλη την Κίνα για να υπολογίσει τον δείκτη της μεταποιητικής δραστηριότητας.

    Η χάραξη πολιτικής είναι ένας άλλος τομέας όπου τα δεδομένα μπορούν να μετατραπούν σε σημάδια για τους επενδυτές. Η VogelHood, μια ερευνητική με έδρα την Ουάσιγκτον, συγκεντρώνει τεράστιες μάζες πληροφοριών που παρέχει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και λομπίστες για να προσφέρει στην επενδυτική βιομηχανία ακατέργαστα δεδομένα και εκθέσεις για την πρόβλεψη της πορείας εξαγορών και συγχωνεύσεων ή των νικητών κυβερνητικών συμβολαίων.

    «Οι εταιρείες που είναι περισσότερο συνδεδεμένες με την κυβέρνηση – με λίγα λόγια που κάνουν περισσότερο λόμπι – είναι πιο επιτυχημένες, λέει ο Alex Vogel, ένας από τους ιδρυτές της εταιρείας.

    Ορισμένοι προμηθευτές δεδομένων αποφάσισαν να μπουν και οι ίδιοι στην επενδυτική βιομηχανία. Η CargoMetrics με έδρα την Βοστόνη είχε συγκροτηθεί αρχικά για να χρησιμοποιεί φωτογραφίες από δορυφόρους και ναυτιλιακά δεδομένα για να προσφέρει πληροφορίες για το παγκόσμιο εμπόριο σε traders εμπορευμάτων, αλλά πρόσφατε έστησε το δικό της hedge fund.

    Τα δεδομένα μπορεί να είναι εξαιρετικά λεπτομερή. Η Eagle Alpha, μια πλατφόρμα εναλλακτικής πληροφόρησης που ίδρυσε ο πρώην τραπεζίτης της Morgan Stanley, Emmet Kilduff, συνεργάζεται με μια μεγάλη μεταφορική εταιρεία που χρησιμοποιεί τιμολόγια για να κατασκευάσει έναν δείκτη του παγκόσμιου εμπορίου, που επιτρέπει σε πελάτες να δουν εξαγωγικά και εισαγωγικά μοτίβα σε 12 μεγάλες χώρες προτού κυκλοφορήσουν τα επίσημα μηνιαία στοιχεία. «Ο κόσμος δημιουργεί συνεχώς τεράστιες ποσότητες δεδομένων, αλλά δεν το έχει εκμεταλλευτεί πραγματική η επενδυτική βιομηχανία» σημειώνει ο κ. Kilduff.

    Oι προμηθευτές δεδομένων υποστηρίζουν ότι εκτός από τις πληροφορίες που βοηθούν τους επενδυτές να αποκτήσουν καλύτερη εικόνα για την υγεία της κινεζικής οικονομίας – που ανησυχεί πολλούς – είναι πολύ δημοφιλή και τα δεδομένα για τις καταναλωτικές δαπάνες.

    Για παράδειγμα, η Thinknum προσφέρει αναλυτικά δεδομένα για εταιρείες όπως η Lending Club, έναν δανειστή p2p και η Soulcycle, μια αλυσίδα γυμναστηρίων.Στην πρώτη περίπτωση συγκεντρώνει κάθε δάνειο από την SEC, όπου πρέπει να αναφέρονται και τα χρησιμοποιεί για να υπολογίσει την δραστηριότητα της Lending Club. Στην δεύτερη περίπτωση μπορεί να δείξει την συνολική πληρότητα θέσεων και την προσέλευση για κάθε πρόγραμμα στα Soulcycle class, συμπεριλαμβανομένου και του ονόματος του γυμναστή.

    «Υπάρχουν τόσα πολλά δεδομένα εκεί έξω» λέει ο κ. Zhen. «Τα χρηματοοικονομικά βρίσκονται πίσω από άλλες βιομηχανίες. Αυτό είναι το μέλλον».

    Του Robin Wigglesworth

    Powered by IOLCUS Investments ΑΕΠΕΥ. Ανεξαρτησία. Γνώση Αγορών . Προστασία Περιουσίας 

    illustrator life r1012h-Business-Life-illustration-



    ΣΧΟΛΙΑ